Παρασκευή, Απριλίου 19, 2019

Ροζ Πανσέληνος: Απόψε το εντυπωσιακό ανοιξιάτικο φεγγάρι

Η "Ροζ Πανσέληνος" έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι Wild Ground Phlox, ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζει την Άνοιξη, και θα είναι ορατή το βράδυ της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 02:12.


Όσοι μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν το ολόγιομο φεγγάρι της 19ης Απριλίου, που φέρει το όνομα "Ροζ Πανσέληνος". Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα είναι ορατό στις 02:12 τα ξημερώματα προς Σάββατο.

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος συμπίπτει με τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών ενώ σηματοδοτεί παραδοσιακά το τέλος του χειμώνα, την αρχή της Άνοιξης και το Πάσχα. Το χρώμα της δεν είναι ξεκάθαρο "ροζ", καθώς ανάλογα με την περιοχή μπορεί να πάρει κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.

Η "Ροζ Πανσέληνος", στην ουσία, έχει πάρει το όνομά της από το λουλούδι Wild Ground Phlox (Φλόγα η Δρουμμόντειος ή απλά Φλοξ στα ελληνικά), ένα από τα πρώτα λουλούδια που ανθίζει την Άνοιξη. Πρόκειται για ένα άνθος που "κατάγεται" από το Τέξας και που αυτή την εποχή ανθίζει στη Βόρεια Αμερική.

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της διάχυσης του φωτός από το φεγγάρι στην σκονισμένη ατμόσφαιρα, όταν το φεγγάρι είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, "μεταφέροντας" τα χρώματα αυτά στα μάτια μας. Για τον ίδιο λόγο έχουμε και κόκκινα ηλιοβασιλέματα, εξηγούν οι ειδικοί.

Σε κάθε περιοχή του κόσμου, η πανσέληνος θα φαίνεται σε διαφορετικό μέγεθος και χρώμα.


Πηγή: news247.gr - Apr 19, 2019

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More