Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την επόμενη ημέρα από την ιστορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, δέκα σελίδων, δόθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα σήμερα το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή η Νέα Δημοκρατία προσανατολίζεται στο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία.

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας
  • Η νέα ονομασία της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας («Severna Makedonja») με την ονομασία να ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes)
  • Το νέο όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της γειτονικής χώρας, μετά την αναθεώρηση, ενώ οι 140 και πλέον χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν με το νέο όνομα
  • Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση θα απαλειφθούν οι αλυτρωτικές αναφορές
  • Η ονομασία της ιθαγένειας/υπηκοότητας της γειτονικής χώρας θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia.
  • Αναγνωρίζεται η Μακεδονική εθνότητα για το γειτονικό κράτος με σαφή διαχωρισμό από την αρχαία Μακεδονική ταυτότητα
  • Η Μακεδονική γλώσσα αναγνωρίζεται, αλλά ως γλώσσα σλαβικής προέλευσης.


Διαβάστε το κείμενο πατώντας ΕΔΩ


Πηγή:  efsyn.gr / Real.gr - Jun 13, 2018

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More