Τετάρτη, Ιουνίου 06, 2018

Καρπάθικο γλέντι και παραδοσιακά μαγειρέματα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας στην Αρκάσα της Καρπάθου.

Το Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Αρκάσας «Η Αγία Σοφία».

Παραδοσιακά μαγειρέματα και Καρπάθικο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες επικράτησαν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, με τους καταστηματάρχες, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Μακαρούνες με σιτάκα, μακαρούνες με τσίκνωμα, με σκόρδο και με βούτυρο, κολοκυθοπούλια γεμιστά, Καρπάθικο ψωμί, κρεμμυδόπιτες, σουπιά με φυσικό μελάνι, παστές σαρδέλες από τα Σπόα, μανούλι, κρίθαμο με ξύδι, σκάροι Καρπάθου τηγανιτοί, ψητοί και πλακί, σιτάκα, μυζιθροπίτια, τούρτες, γαλατένια κουλούρια, κουλούρες, ψιλοκούλουρα και φυσικά ξεροτήγανα και παραδοσιακός Καρπάθικος μπακλαβάς, ήταν κάποιες από τις υπέροχες παραδοσιακές Καρπάθικες συνταγές που μαγειρεύτηκαν και προσφέρθηκαν στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τοπικής Γαστρονομίας.

Ο τρόπος μαγειρέματος του παραδοσιακού οφτού (γνωστό ως βυζάντι) αλλά και ο τρόπος δημιουργίας της αλευράς, που αποτελείται από αλεύρι με μέλι και κρεμμύδι και το οποίο φτιάχνουν οι γυναίκες της Καρπάθου στα «επτά» του παιδιού που έχει γεννηθεί ήταν και αυτά στο προσκήνιο, όλα με συνοδεία των απαραίτητων αυτοσχέδιων μαντινάδων.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τον τρόπο παρασκευής των παραδοσιακών συνταγών της Καρπάθου, να συνομιλήσουν και να μαγειρέψουν μαζί με σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων αλλά και την αγαπημένη σε όλους σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

«Η συμμετοχή του κόσμου στο Φεστιβάλ ήταν καθολική» ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκος Παπασταματίου.


Πηγή: ert.gr - Jun 06, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More