Τρίτη, Σεπτεμβρίου 18, 2018

Προς πλήρη κατάργηση των capital controls - Ανάληψη μετρητών χωρίς όριο

Στην πλήρη -σχεδόν- κατάργηση των capital controls προχωρά η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι προς υπογραφή -από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο- οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες προβλέπουν την πλήρη κατάργηση των δύο πυλώνων των capital controls και τη μερική διατήρηση του τρίτου πυλώνα ( που αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων από ιδιώτες προς το εξωτερικό). Ειδικότερα:

1. Απελευθερώνεται πλήρως η ανάληψη μετρητών από φυσικά πρόσωπα και πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα από λογαριασμούς καταθέσεων σε τράπεζες που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες η δυνατότητα ανάληψης είχε ανέλθει στα 5.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ τον Ιούλιο του 2015 όταν εφαρμόστηκαν ήταν 450 ευρώ το 15θήμερο.Είναι η πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια που απελευθερώνεται πλήρως εσωτερική κίνηση κεφαλαίων ως προς τα μετρητά.

2. Ορίζεται στις 10.000 ευρώ ανά ταξίδι η δυνατότητα μεταφοράς μετρητών από Έλληνες ταξιδιώτες προς το εξωτερικό (όπως ισχύει και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

3. Απελευθερώνεται η δυνατότητα ανοίγματος νέων λογαριασμών στις τράπεζες

4. Διευρύνεται σημαντικά το όριο εξαγωγής κεφαλαίων για επιχειρηματικούς λόγους και τα σχετικά όρια από τα υποκαταστήματα τραπεζών αναπροσαρμόζονται δραστικά .

5. Διευρύνεται η δυνατότητα επένδυσης στο εξωτερικό από αμοιβαία κεφάλαια, επαγγελματικά Ταμεία και άλλους θεσμικούς επενδυτές Ειδικότερα δύνανται συνολικά να επενδύουν ποσά ίσα με το 150% του ποσού που είχαν επενδεδυμένο όταν ξεκίνησαν τα capital controls.

Διατηρούνται οι έλεγχοι για εξαγωγή μετρητών και επενδύσεις στο εξωτερικό των φυσικών και νομικών προσώπων με εξαίρεση τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Βεβαίως αν πρόκειται για το λεγόμενο «νέο χρήμα», δηλαδή εισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό ή επιστροφή καταθέσεων σε τράπεζα (από χρήματα που βρισκόταν σε θυρίδες ή στο «στρώμα») τότε η εξαγωγή τους στο εξωτερικό είναι ελεύθερη.

Ουσιαστικά μετά τη συνεχιζόμενη επιστροφή καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες και τον μηδενισμό σχεδόν του ELA ,εκτιμάται πως η εμπιστοσύνη προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό .Η υπογραφή των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και η εφαρμογή του νέου απελευθερωμένου πλαισίου αναμένετε να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην αγορά ,ενώ θα τεθεί τέλος σε μια περίοδο ανωμαλίας και θα ενισχυθεί περαιτέρω το κλίμα επιστροφής στην κανονικότητα


Πηγή: documentonews.gr - Sep 18, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More