Τρίτη, Μαΐου 29, 2018

Το πολλαπλό στοίχημα για τα ακίνητα του Δημοσίου και η προίκα του ΕΟΤ

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ. Οι προτεραιότητες και ο στόχος της ομογενοποίησης του χαρτοφυλακίου. Τι προβλέπεται για τα ακίνητα χαμηλής ωρίμανσης και ο ρόλος της «προίκας» του ΕΟΤ.

Την άμεση αναδιοργάνωση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) η οποία διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να αναλάβει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων-ιδιαίτερα στο χώρο του τουρισμού- και αύξησης των εσόδων του Δημοσίου από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.

Η ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ αποτελεί προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται 70.000 τίτλοι περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων τουριστικά «φιλέτα», οκτώ Ολυμπιακά Κέντρα και 1.052 ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ένα portfolio που καθιστά την ΕΤΑΔ έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά real estate.

Δεδομένης της επιλογής της κυβέρνησης να αξιοποιήσει το χώρο του τουρισμού ως βασικό εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων και «μηχανή έλξης» άλλων τομέων της ελληνικής οικονομίας (με προτεραιότητα των γεωργικό τομέα και τους κλάδους παραγωγής προϊόντων διατροφής), η «προίκα» τουριστικών ακινήτων της ΕΤΑΔ προορίζεται να αποτελέσει έναν από τα κύρια δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτικών μνηστήρων.

Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν στο «καλάθι» της ΕΤΑΔ βρίσκονται 210 τουριστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων, τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές αλλά και παραλιακές εκτάσεις-φιλέτα.

Στην αρχική της μορφή η ΕΤΑΔ δημιουργήθηκε το 1998 με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίηση Περιουσίας ΕΟΤ».Το 2000 μετονομάστηκε σε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία», για να αλλάξει και πάλι όνομα το 2004, όταν απέκτησε την επωνυμία «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) Ανώνυμη Εταιρεία». Το 2011 απορρόφησε την εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε» και μετονομάστηκε σε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε». Τα… βαφτίσια ολοκληρώθηκαν στο τέλος της ίδιας χρονιάς όταν η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) Α.Ε» και πήρε το σημερινό της όνομα.

Η ΕΤΑΔ άλλαξε σελίδα στις 25/10/2016 όταν το ελληνικό Δημόσιο μεταβίβασε το σύνολο των μετοχών του στη νεοσύστατη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και από τότε αποτελεί θυγατρική της. (100%).

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΤΑΔ περιγράφεται στο Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα για την πορεία της χώρας μετά την τυπική ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης από τους δανειστές της.

Σύμφωνα με αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ,προχωρεί στην αναδιοργάνωση της ΕΤΑΔ, προκειμένου η οργανωτική δομή της να είναι πιο αποτελεσματική στην εφαρμογή της στρατηγικής της.

Κατά προτεραιότητα, η ΕΤΑΔ προβλέπεται να επικεντρωθεί στη αναλυτική καταγραφή και ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων που της μεταβιβάζονται.

Η οργάνωση των ακινήτων θα γίνεται με  κριτήριο τις δυνατότητες αξιοποίησής τους. Το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση ενός πληρέστερου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους αξιοποίησης της περιουσίας που διαχειρίζεται.

Στο επίκεντρο των ενεργειών της ΕΤΑΔ το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθούν τα ακίνητα που θα έχουν ταξινομηθεί ως «χαμηλής ωρίμανσης». Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να προωθηθεί η περαιτέρω ωρίμανση όσων κρίνονται αξιοποιήσιμα. Αντίθετα, όσα κριθούν μη αξιοποιήσιμα αναμένεται να επιστραφούν στο δημόσιο για να χρησιμοποιηθούν από αυτό.

Το νέο ξεσκαρτάρισμα και η αναλυτική καταγραφή και ομαδοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ αποτελούν , σύμφωνα με την κυβέρνηση, βασική προϋπόθεση προκειμένου η εταιρεία να είναι σε θέση να αναλάβει επενδυτικές πρωτοβουλίες όπως η πώληση ακινήτων, οι παραχωρήσεις μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας διάρκειας, αλλά και η αξιοποίηση σύνθετων επενδυτικών και χρηματοδοτικών σχημάτων.

Οι αλλαγές στην ΕΤΑΔ αναμένεται ταυτόχρονα να θέσουν στο μικροσκόπιο της διοίκησής της όλες τις συμβάσεις μίσθωσης και παραχώρησης που «τρέχουν» ήδη. Πρωταρχικός στόχος από τη στενότερη παρακολούθηση των υπό εκτέλεση συμβάσεων είναι να επιτευχθεί καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων και να αυξηθούν οι ροές εσόδων προς την εταιρεία και, κατ’ επέκταση, τα δημόσια ταμεία.

Μερικά από τα ακίνητα-φιλέτα της ΕΤΑΔ φιγουράρουν, ήδη, στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που προωθούνται άμεσα για αξιοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, από το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους προβλέπεται από την κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης για την έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και των μαρίνων Πύλου, Αλίμου και Χίου. Δρομολογείται, παράλληλα, η αξιοποίηση και των υπόλοιπων μαρίνων στο σύνολό τους.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day.gr  - May 29, 2018 


(Στη φωτο η έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More