Δευτέρα, Μαΐου 14, 2018

Πώς θα λειτουργήσει το μεταφορικό ισοδύναμο

Διευκρινίσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο έδωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.  

Μιλώντας στον ANT1, εξήγησε ότι δεν πρόκειται για αντιστάθμισμα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για μια φιλοσοφία βάσει της οποίας οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις θα εξισωθούν με τις χερσαίες. Όπως σημείωσε, η μείωση του κόστους αφορά τόσο τους νησιώτες, όσο και τα αγαθά.

Όσον αφορά στο πρακτικό μέρος, ο επιβάτης θα πληρώνει το εισιτήριο και έπειτα από λίγες μέρες θα πιστώνεται η διαφορά στο λογαριασμό του. Η πρόβλεψη για τη μείωση είναι να πληρώνει ο επιβάτης ποσό ανάλογο με αυτό που θα πλήρωνε αν έκανε την ίδια απόσταση σε χερσαία διαδρομή.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικό από την 1η Ιουλίου 2018 και θα αφορά στις μετακινήσεις με το πλοίο, ενώ στην πορεία θα εξεταστεί και η εφαρμογή του στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ο κάθε νησιώτης θα πρέπει να ανοίξει/δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό, να δηλώσει την κατοικία και τον ΑΦΜ του και στη συνέχεια θα αποκτήσει την κάρτα νησιώτη. Στην πορεία θα δείχνει την κάρτα στο πρακτορείο έκδοσης εισιτηρίων και θα λαμβάνει τη διαφορά της τιμής του εισιτηρίου, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ν. Σαντορινιού, θα πιστώνεται σε διάστημα που δε θα ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

Όσο αφορά τα νησιά των οποίων τους κατοίκους θα αφορά το μέτρο, θα είναι αρχικά τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, πλην της Ρόδου, τέσσερα μικρά νησιά των Κυκλάδων και τα διαπόντια νησιά του Ιονίου.

Ερωτηθείς αν θα ισχύσει ανάλογο μέτρο και για τις τιμές των καυσίμων στα νησιά, ο υφυπουργός απάντησε ότι «προσπαθούμε να βρούμε τη φόρμουλα».


tvxs.gr - May 14, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More