Τετάρτη, Φεβρουαρίου 21, 2018

Τούρκοι «παρεμπόδισαν» διάσωση μεταναστών ανοικτά της Ρόδου...


Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση, διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας εις βάρος ενός 33χρονου, υπηκόου Τουρκμενιστάν, που συνελήφθη ανατολικά της Ρόδου τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Φεβρουαρίου 2018. 

Το χρονικό της τουρκικής παρενόχλησης

Πιο συγκεκριμένα την 19η Φεβρουαρίου 2018 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ονόματι «ALI» για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους το οποίο μεταφέρει παράτυπους μετανάστες και κατευθύνεται προς το Φαληράκι Ρόδου.

Άμεσα, ενημερώθηκε ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, προκειμένου να ερευνήσει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Στη συνέχεια και έπειτα από διαταγή του Λιμενικού άλλο σκάφος απέπλευσε για συνδρομή στις έρευνες. Στις 06:10 εντοπίστηκε ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος, λευκού χρώματος, σημαίας Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης διάσωσης.

Ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους και η μετεπιβίβασή τους. Όπως αναφέρει το dimokratiki.gr, στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τα απόνερα που δημιουργούσαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί δύο τούρκικων ακταιωρών, που έπλεαν πλησίον του σημείου διάσωσης, κατέστησαν αδύνατη τη ρυμούλκηση του σκάφους.

Επιπλέον, ελικοφόρο αεροπλάνο και ελικόπτερο των τούρκικων αρχών πραγματοποιούσαν πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος του Λιμενικού παρενοχλώντας την διάσωση των μεταναστών.

Στις 08:00 το σκάφος του Λιμενικού κατέπλευσε στον λιμένα Μανδρακίου, όπου οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου και συνελήφθησαν.


Πηγή: www.lifo.gr - Feb 21, 2018

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More