Τετάρτη, Αυγούστου 09, 2017

The Sun: «Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στο Βrexit για τα Ελγίνεια»

Έλληνες πολιτικοί στοχεύουν στην επιστροφή των «Ελγίνειων Μαρμάρων» στην Αθήνα στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Brexit, γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Sun.

Το σχετικό άρθρο αναφέρεται στην πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Τα μάρμαρα, ή αλλιώς τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία σήμερα κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο, έχουν μια μακρά και περίπλοκη ιστορία, αναφέρει η Sun.

Χτίστηκαν πριν από περίπου 2.500 χρόνια ως μέρος ενός ναού αφιερωμένου στην ελληνική θεά Αθηνά, αλλά υπέστησαν κατ' επανάληψη καταστροφές και ζημιές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του ναού.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ο Βρετανός πρεσβευτής, βάση μιας φαινομενικής συμφωνίας με τις οθωμανικές αρχές, αφαίρεσε περίπου τα μισά γλυπτά από τα ερείπια και τα έφερε στη Βρετανία, αλλά πολλοί στην Ελλάδα τους κατηγόρησαν ότι τα έκλεψαν.

Ο Στέλιος Κούλογλου έχει γράψει δύο φορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τους ζητήσει να συμπεριληφθεί το θέμα στις συνομιλίες για το Brexit κάνοντας νύξη ότι εάν δεν επιστραφούν, αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να παρακωλυθεί η συμφωνία.

«Οι διαπραγματευτές του Brexit πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη προστασίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα γλυπτά του Παρθενώνα θεωρούνται τα σημαντικότερα σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε σχετικά, ο Στέλιος Κούλογλου.

«Συνεπώς, η επανένωση των μαρμάρων, πέρα από το γεγονός ότι θα ήταν ένδειξη σεβασμού και ύπαρξης πολιτισμένης σχέσης μεταξύ του αποχωρούντος μέλους και της ΕΕ, είναι πολύ περισσότερο νομική επιταγή».

Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι η ΕΕ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι η ομάδα διαπραγματευτών του Brexit δεν είναι υποχρεωμένη να αναφερθεί στο θέμα. Λένε ότι είναι ένα θέμα που αφορά τα μεμονωμένα κράτη που εμπλέκονται.


http://tvxs.gr - Aug 09, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More