Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017

Τα καλύτερα πανηγύρια του Αυγούστου στα νησιά του Αιγαίου μας

Άφθονο κρασί, τοπικά εδέσματα και χορός μέχρι να λιώσουν οι… σαγιονάρες μας σε νησιώτικα πανηγύρια του Αυγούστου. -

Για κάποια νησιά (βλ. Ικαρία) αποτελούν από μόνα τους λόγο επίσκεψης. Σε άλλα, δίνουν όμορφο καλοκαιρινό χρώμα μέσα από το ξεφάντωμα, το φαγητό, το κρασί και τον χορό. Τα νησιώτικα πανηγύρια του Αυγούστου πλησιάζουν, κι εμείς ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά τε και σωματικά για να τα ζήσουμε.

Αμοργός

Στο Πανηγύρι του Σωτήρα (6 Αυγούστου) η «Λόζα» – κεντρική πλατεία της χώρας-  γεμίζει αιγαιοπελαγίτικους ήχους ενώ η ψημένη ρακή, ο τηγανιτός μπακαλιάρος, η αθερίνα και οι σαλάτες κάνουν παιχνίδι στα τραπέζια για να δώσουν την απαραίτητη… ενέργεια για χορό. Σημειώστε και το πανηγύρι του 15Αύγουστου στην Παναγιά την Πανοχωριανή, με πατατάτο, ξιδάτο, και ρακόμελα να παίζουν δυνατά μαζί με τα παραδοσιακά τραγούδια.

Ικαρία

Όχι πως χρειάζεται συστάσεις, αλλά ας το αναφέρουμε για τα «νεούδια». Το πανηγύρι της Λαγκάδας τον 15Αύγουστο είναι κάτι σαν ταινία του Μάικλ Μπέι – σκέτη νησιώτικη υπερπαραγωγή. Τουρίστες και ντόπιοι, παπάδες και γερόντια, ζαλισμένοι από «Πράμνιο Οίνο», γίνονται όλοι μια παρέα και χορεύουν τον Ικαριώτικο. Στο νησί παίζουν πολλά ακόμα πανηγύρια τον Αύγουστο.

Άνδρος

Από άκρη σ’ άκρη του νησιού τον Αύγουστο, οι ντόπιοι γλεντούν με χορό και τραγούδι. Ξεχωρίζουν τα πανηγύρια του 15Αύγουστου στην Πάνω Κατάκοιλο, στη Μονή Παναχράντου στο Κόρθι, στην Καππαριά, στο Κοχύλου, στη Μεσαριά, στ’ Υψηλού, στις Στραπουργιές αλλά και στη Χώρα σε ένα εκκλησάκι πάνω στον βράχο μέσα στη θάλασσα, την Παναγιά τη Θαλασσινή. Ψητό κρέας, κολοκυθοκορφάδες, παστίτσιο, φουρτάλια, σκαλτσούνια και άλλα ντόπια εδέσματα γεμίζουν τα στομάχια, ενώ η ντόπια σουμάδα ρέει άφθονη και τα βιολιά «βαράνε» μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Θάσος

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» ήτοι ο 15αύγουστος στη Θάσο γιορτάζεται στην Παναγία στο Ραχώνι, στο Μοναστήρι της Παναγούδας στις Μαριές Θάσου, στον Ποτό και στην Παναγία Θάσου με κοκκινιστό κρέας «κλουμπάνι» και άφθονο κρασί. Εξίσου «δυνατά» τα πανηγύρια στις 6 Αυγούστου στο χωριό Σωτήρας και στις 29 στο ορεινό ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.

Κάρπαθος

Παραδοσιακά φαγητά, ντόπιες μαντινάδες και χορός μέχρι τελικής πτώσης στις 6 Αυγούστου στο Απέρι και το Διάφανι, μία από τα ίδια στις Μενετές (5-7 Αυγούστου), όπως και στη Μονή Χρυσοβαλάντου στις 10 Αυγούστου. Τον 15αύγουστο δύσκολα θα βρείτε χωριό που να μη γιορτάζει με τα γλέντια να μοιράζονται σε Απέρι, Διαφάνη, Μενετές και Όλυμπο.

Κάσος

Στις 6, στις 27 Αυγούστου στην Αγία Μαρίνα και στις 15 στην Πέρα Παναγιά, η Κάσος γιορτάζει τους Αγίους με σούστα, ζερβό και τοπικούς χορούς συνοδεία λύρας, ενώ στα του φαγητού μάγειρες ετοιμάζουν σε ποσότητες κασιώτικα ντολμαδάκια, ρολό κρέας και πιλάφι με κανέλα.

Τζια

Μια ώρα δρόμος με το πλοίο αρκεί για να φτάσετε εδώ τον Αύγουστο και να ζήσετε το φημισμένο Πανηγύρι της Παναγιάς της Καστριανής τον 15αύγουστο πάνω σε έναν απότομο βράχο λίγο έξω από την πρωτεύουσα του νησιού. Την σούπερ πανοραμική θέα συνοδεύουν άφθονο κρασί και το παραδοσιακό κυκλαδίτικο πατατάτο ήτοι μείγμα κρεάτων με πατάτες.

Κύθηρα

Στον παραδοσιακό οικισμό του Ποταμού γίνεται το μεγάλο πανηγύρι για τη γιορτή της Παναγιάς τον 15Αύγουστο με  άφθονο φαγητό και ντόπιο κρασί για τους λιλιπούτειους πανηγυριστές.

Μήλος

Το πανηγύρι της Παναγίας της Πορτιανής στη Ζεφυρία στις 14 Αυγούστου, το πανηγύρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Αδάμαντα το δεκαπενταύγουστο και τα πανηγύρια στην Παναγία Φανερωμένη, στην Tρυπητή και την Παναγία του Kήπου στις 22 Aυγούστου είναι μερικά μόνο από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στην υπέροχη και ρομαντική Μήλο. Μεζέδες, ντόπιο κρασί και λαϊκά άσματα συμπληρώνουν την – πανηγυρική – εικόνα.

Μύκονος

Δεν είναι δημοφιλής μόνο για τα μπήτια στο Cavo Paradiso. Μεταξύ μας, ακόμα και ο μεγαλύτερος Dj θα γονάτιζε μπροστά στους ρυθμούς από βιολιά, σαντούρια, τσαμπούνες και τουμπάκια που δίνουν και παίρνουν στα πανηγύρια της Παναγιάς τον 15Αύγουστο και των Εννιάμερων στις 23 στην πλατεία της Άνω Μεράς, στο μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής.

Πάρος

Η φάση εδώ είναι 15Αύγουστος και Παναγιά Εκατονταπυλιανή, παραδοσιακή μουσική, κραζί και παριανοί μεζέδες, όμως και στις 23 Αυγούστου το πανηγύρι των Πειρατών παρουσιάζει εξίσου ενδιαφέρον κυρίως για την αναπαράσταση της επιδρομής του Μπαρμπαρόσα και των πειρατών του στη Νάουσα το 1537.

Χίος

Το νησί της Μαστίχας έχει μπόλικα πανηγύρια για τις μέρες και τις νύχτες του Αυγούστου. Ξεχωρίζουμε τα πανηγύρια του Σωτήρος σε Βολισσό, Εγρηγόρο, Καρδάμυλα, Άη Γιώργη Συκούσης, Βέσσα στις 6 Αυγούστου, εκείνα σε Καλλιμασιά, Πυργί, Νένητα, Βίκι, Κουρούνια και Πιτυό τον 15αύγουστο και τα πανηγύρια σε Πυργί και Βίκι στις 23 Αυγούστου. Άφθονο ντόπιο ούζο, μαστίχα, κρασί και μεζέδες συμπληρώνουν την εικόνα.


in2life.gr - Aug 02, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More