Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους νησιώτες

Ξεκινά από σήμερα η λειτουργία της πλατφόρμας του Μεταφορικού Ισοδύναμου, γεγονός που σημαίνει ότι οι νησιώτες των 49 νησιών που εντάσσονται στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα μπορούν να μεταβαίνουν στο σχετικό ιστότοπο και να εγγράφονται, σύμφωνα με τις οδηγίες, ώστε να αποκτήσουν τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) που θα χρησιμοποιούν στα πρακτορεία έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έκανε χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, η πλατφόρμα είναι απλή, εύκολη στη χρήση και περιέχει κατανοητές πληροφορίες.

Ο χρήστης της πλατφόρμας, για μία και μόνο φορά, θα χρειαστεί να ακολουθήσει 3 βήματα:

1. Κάνει εγγραφή με τους κωδικούς TAXIS.

2. Συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία και δίνει έναν τραπεζικό λογαριασμό (IBAN) στον οποίο θα του πιστώνονται τα χρήματα που δικαιούται από την εφαρμογή του μέτρου

3. Αμεσα εκδίδεται ο ΜΑΝ ο οποίος είναι προσωπικός και ισχύει άπαξ.

Ο νησιώτης, εκτός από την επίδειξη του ΜΑΝ στα πρακτορεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών, δεν χρειάζεται να κάνει καμία επιπλέον ενέργεια ώστε να λάβει στο τέλος κάθε μήνα, στον λογαριασμό του, τα χρήματα που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους και τα οποία, όπως έχει ήδη τονιστεί, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.
Για τις επιχειρήσεις:
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2018 είναι επιλέξιμες, επίσης, και οι δαπάνες μεταφοράς προϊόντων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις των νησιών της πιλοτικής εφαρμογής.

Γι’ αυτόν τον λόγο παρακαλούνται οι επιχειρήσεις, από την προαναφερόμενη ημερομηνία, να τηρούν αρχείο των σχετικών παραστατικών (φορτωτική, τιμολόγια και ναύλους επαγγελματικού οχήματος - στην περίπτωση ιδιομεταφοράς).

Τέλος, το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν τεχνικά προβλήματα που ίσως προκύψουν για τον δικαιούχο, καλεί τους νησιώτες, για όποια απορία, να καλούν στη σταθερή γραμμή υποστήριξης του μέτρου, 215-215-7830, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 π.μ.-5.00 μ.μ. ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους μέσω της ειδικής φόρμας που υπάρχει στον ιστότοπο.

Σημειώνεται ότι με τη θέσπιση του Μ.Ι. που έγινε νόμος του κράτους στα τέλη Ιουνίου, επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα που διασχίζουν μια διαδρομή με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση.


Πηγή: efsyn.gr - July 10, 2018 (Από την Έντυπη έκδοση)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More