Πέμπτη, Νοεμβρίου 23, 2017

Η “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ” ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - Του Βαγγέλη Παυλίδη

Μια μέρα σαν και σήμερα πριν 28 χρόνια, 23 Νοεμβρίου 1989, και μετά τις εκλογές του ίδιου χρόνου όπου υπήρξε αδιέξοδο λόγω αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από ένα μόνο κόμμα, σχηματίστηκε “οικουμενική κυβέρνηση” μετά απο συμφωνία των τριών εκλογικών σχηματισμών, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (ΚΚΕ και ΕΑΡ). Πρόεδρός της ο Ξενοφών Ζολώτας.
Αντιγράφω απο ΤΑ ΝΕΑ της εποχής, 23.11.1989:
“Ένα πρωτοφανές “πείραμα” βρίσκεται απο χθές σε εξέλιξη στην πολιτική ζωή της χώρας με την ανακοίνωση της σύνθεσης της πρώτης, στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου, οικουμενικής κυβέρνησης.
Ένα πείραμα πρόκληση για τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που, μετά από μια μεγάλη περίοδο έντασης και οξύτατων αντιπαραθέσεων, θα πρέπει να ασκηθούν τώρα στην πολιτική της συναίνεσης και μάλιστα σε μια περίοδο όξυνσης των οικονομικών προβλημάτων…”
Βέβαια, πολλοί στενοχωρήθηκαν για την Οικουμενική, όπως π.χ. ο “Ελευθερος Τύπος” (τρομάρα του) που έγραφε: “Είναι κομμάτι δυσκολοχώνευτο να βλέπεις εκπροσώπους λωποδυτών (μπορεί και τους ίδιους τους λωποδύτες) τους ίδιους εκείνους μοιραίους ανθρώπους που τα έκαναν μπάχαλα σ’ αυτόν τον ταλαίπωρο τόπο, να διαφεντεύουν πάλι ένα μέρος απο τις τύχες μας…”
Το πιό ωραίο όμως το είπε ο βουλευτής του Συνασπισμού Μ. Ανδρουλάκης: “Η στάση στήριξης και ελέγχου του Συνασπισμού στην Οικουμενική Κυβέρνηση μπορεί να περιγραφεί με το μεταφορικό σχήμα: συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση”.
Για την ιστορία: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στις 8 Απριλίου 1990 και θα τις κερδίσει ο Κων. Μητσοτάκης.


pavlidiscartoons.com - Nov 23, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More