Τετάρτη, Νοεμβρίου 14, 2018

Η… Δεξιά του Κυρίου οδηγεί (ξανά) τον Μητσοτάκη

O Μάκης Βορίδης αναγγέλλει το τέλος των συμβόλων και των… Χριστουγέννων, ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι η θέση της ΝΔ στο εκκλησιαστικό θα καθοριστεί από την τελική στάση των κληρικών, και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος δίνει το σύνθημα του ιερού πολέμου διακηρύσσοντας «Μάχαιραν έδωκες, μάχαιρα θα λάβεις». Παραπλεύρως, ο Κώστας Κυρανάκης δηλώνει ότι το κόμμα του θέλει να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι και, κάπως έτσι, η Δεξιά του Κυρίου παίρνει ξανά τα ηνία της ΝΔ και καθοδηγεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον νέο «ανένδοτο».

Ο ανένδοτος αυτός ακυρώνει πλήρως την μετριοπαθή, αν και αμήχανη, αρχική θέση της ΝΔ για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, επαναφέρει την αξιωματική αντιπολίτευση στις σκληρές δεξιές, έως και ακροδεξιές, θέσεις που κυριάρχησαν και στην υπόθεση του μακεδονικού, και οδηγεί τη συντηρητική παράταξη σε μια, καινοφανή στην ιστορία της, ρήξη: Σε ανοιχτό μέτωπο και σε ευθεία σύγκρουση της Νέας Δημοκρατίας με τον αρχιεπίσκοπο.

Το πόσο βαθύ θα αποδειχθεί αυτό το μέτωπο και που μπορεί να φθάσει η σύγκρουση, θα φανεί και από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους εκπροσώπους του συνδέσμου κληρικών. Το στίγμα όμως έδωσε ήδη η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτή τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, μια συζήτηση με προεκλογικά χαρακτηριστικά», ενώ γαλάζια στελέχη διακινούν με ένταση τα τελευταία 24ωρα τη θεωρία του «υπόγειου πολιτικού deal» μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου. Είναι η θεωρία σύμφωνα με την οποία ο Τσίπρας αντάλλαξε την αναγνώριση της οφειλής του Κράτους έναντι της εκκλησιαστικής περιουσίας με τις προεκλογικές 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο – μια ανταλλαγή που, κατά το επιτελείο της Πειραιώς έγινε με τις πολιτικές «ευλογίες» του αρχιεπισκόπου.

Βάσει αυτής της θεωρίας, η ΝΔ έχει εξαπολύσει υπόγειο μεν αλλά μετωπικό πόλεμο κατά του αρχιεπισκόπου με στόχο να μην περάσει η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου από την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας που έχει συγκληθεί για μεθαύριο Παρασκευή. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρότατες πιέσεις σε μητροπολίτες που θεωρούνται «ταλαντευόμενοι» να απορρίψουν τη συμφωνία έτσι ώστε ο κ. Ιερώνυμος να χάσει την πλειοψηφία μεταξύ των 82 ιεραρχών, ενώ κατά ορισμένες πλευρές το σχέδιο του «σκληρού» άξονα της ΝΔ εκτείνεται έως και σ’ αυτήν καθαυτή την αμφισβήτηση του ίδιου του αρχιεπισκόπου.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «θα ήταν πραγματικά επιβλαβές για την ίδια την αυτονομία της ελληνικής Εκκλησίας αν το πολιτικό προσωπικό ή συγκεκριμένα στελέχη της Ν.Δ. εμπλέκονται στα εσωτερικά της Εκκλησίας».

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινήθηκε και η ανακοίνωση του Μαξίμου το οποίο επεσήμανε την αλλαγή στάσης της ΝΔ και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Δεν περιμένει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης θα μπορέσει να επιβληθεί στους ακραίους που ελέγχουν το κόμμα του και στους υπόγειους σχεδιασμούς τους. Περιμένουμε ωστόσο από τον κ. Μητσοτάκη μία ξεκάθαρη απάντηση: Η Ν.Δ. παραμένει υπέρ της πρότασης συμφωνίας με την Εκκλησία της Ελλάδος ή για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ο κ. Μητσοτάκης έγινε πάλι έρμαιο των ακροδεξιών;». Στην πρώτη της επίσημη τοποθέτηση η ΝΔ είχε προσεγγίσει θετικά τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «καθυστερημένη υιοθέτηση της πάγιας θέσης της από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η αντίδραση, ωστόσο, του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών και – κυρίως – η δημόσια επίδειξη ισχύος που έκαναν οι εκπρόσωποι του σκληρού δεξιού μπλοκ του κόμματος ακύρωσαν την αρχική ήπια γραμμή και έθεσαν, για μια ακόμη φορά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ομηρία. Το ενδιαφέρον στοιχείο, δε, είναι πως σ΄αυτή την έφοδο της… Δεξιάς του Κυρίου συμπαρατάχθηκαν στελέχη τόσο της «σαμαρικής» όσο και της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ. Η πλέον ενδεικτική εδώ ίσως ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Σερρών της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε: «Μπορεί στη ΝΔ να έχουν ορισμένοι πιο φιλελεύθερες απόψεις, αλλά καλό είναι είναι να καταλάβουμε μέσα στη ΝΔ πως δεν είμαστε το κόμμα φιλελευθέρων της Ολλανδίας. Είμαστε ένα φιλελεύθερο πατριωτικό κόμμα»…


Πηγή: https://tvxs.gr/ - Nov 14, 2018 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More