Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018

Ρόδος: Η καταπράσινη Κοιλάδα των Πεταλούδων, γέμισε και πάλι από πεταλούδες - Δείτε τις φωτογραφίες

Το πιο διάσημο αξιοθέατο του νησιού με δημιουργό τη φύση, γέμισε με πεταλούδες περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία - 


Στις τόσες ομορφιές της Ρόδου, τα κάστρα, τους πανέμορφους οικισμούς, τις εκθαμβωτικές παραλίες και την ατμόσφαιρα που παραπέμπει στην εποχή των ιπποτών, η Κοιλάδα των Πεταλούδων ξεχωρίζει για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και βέβαια τους φτερωτούς «κατοίκους» της.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Θεολόγος, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, και είναι ένας από τους σπάνιους βιότοπους της Ευρώπης. Η περιοχή είναι το καλοκαιρινό «καταφύγιο» της πεταλούδας της Ρόδου που ονομάζεται Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος ή Panaxia Quadripunctaria. Στην εντυπωσιακή Κοιλάδα οι συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή των πεταλούδων, οι οποίες περνούν μέσα στην πλούσια βλάστηση και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, το καλοκαίρι τους.

Ο ποταμός Πελεκάνος, που διαρρέει την Κοιλάδα, δημιουργεί εντυπωσιακούς φυσικούς σχηματισμούς που αναδεικνύουν την ομορφιά του τοπίου: λιμνούλες, ρυάκια, μικρούς καταρράκτες. Όλα αυτά πλαισιωμένα από μπόλικο πράσινο- μάλιστα στην περιοχή ευδοκιμεί ένα σπάνιο είδος πλατάνου που ευνοεί την προσέλκυση των πεταλούδων, καθώς μια ουσία στον φλοιό του λειτουργεί σαν μαγνήτης.

Περιηγηθείτε στην όμορφη Κοιλάδα και κάντε μια στάση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αλλά και στη μονή Καλόπετρας, για να απολαύσετε τη θέα από ψηλά.

Σύμγωνα με τη  rodiaki.gr, πεταλούδες περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά την τελευταία δεκαετία, γέμισε η ομώνυμη Κοιλάδα!

Αρκετά νωρίς πράγματι φέτος, οι πεταλούδες έχουν εγκατασταθεί στην κοιλάδα, προσφέροντας το ανάλογο θέαμα στους χιλιάδες επισκέπτες.

Εκτιμάται ότι σε αυτό συνέβαλε το γεγονός, ότι για τις παρεμβάσεις που έγιναν υπάρχει αρκετό νερό στην Κοιλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία των Πεταλούδων.

Το γεγονός κρίνεται πράγματι ως ιδιαιτέρως θετικό, επειδή τα προηγούμενα χρόνια ο πληθυσμός των πεταλούδων στην Κοιλάδα είχε μειωθεί σημαντικά.
 

Και θυμηθείτε πως ο πληθυσμός των πεταλούδων δοκιμάζεται και κινδυνεύει από αρκετούς παράγοντες, με κυριότερο, ως συνήθως, τον άνθρωπο. Δυστυχώς αυτό που για κάποιους είναι αυτονόητο, ότι δηλαδή επισκεπτόμενοι έναν βιότοπο δεν ενοχλούν αλλά σέβονται τα ζώα, για άλλους δεν είναι.

 
 
Με πληροφορίες από τη rodiaki.gr, κείμενα και φωτογραφίες από newsbeast.gr - Jun 11, 2018

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More