Τρίτη, Ιουνίου 12, 2018

Έκλεισε η συμφωνία για το Μακεδονικό - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

΄Εκλεισε η συμφωνία για το Μακεδονικό μετά και τη δεύτερη κρίσιμη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. 

Σχετικά με τη συμφωνία για το Μακεδονικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις. Ήδη έχει αρχίσει να ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς και μετά θα προχωρήσει σε διάγγελμα. Για το θέμα θα διεξαχθεί και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΠΓΔΜ, σε επίσημες ανακοινώσεις θα προχωρήσει και ο Ζόραν Ζάεφ περίπου στις 19:30 ώρα Ελλάδας.

«Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Η συμφωνία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά και κινείται στην εθνική γραμμή που έχει υιοθετηθεί επί δύο δεκαετίες, erga omnes και αλλαγή Συντάγματος», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τον Προκόπη Παυλόπουλο και υπογράμμισε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέραν της ονομασίας, που αφορά αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη της Αρχαίας Μακεδονίας, που κάποιοι στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Ειναι θετική εξέλιξη».

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το όνομα φέρεται να έχει κλειδώσει στο «Severna Makedonija» (Βόρεια Μακεδονία) αμετάφραστο και erga omnes και με σαφή οδικό χάρτη για τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ ώστε να απαλειφθεί κάθε αλυτρωτική αναφορά. Επίσης σχετικά με τη «Μακεδονική» γλώσσα και την εθνικότητα, θα διευκρινίζεται σαφώς πως ουδεμία σχέση έχει με την αρχαία Μακεδονία, αλλά πρόκειται για γλώσσα και γένος σλαβικής προέλευσης.

Επιπλέον καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ  tvxs.gr >>  ΕΔΩ


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More