Σάββατο, Μαρτίου 10, 2018

Ο πειρασμός των υδρογονανθράκων - Του Χριστόφορου Κάσδαγλη


Ελάτε να εξετάσουμε σε ποιες περιοχές εκχωρούνται δικαιώματα έρευνας για υδρογονάνθρακες: Δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο και  Ιωάννινα. Άρτα, Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος. Τρεις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου. Όλοι τους τόποι τουριστικού ενδιαφέροντος!

Συχνά καμαρώνουμε ότι η χώρα μας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα «οικόπεδα». Με βάση όμως αυτή την αφετηρία, δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε τη διαχρονική οικονομική υστέρησή της. Αρκετοί υιοθετούν το απλουστευτικό ερμηνευτικό σχήμα ότι για όλ’ αυτά φταίνε μεγάλα διεθνή συμφέροντα που μας υποσκάπτουν.

Ε, λοιπόν, θα έλεγα ότι πρωτίστως φταίει η αδυναμία να αποφασίσουμε συλλογικά ποιοι θέλουμε να είμαστε και πού να πάμε.

Κάποτε λοιδορήσαμε τον τουρισμό λέγοντας ότι θέλουν να μας καταντήσουν γκαρσόνια της Ευρώπης. Αργότερα αλλάξαμε ρότα, όταν κατανοήσαμε ότι αποτελεί μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα. Κι ενώ η υπόθεση αυτή πήρε κουτσά στραβά το δρόμο της, βοηθούσης και της διεθνούς συγκυρίας, μας κόλλησε διακομματικά η έμμονη ιδέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Φαντασιωθήκαμε ότι θα λύσουμε, ως διά μαγείας, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Δεν ξέρω αν οι εκτιμήσεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων είναι ρεαλιστικές. Θα προτιμούσα να μην το μάθουμε ποτέ. Διότι εδώ δεν πρόκειται για την ανοιχτή και έρημη Βόρεια Θάλασσα. Εδώ τα πελάγη είναι κλειστά και περιλαμβάνουν τον αληθινό πλούτο της χώρας. Ανάλογα είναι τα πλεονεκτήματα των χερσαίων περιοχών που έχουν επιλεγεί.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Θέλουμε αλήθεια να εξαφανίσουμε όλη αυτή την ομορφιά πίσω από εργοτάξια, πλατφόρμες εξόρυξης, πετρελαιοφόρα σκάφη και βυτιοφόρα, σωληνώσεις, κάπνα και πίσσα; Μόνο και μόνο για οφέλη αμφίβολα; Και με όλη την εκμετάλλευση που υφίστανται οι μικρές και αδύναμες χώρες από τους  ενεργειακούς κολοσσούς – χώρια οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι από ισχυρούς παίκτες που θα υποβλέπουν την Ελλάδα;

Θέλουμε πράγματι να γίνουμε Κουβέιτ ή… Βενεζουέλα;


Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 10.3.2018


Πηγή: kasdaglis.wordpress.com/2018/03/10/ydrogonanthrakes/

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More