Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2018

ΠΕΡΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ - Του Βαγγέλη Παυλίδη



Τα αηδιαστικά ρατσιστικά του κύριου Αθανάσιου Δαβάκη έχουν σχετικά λίγη σημασία μια και ο ίδιος ο κύριος Δαβάκης έχει ακόμα λιγότερη. Καλά καλά ούτε που τον ξέραμε μέχρι χθές. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και που φανερώνεται μέρα με την μέρα, είναι το τι κρύβει ή και δεν κρύβει ανάμεσα στα στελέχη της η ΝΔ… εκδοροσφαγείς, ακροδεξιούς, ρατσιστές (λες και δεν το ξέραμε). Άνθρωποι όλοι αυτοί που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν την χώρα και ίσως, αλλοίμονό μας, να τα καταφέρουν κάποτε.
Τον κύριο Δαβάκη δεν τον ήξερα κι έψαξα να τον βρώ για να μορφωθώ και να ξέρω τι λέω. Τόν “γκούγκλαρα”, για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της μόδας. Θα σταθώ μόνο στην επίσημη φωτογραφία του απο την ιστοσελίδα της Βουλής (δες υποσημείωση), στοιχείο που με ενδιαφέρει ως σκιτσογράφο και παρατηρητή -μελετητή θα μπορούσα να πω- της γλώσσας του σώματος, των χειρονομιών και εκφράσεων και της σημασίας τους γενικά.
Υπάρχει λοιπόν μια στάση σώματος, μια χειρονομία, που χρονικά πάει πολύ πίσω στην φωτογραφία αλλά και στην τέχνη γενικά και που εκφράζεται με απόλυτο τρόπο στον “Σκεπτόμενο” του Ροντέν. Το χέρι δηλαδή σε γροθιά ή ανοιχτό στις διάφορες παραλλαγές του να ακουμπάει στο πηγούνι και να υποβαστάζει την κεφαλή. Την κεφαλή που υποτίθεται την βαραίνουν όχι απλά ο όγκος του εγκεφάλου που περιέχει μα και προβλήματα και σκέψεις σοβαρές, πεντασόβαρες, που επιζητούν την λύση τους. Έτσι και στην φωτογραφία του ο εν λόγω κύριος – σε νεαρή ηλικία, με το κεφάλι να στηρίζεται στην γροθιά..
Η επιτηδευμένη και θεατρική αυτή στάση είναι πολύ, μα πάρα πολύ δημοφιλής ακόμα και σήμερα. Την βλέπουμε ταχτικά σε προεκλογικές διαφημιστικές φωτό πολιτικών, πολιτευτών, πολιτικάντηδων που ζητούν την ψήφο μας. Την βλέπουμε ακόμα σε φωτογραφίες που συνοδεύουν το βιογραφικό δήθεν βαθυστόχαστων διανοητών, που προσπαθούν να μας πείσουν οτι σκέφτονται και λύνουν τα προβλήματα του κόσμου. Ένα μάτσο απο “Σκεπτόμενους”, απο διανοούμενους δηλαδή. Παλιομοδίτικη μεν η πόζα, δημοφιλής δε. Σταματάω εδώ μια και δεν ήταν σκοπός μου να γράψω κάποια διατριβή. Θα πώ μόνο πως το τί, το ποιές σοβαρές σκέψεις υποβαστάζει η γροθιά του κύριου Δαβάκη μπορεί να το φανταστεί ο καθένας μας.
Παραλίγο όμως να ξεχάσω και τον κύριο Μητσοτάκη… Αυτός, λέει η ειδησεογραφία, “ενοχλήθηκε”. Έτσι απλά. “ We are not amused”, όπως κάποτε δήλωσε η Αυτής Μεγαλειότης η Βικτώρια, Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Αυτοκράτειρα των Ινδιων. Μέχρι την στιγμή αυτήν που γράφω -βραδάκι Κυριακής- ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ξέρει αν και πώς θα αντιδράσει. Τον καταλαβαίνω όμως, οι Δαβάκηδες είναι χρήσιμοι στο κόμμα καθώς η ΝΔ στρίβει όλο και πιο δεξιά.

Τα πρόχειρα σκιτσάκια είναι “εκ του φυσικού”, απο διάφορες πραγματικές φωτό.

Η φωτό Δαβάκη εδώ: http://www.hellenicparliament.gr/Vouleftes/Viografika-Stoicheia/?MPId=dabb8e91-af53-44d4-9f8e-7a449f5aac54



pavlidiscartoons.com  - Feb 05,  2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More