Τετάρτη, Απριλίου 17, 2019

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά

Υπερψηφίστηκε σχετική διάταξη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης Ο τομεάρχης Μεταναστευτικού της Ν.Δ. υποστήριξε με σθένος ότι είναι σαν να λέμε στις τοπικές κοινωνίες να κρατούν τους πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες για να πληρώνουν φτηνά τα προϊόντα τους ● Η Τασία Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι η απόφαση είναι λάθος γιατί δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την απαράμιλλη αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι νησιώτες. Κατά τα άλλα επισημάνθηκε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες στα ΚΥΤ και να υπάρξει έλεγχος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με τη σθεναρή υποστήριξη του τομεάρχη Μεταναστευτικού της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης διάταξη που ζητά να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για όσο διάστημα παραμένουν υπερκορεσμένα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Η διάταξη, την απόσυρση της οποίας ζήτησαν οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στην έκθεση της Βελγίδας βουλευτή της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων με τίτλο «Η κατάσταση των μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά: χρειάζεται να γίνουν περισσότερα», η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Θέλω να επισημάνω τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία συμφώνησε με την ελληνική κυβέρνηση σε κάτι που το βρίσκω εξωφρενικό: να διατηρήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν hotspots όσο αυτά τα hotspots θα είναι υπερπλήρη και δεν θα παρέχουν σωστές υπηρεσίες σε όσους φιλοξενούνται. Ουσιαστικά είπε δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, θα κρατάμε τους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες για να πληρώνετε εσείς φτηνά τα προϊόντα σας. Το βρίσκω αντιευρωπαϊκό, παραβιάζει την οποιαδήποτε λογική, τους ίδιους τους κανόνες του οργανισμού, τις αξίες της Ε.Ε.», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του στον ελληνικό Τύπο, με την οποία καταφέρεται με έντονες εκφράσεις κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κύριος Βαρβιτσιώτης αποσιώπησε την υποστήριξή του στο αίτημα να καταργηθεί η μείωση του ΦΠΑ.

Αν και εγείρει ζητήματα η σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με τον υπερπληθυσμό των ΚΥΤ, σύνδεση που περιλαμβάνεται σε συμφωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση και στην οποία έχουν ασκήσει κριτική οι δημοτικές αρχές των πέντε νησιών, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα οικονομικής ανακούφισης των νησιών που δέχονται μεγάλο βάρος διαχείρισης εξαιτίας των αποφάσεων της αμφιλεγόμενης ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Στην τοποθέτησή της η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου σημείωσε ότι είναι λάθος απόφαση η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δεν παίρνει υπόψη «την απαράμιλλη αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι νησιώτες προς τους πρόσφυγες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες».

Μάλιστα, στην αρχική εκδοχή της έκθεσης της κυρίας Σούτερ, περιλαμβανόταν η μάλλον κυνική και αντιφατική διατύπωση ότι η συμφωνία μείωσης του ΦΠΑ «οδηγεί τις ελληνικές αρχές να απέχουν από την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα».

Η διατύπωση αυτή παραγνωρίζει την αισθητή βελτίωση των συνθηκών στην Λέρο και την Κω, όπως και τις προσπάθειες βελτίωσης στη Μόρια, όπως τις αναγνωρίζει σε άλλα σημεία το ψήφισμα, αλλά και επιχειρεί να αποδώσει την κατάσταση στα νησιά σε μια υποτίθεται χυδαία οικονομική συνδιαλλαγή, παραγνωρίζοντας τη σύνθετη πραγματικότητα της ροής και τις ευρωπαϊκές πολιτικές των κλειστών συνόρων.

Προφανώς γι’ αυτούς τους λόγους απαλείφθηκε η συγκεκριμένη φράση από το τελικό ψήφισμα της Ολομέλειας, ωστόσο παραμένει το γεγονός ότι το επιχείρημα το υποστήριξε, και μάλιστα σθεναρά, στην ομιλία του ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

«Λυπάμαι βαθιά που ο κύριος Βαρβιτσιώτης επέλεξε να μιλήσει σαν μέλος της αντιπολίτευσης, έχοντας το μυαλό του στις επικείμενες εκλογές, χωρίς να αναφέρει την πραγματική κατάσταση», σημείωσε στην ομιλία της η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Αννέτα Καββαδία. Εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της για την έκθεση της κυρίας Σούτερ και σημείωσε ότι χρειάζονται επιπλέον διορθώσεις και τροποποιήσεις, προκειμένου να αντανακλώνται σωστά η μεγάλη πίεση που δέχεται το ελληνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου, η σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας για να βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά και οι τεράστιες ευθύνες που αναλογούν στην Ευρώπη.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Μεταξύ άλλων, το ψήφισμα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στα ΚΥΤ της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου, που δεν έχει βελτιωθεί μετά την ευρωτουρκική συμφωνία, αλλά καλωσορίζει τη συνεχή προσπάθεια της Ελλάδας να μεταφερθούν στην ενδοχώρα οι ευάλωτοι πρόσφυγες των νησιών. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αναφερόμενα περιστατικά σεξουαλικής βίας, εκμετάλλευσης, τράφικινγκ και διακίνησης και ζητά τη συνεργασία της χώρας μας με τις διεθνείς αστυνομικές αρχές και την Τουρκία για να αποφευχθούν.

Επισημαίνει ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητά την κατάλληλη στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε δομές και σημειώνει ότι πρέπει να επιτραπεί η οικογενειακή επανένωση στην Ελλάδα όσων προσφύγων έχουν καθεστώς επικουρικής προστασίας.

Ζητά επιπλέον να αξιολογηθούν και να επανεξεταστούν οι επιπτώσεις της ευρωτουρκικής συμφωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη βάση προηγούμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και να «αναπτυχθεί χωρίς καθυστέρηση μια νέα προσέγγιση για τους πρόσφυγες, ευθυγραμμισμένη με τις διεθνείς προστατευτικές διατάξεις [...] ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των εισερχόμενων προσφύγων που ζητούν προστασία στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Ζητά επίσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτηρεί την αποτελεσματική και διαφανή χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να θεσπίσει δείκτες λειτουργίας και μηχανισμούς ελέγχου συμβατότητας και καλής διακυβέρνησης.

Αίσθηση προκαλεί η μάλλον απόλυτη διατύπωση της έκθεσης ότι «κακοδιαχειρίσεις των ευρωπαϊκών κονδυλίων πρέπει να ερευνηθούν ταχέως», καθώς δεν υπάρχουν αναφορές οργάνων σε συγκεκριμένα περιστατικά κακοδιαχείρισης και οι σχετικές αναφορές κινούνται μάλλον στα όρια γενικόλογων υποθέσεων και φημολογίας.

 

Οικογενειακή επανένωση

«Δεν ωραιοποιήσαμε την κατάσταση ούτε κρύψαμε τις δυσκολίες, επισημάναμε όμως ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου. Η έκθεση δεν αποτυπώνει τις συλλογικές αξίες που πρέπει να υπηρετούμε όλοι στην Ευρώπη στη βάση της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας για το προσφυγικό, Γιώργος Ψυχογιός.

Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επισήμανε την άρνηση ευρωπαϊκών κρατών να δεχτούν πρόσφυγες, την καθυστέρησή τους στην εξέταση των αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης και την άρνησή τους να μοιραστούν την ευθύνη της υποδοχής.

«Η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, για την οποία είναι υπεύθυνη όλη η Ε.Ε., έχει εγκλωβίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά. [...] Στην Ελλάδα αξίζουν ο έπαινος και η αλληλεγγύη και όχι μόνον η κριτική. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα υποδοχής στην Ευρώπη. Η Ελλάδα για κανέναν λόγο δεν θα υπαναχωρήσει από τις αρχές και τις αξίες της για να μειωθούν οι κριτικές εναντίον της», σημείωσε.


Πηγή:  efsyn.gr

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/191636_o-m-barbitsiotis-zitise-na-katargithei-i-meiosi-toy-fpa-sta-nisia

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More