Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2018

Τι κάνουμε αν μας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάμε;

Το κολύμπι στη θάλασσα φέρνει ευεξία και στιγμές χαλάρωσης. Εκτός αυτού βέβαια είναι και πολύ καλή γυμναστική.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουν κράμπες την ώρα που κολυμπούν. Οι κράμπες  είναι ακούσιες, ξαφνικές, μικρές μυϊκές συσπάσεις που προκαλούν πόνο και εκδηλώνονται συνήθως στα πόδια.

Μπορεί να είναι ακίνδυνες όταν είστε στη στεριά αλλά όταν συμβούν στο νερό μπορούν να αποβούν μοιραίες, καθώς σας εμποδίζουν να κολυμπήσετε σωστά και αυξάνουν την πιθανότητα πνιγμού.

Οι μυϊκές κράμπες μπορούν να συμβούν στον καθένα και σε κάθε ηλικία αλλά είναι πιο συχνές στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους, τους αγύμναστους και τους υπέρβαρους.

Αιτίες της κράμπας

Γενικά οι μυϊκές κράμπες συμβαίνουν όταν είστε αφυδατωμένοι ή έχετε υπερβολική μυϊκή μάζα. Σύμφωνα με το livestrong και η έλλειψη ύπνου μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην εκδήλωση κράμπας.

Οι βασικές αιτίες που σας πιάνει κράμπα είναι η θερμοκρασία του νερού (η κρύα θάλασσα “ευνοεί” τις κράμπες), η διατροφή σας και μια πιθανή αφυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, η θέση του πέλματος όταν κολυμπάτε (τεντωμένο πέλμα σε ευθεία με το πόδι) αυξάνει την τάση στους μυς της γάμπας. Το σώμα θα προσπαθήσει να διορθώσει αυτή τη μη φυσική θέση, προκαλώντας κράμπες.
Τι να κάνετε αν σας πιάσει κράμπα στο νερό

Αν σας πιάσει κράμπα τη στιγμή πύο κολυμπάτε, αρχικά πρέπει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ο πανικός άλλωστε δεν κάνει καλό σε καμία κατάσταση. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να σταματήσει κατευθείαν το κολύμπι και να ξαπλώσετε ανάσκελα στην επιφάνεια της θάλασσας. Μ εαυτόν το τρόπο θα έχετε καλύτερη άνωση και έλεγχο στις κινήσεις σας.

Στη συνέχεια τεντώστε τον μυ που έχει πιαστεί, σηκώστε το πέλμα όσο πιο ψηλά γίνεται και ξεκινήστε να κάνετε μασάζ για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα.

Αν δεν έχετε κάποιον να σας βοηθήσει, ξεκινήστε να κολυμπάτε αργά προς την ακτή, σε ύπτιο στιλ. Φροντίστε να μην κουράζετε το πόδι που πάθατε κράμπα, όσο αυτό είναι δυνατόν.

Όταν βγείτε, συνεχίστε το μασάζ στην περιοχή.  Στη συνέχεια βρείτε λίγο πάγο, αν υπάρχει, και βάλτε τον στον μυ. Εάν ο μυϊκός πόνος επιμένει, πάρτε ένα αντιφλεγμονώδες για να ανακουφιστείτε.

Για να αποφύγετε τις κράμπες καλό θα ήταν να γυμνάζεστε πιο συστηματικά και να κάνετε διάλειμμα κάθε 15 λεπτά άσκησης στο νερό, ξεκουράζοντας για λίγο τους μύες


Πηγή: tvxs.gr - Jun 08, 2018


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More