Σάββατο, Απριλίου 21, 2018

Ανακαλύπτοντας τις παλιές πόλεις της Ελλάδας [ΦΩΤΟ]

Διάσημες, γοητευτικές, ιστορικά σημεία αναφοράς, ποζάρουν αυτάρεσκα σε αμέτρητα φωτογραφικά ενσταντανέ αποτυπώνοντας την αίγλη μιας άλλης εποχής…

Είστε έτοιμοι για μια απόδραση στο χρόνο; Ελάτε να σεργιανίσουμε στις πιο γοητευτικές παλιές πόλεις της Ελλάδας.

Η Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Η ακριτική Ξάνθη δεν μπορεί παρά να υπερηφανεύεται για την Παλιά της Πόλη, σημαντικό πολιτιστικό κεφάλαιο για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Τα δαιδαλώδη λιθόκτιστα σοκάκια «στολίζουν» καλοδιατηρημένα αρχοντικά με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, μείγμα του ελληνικού νεοκλασικισμού, της τοπικής αρχιτεκτονικής και της οθωμανικής τεχνοτροπίας. Κάθε Σεπτέμβρη, όταν ζωντανεύουν οι Γιορτές της Παλιάς Πόλης, στους μαχαλάδες στήνεται ένα πολύχρωμο σκηνικό με πλούσια καλλιτεχνικά δρώμενα. Απαραίτητες στάσεις στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην Πινακοθήκη και στο Αρχοντικό Δανιέλ, όπου γεννήθηκε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκης.


Οι αρχοντο-γειτονιές της Καστοριάς

Σε κοντινή απόσταση από τη λίμνη Ορεστιάδα, η παλιά συνοικία Ντολτσό, από τις πιο γραφικές γειτονιές της Καστοριάς, θα σας μαγέψει με τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 17ου και 18ου αι. τα οποία στέκουν αδιάψευστοι μάρτυρες μιας οικονομίας που «άνθισε» χάρη στην κατεργασία και το εμπόριο της γούνας.

Πολλά από αυτά έχουν μετατραπεί σε μουσεία, όπως το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό Εμμανουήλ που στεγάζει το Μουσείο Ενδυματολογίας κ.ά. Ολοκληρώνοντας τον περίπατό σας, κοντά στη βόρεια παραλία θα συναντήσετε τη δεύτερη παλιά γειτονιά της πόλης, το Απόζαρι με την αριστοκρατική ατμόσφαιρα, τις περίτεχνες βυζαντινές εκκλησιές και τα όμορφα αρχοντικά, χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Οι παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας

Στα μέσα του 19ου αιώνα, η Βέροια είχε 16 μαχαλάδες. Οι πιο γνωστές συνοικίες, από αυτές που διασώζονται στις μέρες μας, είναι η εβραϊκή και η χριστιανική.

Η παραδοσιακή, ορθόδοξη συνοικία της Κυριώτισσας, γεμάτη από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με θαυμάσιο κεραμοπλαστικό διάκοσμο και υψηλής τέχνης αγιογραφίες, εντυπωσιάζει με τα λαβυρινθώδη καλντερίμια και τα αρχοντικά (ξεχωρίζει το αρχοντικό Σαράφογλου) με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος. Πολλά από τα διατηρητέα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε χώρους αναψυχής.

Η παραδοσιακή συνοικία Μπαρμπούτα, από τα σημαντικότερα εβραϊκά σύνολα παγκοσμίως, βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη τοποθεσία. Ανάμεσα στα επιβλητικά της σοκάκια ξεχωρίζει το πέτρινο κτίριο της παλιάς Εβραϊκής Συναγωγής με πλούσιο και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο.

Η παλιά πόλη της Καβάλας (Παναγία)

Ξεκινά από τις Καμάρες, το μεσαιωνικό υδραγωγείο της πόλης, και ανηφορίζει ως το οθωμανικό κάστρο. Ακολουθήστε τα πέτρινα ανηφορικά δρομάκια μέχρι την κορυφή για μια πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης της Καβάλας.


Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Παναγία είναι το κάστρο, η ακρόπολη, το Ιμαρέτ και ο παλιός φάρος στο τέρμα της Θεοδώρου Πουλίδου. Κομβικό σημείο στην παλιά πόλη είναι η πλατεία του Μωχάμετ Άλι. Στο κέντρο υψώνεται το άγαλμά του, ανάμεσα στο κονάκι του και στην εκκλησία της Παναγίας. Η τελευταία κτίστηκε μετά το 1965 πάνω στην παλιότερη μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική.

Το «Ξωπόλι» της Κέρκυρας

Έτσι αποκαλούν την Παλιά τους Πόλη οι ντόπιοι, η οποία αποτελεί σήμα κατατεθέν ολόκληρου του νησιού. Μνημείο πολιτισμού, από τα ωραιότερα της Ελλάδας, ενταγμένο στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, «οριοθετείται» από δύο φρούρια: Το Παλιό Φρούριο, στη βορειοανατολική άκρη και το Νέο Φρούριο, στη νότια. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την τεράστια πλατεία της Σπιανάδας με τις εντυπωσιακές τοξοστοιχίες μέχρι το Καμπιέλο, την πιο γοητευτική της συνοικία. Ένας πραγματικός λαβύρινθος από καντούνια, ψηλά κεραμοσκεπή σπίτια με απλωμένες πολύχρωμες μπουγάδες, σκαλιστά πηγάδια, μικρές πλατείες και εκκλησιές με περίτεχνα καμπαναριά συνθέτουν τον γοητευτικό καμβά μιας άλλης εποχής.

Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου

Χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το λιμάνι της Ρόδου, η εμβληματική πολιτεία, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, από τις σπάνιες επιβιώσεις του μεσαιωνικού κόσμου, στέκει αλώβητη, με όλο της το σφρίγος και την ωραιότητα! Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στους μέσους χρόνους και η ατμόσφαιρα τυλίγεται από την αχλή του ιπποτικού παρελθόντος. Τα πέτρινα καλντερίμια και οι γοτθικοί πύργοι σάς προκαλούν να ξεκλειδώσετε τα βαθιά τους μυστικά. Επισκεφθείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (14ου αι.), το «Καστέλλο», από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Πύργο του Ρολογιού και σεργιανίστε στη διάσημη Οδό των Ιπποτών, η οποία έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια.

Η Παλιά Πόλη του Ναυπλίου

Θεμελιωμένη στα «πόδια» του μεγάλου βράχου της Ακροναυπλίας, με το κάστρο του Παλαμιδιού να τη στεφανώνει, η πιο ρομαντική παλιά πόλη της Ελλάδας, σάς προσκαλεί να την ανακαλύψετε! Τρυπώστε στα πλακόστρωτα στενά, μεθύστε από το άρωμα των λουλουδιών που απλώνεται από τα μπαλκόνια των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και ανακαλύψτε τα σημαντικά ιστορικά της μνημεία, τα περισσότερα γύρω από την ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος.


Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το ανάκτορο του Ιωάννη Καποδίστρια, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κ.ά.

Οι διάσημες Παλιές Πόλεις της Κρήτης

Χανιά ή Ρέθυμνο; Ερώτημα που παραμένει αναπάντητο στο χρόνο, μιας και οι δυο πόλεις είναι προικισμένες από «βαρύ» ιστορικό παρελθόν, το οποίο αποτυπώνεται κατά πολύ στις παλιές τους πόλεις, όπου κυριαρχεί ένα γοητευτικό κράμα ενετικών και οθωμανικών στοιχείων.

Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου χτισμένη πάνω στο ακρωτήρι της βόρειας παραλίας, εξαιρετικά διατηρημένη μέχρι σήμερα, μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ως ζωντανό μουσείο. Μνημεία που θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον σας είναι: η Φορτέτσα, η Λότζια, η κρήνη Ριμόντι, η πύλη Guora, η κεντρική είσοδος του χερσαίου τείχους των Ενετών, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Φραγκίσκου, το γραφικό ενετικό λιμάνι, τα τζαμιά του Καρά Μουσά Πασά, της Νερατζέ και άλλα.

Πίσω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων ξεδιπλώνεται ένας γοητευτικός κόσμος που αποπνέει το άρωμα μιας άλλης εποχής. Οι συνοικίες του Τοπανά, της Σπλάντζιας, το Καστέλι, το Σαντριβάνι και η Εβραϊκή συνοικία σάς υποδέχονται στα δαιδαλώδη στενά τους για να σάς συστήσουν τα μνημεία τους, τις ιστορικές τους γωνιές, αλλά και την αυθεντική κρητική κουλτούρα. Σεργιανίστε χαλαρά, χωρίς πυξίδα, ξαποστάστε στα παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια και αφεθείτε απλά στη μαγεία μιας άλλης εποχής.



Πηγή: tvxs.gr - Apr 21, 2018





Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More