Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 13, 2018

Όταν η Ντόρα και ο Αυγενάκης χαρακτήριζαν τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ "ακραίο φαινόμενο διαπλοκής"! (Video + Photo)

Με αφορμή την είδηση πως μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο των οικονομικών εισαγγελέων, τα αποκαλούμενα "θαλασσοδάνεια" των κομμάτων, γίνεται και πάλι επίκαιρη η παρέμβαση του νυν Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος το 2011 ως βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Ντόρας Μπακογιάννη, είχε καταγγείλει τα δύο μεγάλα κόμματα για διαπλοκή με τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους. 

Παράλληλα θυμόμαστε και την ίδια την παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή που μίλαγε για ακραίο φαινόμενο διαπλοκής.

«Τα κόμματα δεν αρκέστηκαν στα πολλά λεπτά που εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζητούν έσοδα από τον τραπεζικό δανεισμό με την πρωτόγνωρη και προκλητική διαδικασία της εκχώρησης ως εγγύησης τις μελλοντικές, ετήσιες κρατικές χρηματοδοτήσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και προσθέτει:

«Τα κόμματα χρωστούν το ιλιγγιώδες ποσό των 244, 2 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνον ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί χρωστούν 235 εκατομμύρια ευρώ. Ως εγγύηση έχουν δώσει την επιχορήγηση που ελπίζουν πως θα πάρουν με βάση τους ψήφους που ελπίζουν πως θα πάρουν την ώρα που όπως όλοι γνωρίζουμε ο δικομματισμός έχει πεθάνει».

«Είναι προφανές πως για να αποπληρώσουν τα κόμματα ως το 2022 θα πρέπει να χρησιμοποιούν απολύτως τίποτα από τις χρηματοδοτήσεις», συμπληρώνει για να καταλήξει:

«Αποδεικνύεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός των κομμάτων είναι το πιο ακραίο φαινόμενο διαπλοκής, όταν οι διορισμένες διοικήσεις των κρατικών τραπεζών δανείζουν τις ηγεσίες των κομμάτων που τους διορίζουν σε βάρος των μετόχων και των φορολογούμενων»

Δείτε τι έλεγε η Ντόρα Μπακογιάννη στις 19.12.2011 από το βήμα της Βουλής 



Η ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη 

«Ερωτώ κυρία Υπουργέ και κύρια Πρόεδρε της Βουλής: Δεν έχουν ευθύνη και οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών για τις δανειοδοτήσεις; Ποιος, αλήθεια, τις ελέγχει; Καλώ τον οικονομικό εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα στο προκλητικό αυτό θέμα και την τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στο σημερινό Γραμματέα της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη και είναι από τις 27 Νοεμβρίου του 2011, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά της Βουλής (συνεδρίαση ΛΔ΄, σελ. 1821).

Την περίοδο εκείνη, ο Λευτέρης Αυγενάκης ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Του κόμματος που ίδρυσε η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν και είχε φύγει από τη ΝΔ μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμμαρά.

Στα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Βουλής, ο κ. Αυγενάκης συνεχίζει:

«Δικαίως λοιπόν, οι πολίτες ερωτούν: Πως μπορούν τα χρεοκοπημένα κόμματα να βρίσκουν δάνεια από μια τράπεζα, ακόμα και ιδιωτική; Τι είδους συμφωνίες έχουν γίνει αυτή την ώρα; Το προηγούμενο διάστημα πληρώνονταν κανονικά τα δάνεια που είχαν λάβει ή ήταν δανεικά και αγύριστα; (....) Πως μπορούν οι πολίτες να εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας σε Σαμαρά, Παπανδρέου, σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, όταν δεν μπορούν να διοικήσουν οι ίδιοι με χρηστό τρόπο, τα δικά τους οικονομικά; (....) Πόσο ανεξάρτητα είναι αλήθεια τα κόμματα, όταν δημιουργούνται τόσο μεγάλες εξαρτήσεις από συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι είναι και μεγαλομέτοχοι στις τράπεζες που χορηγούν αυτά τα προκλητικότατα δάνεια».

Η παραπάνω παρέμβαση με στοιχεία του σημερινού Γραμματέα της ΝΔ, στο πλαίσιο της τότε προσωπικής στρατηγικής της Ντόρας Μπακογιάννη, είχε προκαλέσει την επέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα και αυτή η έρευνα συνεχίζεται σήμερα με την κλήση πενήντα στελεχών της Εθνικής Τράπεζας και της πρώην Αγροτικής αλλά και υπευθύνων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ.

Όπως υποστήριζε το 2011, ο νυν Γραμματέας της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει (μέχρι τότε) συνολικά από τις τράπεζες δάνεια ύψους 244,2 εκατ. Ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ο κ. Αυγενάκης, υπογράμμιζε τότε, ότι σε αυτές τις «προκλητικές χρηματοδοτήσεις» είχε προστεθεί και η Τράπεζα Αττικής, που ενέκρινε στα δύο κόμματα δάνεια 3 εκατ. ευρώ.

(Κλικ για μεγέθυνση )


Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα τα δάνεια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεπερνάνε κατά πολύ τα 400 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα τα δάνεια της ΝΔ είναι μη εξυπηρετούμενα.


Πηγή: documentonews.gr - Sep 13, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More