Σάββατο, Αυγούστου 05, 2017

Η άνοδος του Τουρισμού εκτόξευσε τα πεντάστερα

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη - Από το capital.gr - Aug 05, 2017 -

Από το παραδοσιακό "room to let” στην κατασκευή νέων μονάδων πέντε και τεσσάρων μονάδων και στην αναβάθμιση των υπάρχουσων κλινών: Τα τελευταία οκτώ χρόνια η δυναμικότητα κλινών στα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων αυξήθηκε κατά 30%, απόρροια της συνεχιζόμενης ανόδου που καταγράφει ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα από το 2012 και μετά. Εντούτοις ο ξενοδοχειακός κλάδος χρειάζεται ακόμη περισσότερες επενδύσεις, με τη δημιουργία μονάδων υψηλού επιπέδου, προκειμένου αφενός να καλυφθεί η ζήτηση, αφετέρου οι προορισμοί να προσελκύσουν επισκέπτες ανώτερου εισοδηματικού επιπέδου και έτσι να τονωθούν τα τουριστικά έσοδα.

Η ζήτηση για αυξημένες διανυκτερεύσεις από μεμονωμένους ξένους τουρίστες συνοδεύτηκε από αύξηση κλινών στα ξενοδοχεία της τάξης του 10% την τελευταία οκταετία (από 720 χιλ. κλίνες το 2008 στις 800 χιλ. κλίνες το 2016), όπως αναφέρεται στην τελευταία μελέτη της ΕΤΕ για τον κλάδο των ελληνικών ξενοδοχείων. Οι περισσότερες επενδύσεις έγιναν σε πεντάστερα και τετράστερα καταλύμματα. Έτσι ενώ το ποσοστό κλινών σε ξενοδοχεία 4-5 αστέρων ήταν μόλις 37% το 2008, οι νέες κλίνες της τελευταίας οκταετίας σε ποσοστό άνω του 80% αφορούν σε ξενοδοχεία αυτών των κατηγοριών, τα οποία πλέον καλύπτουν το 43% του συνολικού αριθμού των κλινών (από 37% το 2008). Η βελτίωση αυτή αντικατοπτρίζεται και στο οριακά αυξημένο μέγεθος των ελληνικών ξενοδοχείων (σε 81 κλίνες κατά μέσο όρο ανά ξενοδοχείο από 76 κλίνες το 2008). 

Την ίδια στιγμή, οι συνολικές αφίξεις τουριστών σε ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 12% την περίοδο 2010-2016, με τους ξένους τουρίστες πλέον να καλύπτουν τα 2/3 των αφίξεων σε ελληνικά ξενοδοχεία (από 55% το 2010). Παράλληλα, οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από το εξωτερικό ανέβηκαν κατά 33%.

Όπως αναφέρουν στελέχη της τουριστικήςαγοράς, οι επενδύσεις σε καταλύματα, αλλά και σε υποδομές, θα πρέπει να "ανεβάσουν ταχύτητα” τα επόμενα χρόνια, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει "πόντους” σε ανταγωνιστικότητα και να κερδίσει μερίδια από τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα έως το 2021 μπορεί να προσελκύσει 35 εκατ. επισκέπτες και να πλησιάσει τα 20 δισ. ευρώ έσοδα. Απαραίτητη προϋπόθεση εντούτοις είναι να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 5-7 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων καταλυμάτων 4 και 5 αστέρων καθώς και για να αναβαθμιστούν υπάρχουσες υποδομές. Αλλά και η μελέτη της ΕΤΕ καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι απαιτούμενες επενδύσεις την επόμενη πενταετία στα ξενοδοχεία θα πρέπει να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν 16 δισ. ευρώ επενδύσεις σε λοιπές τουριστικές υποδομές (οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, αξιοποίηση αρχαιολογικών χώρων).



Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More