Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2018

Γιορτάζοντας τα Δωδεκάνησα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Μαντινάδες, χοροί και εδέσματα

Μια μεγάλη γιορτή πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου, με θέμα τα Δωδεκάνησα και αφορμή την 70η επέτειο της επανένωσής τους με την Ελλάδα. Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «το χρονικό της επανένωσης», ενώ παρουσιάστηκαν στο κοινό των Βρυξελλών τοπικά εδέσματα και ποτά από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορών.

«Η επέτειος της σημαντικής αυτής ιστορικής στιγμής, είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδείξουμε τον πολιτισμό, την μουσική, και τις γεύσεις αυτής της μοναδικής περιοχής της χώρας μας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ανοίγοντας την εκδήλωση. «Για την χώρα μας διαμορφώθηκε πολύ αρνητική εικόνα όσο λειτούργησε σαν αποδιοπομπαίος τράγος για την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Όμως σήμερα θα δείτε την πραγματική Ελλάδα», προσέθεσε.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, δήλωσε πως «πριν από 70 χρόνια το όραμα έγινε πράξη και η ελπίδα πραγματικότητα. Έκτοτε ο δωδεκανησιακός λαός γιορτάζει την επανένωσή του με την Ελλάδα την σημασία της οποίας συμπύκνωσε ο ποιητής Φώτης Βαρέλης στους στίχους του, που είναι χαραγμένοι στον βράχο της Σύμης: Απόψε συνομίλησε η λευτεριά με μένα/Πάψτε Δωδεκάνησα να είστε συλλογισμένα». «Η σημερινή εκδήλωση όμως δεν αφορά μόνο το παρελθόν, αλλά και το μέλλον του τόπου μας. Καθώς δίχως παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον», προσέθεσε.


Δείτε το ρεπορταζ από την εκδήλωση, Φωτογραφίες & βίντεο από το tvxs.gr >> ΕΔΩ
Mar 08, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More