Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2017

Video ντοκουμέντο: Η στιγμή της δραματικής διάσωσης των επιβατών του Blue Star Patmos

Τη στιγμή της απομάκρυνσης των 205 επιβατών του Blue Star Patmos, κατέγραψε βίντεο ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Στο ίδιο βίντεο, εκτός από την επιχείρηση διάσωσης, καταγράφονται και μαρτυρίες των επιβαινόντων.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
*
Πηγή: enikos.gr - Aug 31, 2017

Πρωτόγνωρες αφίξεις τουριστών σε νησιά της Δωδεκανήσου

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν είναι οι δήμαρχοι Λέρου, Τήλου και Αστυπάλαιας.

«Για πρωτόγνωρες αφίξεις στη Λέρο», έκανε λόγο στην ΕΡΤ Ρόδου ο δήμαρχος, Μιχάλης Κόλλιας, τονίζοντας ότι φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ.

«Θ’ αποδειχθεί και από τα στοιχεία, είπε, που θα δώσω στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα».

Ο δήμαρχος Λέρου ανέφερε ότι για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν τρεις πτήσεις, καθημερινά, από Αθήνα – Λέρο, ενώ και η ακτοπλοϊκή σύνδεση ήταν πολύ αναβαθμισμένη.

«Είχαμε πληρότητα 100%» είπε χαρακτηριστικά.

Ως την καλύτερη τουριστική σεζόν, από τότε που ξεκίνησε η κρίση, χαρακτήρισε τη φετινή, στην ΕΡΤ Ρόδου, η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά.

«Πολλοί οι ξένοι τουρίστες, αλλά και πολλοί Έλληνες επισκέφθηκαν φέτος το νησί», προσθέτοντας ότι ο τουρισμός θα κρατήσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Πανορμίτης Κονταράτος, χαρακτηρίζοντας και αυτός τη φετινή σεζόν ως την καλύτερη.

«Το νησί δουλεύει κυρίως με Έλληνες και φέτος είχαμε πάρα πολλούς από τη Βόρεια Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η Αστυπάλαια συνδυάζει ποιότητα και προσιτές τιμές.

Ο κ. Κονταράτος ανέφερε ότι οι συγκοινωνίες είναι σταθερές, ενώ τα παλαιότερα χρόνια όχι και έθεσε το θέμα της σύνδεσης με τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.

«Συνδεόμαστε περισσότερο με τα νησιά των Κυκλάδων, παρά με της Δωδεκανήσου όπου και ανήκουμε».


ert.gr

Πολωνικός τουρισμός: Πρώτος προορισμός οργανωμένων διακοπών η Ελλάδα το 2017

O δημοφιλέστερος προορισμός για τους Πολωνούς τουρίστες συνεχίζει να είναι, για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2017, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το κόστος των οργανωμένων διακοπών στη χώρα μας είναι αυξημένο κατά 10%, σύμφωνα με έρευνα του Τουριστικού Επιμελητηρίου της Πολωνίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από το 30% των πολωνών τουριστών έκαναν διακοπές το καλοκαίρι του 2017 σε πέντε ελληνικά νησιά: την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο, την Κω και την Κέρκυρα.

Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός φέτος ήταν η Βουλγαρία, εκτοπίζοντας με μερίδιο 14%, από τη θέση της την Ισπανία. Η προτίμηση στη Βουλγαρία σε σχέση με την Ισπανία οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές που προσφέρει η πρώτη κατά την περίοδο των σχολικών διακοπών.

Η Κροατία παρέμεινε χαμηλά στην κατάταξη καθώς οι περισσότεροι Πολωνοί ταξιδεύουν χωρίς οργανωμένο πακέτο διακοπών και οδικώς με δικό τους μεταφορικό μέσο στον προορισμό αυτό και δεν καταγράφονται από τους λογαριασμούς των τουρ οπερέιτορ.

Και στις 3 χώρες καταγράφηκαν φέτος αυξήσεις στο κόστος των διακοπών. Στη Βουλγαρία και την Ισπανία υπήρξε αύξηση 3% ενώ στην Ελλάδα η αύξηση έφθασε το 10%.


tornosnews.gr - Aug 31, 2017

Επιχειρηματίας από τη Σαντορίνη πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ του «Χαμόγελου του Παιδιού»


Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που έδωσε τα 70.335,24 ευρώ που καλούνταν να πληρώσει η οργάνωση -

Πριν από μερικές ημέρες, το «Χαμόγελο του Παιδιού», σε ανακοίνωσή του γνωστοποιούσε ότι καλείται να πληρώσει το ποσό των 70.335,24 ευρώ για ΕΝΦΙΑ.

Στην εν λόγω ανακοίνωση τονιζόταν, μεταξύ άλλων, πως «παρά τις τεράστιες προσπάθειες να εισακουστούν από την Κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" σχετικά με την άδικη φορολογία που του επιβάλλεται κάθε χρόνο, παρά τις συναντήσεις και τις προφορικές διαβεβαιώσεις για λύσεις, τελικά τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί και ο αγώνας συνεχίζεται».

Σήμερα (31/8), με ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, η οργάνωση τονίζει ότι ολόκληρο το ποσό πληρώθηκε από τον κ. Δημήτρη Νικολούζο από το ξενοδοχείο «Art Maisons» της Σαντορίνης.

Χαρακτηριστικά, τονίζεται: «Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε το τηλεφώνημα του κου Δημήτρη Νικολούζου από το Art Maisons στη Σαντορίνη, ο οποίος μας ανακοίνωσε ότι θα μας διαθέσει το ποσό των 70.335,24 ευρώ προκειμένου να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ.

Το ποσό κατατέθηκε και η αγωνία μας έληξε. Ευχαριστούμε τον κ. Νικολούζο για την ευαισθησία του και για την τεράστια προσφορά του. Εκτιμούμε πολύ την κίνηση αυτή, αν και θα ήταν χρησιμότερο η προσφορά του να πάει απευθείας στα παιδιά και τις οικογένειές που στηρίζουμε».

Καταλήγοντας, το «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει την κινητοποίηση «για να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά του σχετικά με την άδικη φορολογία που του επιβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση»


Πηγή: www.lifo.gr - Aug 31, 2017

Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων περιοδεύει στην Ελλάδα - Αύριο στη Ρόδο


Σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα, από την 1η έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Συμπληρώνοντας τα 10 της χρόνια και με σκοπό να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, με κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (Greek - Turkish Youth Orchestra [GTYO]) έρχεται στην Ελλάδα, για να πραγματοποιήσει πέντε συναυλίες σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα, από την 1η έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η Ορχήστρα αποτελείται από 60 και πλέον χαρισματικούς νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς. Σε αυτή την περιοδεία της, θα τη διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αλλά και η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα.
  
Με στόχο να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές

Στόχος της Ορχήστρας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της μουσικής, να συναντήσει, να επικοινωνήσει, να προωθήσει τη φιλία και να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές. Η ορχήστρα στοχεύει στο να μεταδώσει μια συναισθηματική και ενοποιητική εμπειρία, με την κοινή χρήση και τη δημιουργία της μουσικής. Αυτοί οι νέοι μουσικοί από τις δύο χώρες είναι σε θέση να μοιράζονται συναισθήματα, χωρίς να μιλάνε μια κοινή μητρική γλώσσα. Επικοινωνούν μέσω της γλώσσας της μουσικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα όρια που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο.


Αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες

Βασισμένη στις παραπάνω αρχές, η ιδρύτρια και πρόεδρος της Ορχήστρας, Leni Konialidis, οραματίστηκε την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων πριν 10 χρόνια. Η ορχήστρα αποτελείται από περίπου 60 νέους μουσικούς και από τις δύο χώρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για πρόβες, πριν δώσουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τόπους της Ελλάδας, όπως το Ηρώδειο, το αίθριο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.



Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ετών, αντιμετώπισε θετικά σχόλια από τον ελληνικό και τουρκικό Τύπο, ενώ η θερμή υποδοχή που είχε από το κοινό και στις δύο χώρες συνέβαλε στην πεποίθηση ότι η κοινή γλώσσα της μουσικής προωθεί πραγματικά την αρμονία, αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες για μια ουσιαστικότερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και μια θετική προοπτική για τις μουσικές γέφυρες που οφείλουν να χτιστούν σε όλο τον κόσμο.

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα»

«Η ιδέα πίσω από αυτή την ορχήστρα είναι το πάθος και ο θαυμασμός μου για τη μουσική» εξηγεί η Leni Konialidis. «Πάντα πίστευα ότι η μουσική μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει όταν είμαστε λυπημένοι, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να εκφράσουμε συναισθήματα, όταν είναι δύσκολο αυτά να βγουν με τα λόγια. Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, δεν χρειάζεται πραγματικά να τη μιλάει κάποιος. Έτσι, χτίστηκε το όραμα αυτής της ορχήστρας. Στόχος της είναι η φιλία μέσω της μουσικής.


Σε αυτή την περιοδεία,την Ορχήστρα θα διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αλλά και η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα.


Οι Έλληνες νέοι και οι Τούρκοι νέοι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον -  και αυτή η ορχήστρα δημιουργήθηκε για αυτήν ακριβώς τη σπάνια στιγμή. Πιστεύω βαθιά ότι η μουσική και η ανθρώπινη επαφή, που δημιουργείται μεταξύ των συμμετεχόντων, έχει τη δύναμη να προκαλέσει πολιτιστικό και κοινωνικό όφελος και για τις δύο χώρες και, αναμφισβήτητα, να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση μεταξύ αυτών των θαυμάσιων πολιτισμών. Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου τα πράγματα εξελίσσονται τόσο γρήγορα και κανείς δεν ακούει κανέναν, προτάσσουμε την επικοινωνία μέσα από την αγνή γλώσσα της μουσικής».

Πρόγραμμα περιοδείας

1/9: Ρόδος - Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, 21.00

 4/9: Ηράκλειο Κρήτης - Τεχνόπολις, 21.00

 5/9: Ρέθυμνο Κρήτης - Φρούριο Φορτέτζας, 21.00

 7/9: Ελευσίνα - Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, 21.00

  8/9: Αθήνα - Ζάππειo Mέγαρο, 20.30

Πληροφορίες: www.gtyo.org.


Πηγή: naftemporiki.gr - Aug 31, 2017



 







Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος για πυρκαγιά και στα Δωδεκάνησα


Παραμένει και σήμερα υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιά σε πολλές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης. Ειδικότερα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Αργολίδας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και για τα νησιά, Κρήτη, Σάμος, Ικαρία, Χίος, Λέσβος, Σκύρος και Κύθηρα.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Η κατάσταση στις υπόλοιπες έχει ως εξής:

Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα, ενώ παραμένουν και επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε δασική έκταση, στην περιοχή Κοπτερό Ιάσμου Ροδόπης. Επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 2 μηχανήματα και 1 ιδιωτικό βυτιοφόρο. Παράλληλα, οριοθετημένες είναι οι φωτιές στις περιοχές Αμόργιανοι Αμφιλοχίας και Μολύκρειο Ναυπακτίας, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Σαντομέρι Αχαΐας, Γεράκι Ηλείας, Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας, Πέτρα Φιλιππιάδας Πρέβεζας και Ρέμα Χελιδονούς Αττικής.


(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ) -Aug 31, 2017

ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ – MONOTONY - Του Βαγγέλη Παυλίδη


ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ
Την μια μονότονην ημέραν άλλη
μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί. Θα γίνουν
τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι —
η όμοιες στιγμές μας βρίσκουνε και μας αφίνουν.

Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα.
Aυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει·
είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα.
Και καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μη μοιάζει.

Κ. Καβάφης, Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Μια φίλη εδώ στην Λαχανιά μου παρατήρησε προχθές πως τελευταία δεν πολυσχολιάζω τα πολιτικά γενόμενα. Σωστά, το έχω όμως ξαναπεί και φοβάμαι μήπως γίνω και πιο βαρετός απ’ ό,τι είμαι ήδη:
Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς προτάσεις, που κυριολεκτικά ό,τι και να πεί ή να κάνει η κυβέρνηση (ακόμα κι ό,τι δεν έχει πει ή έχει κάνει) το βρίσκει στραβό, υποσχόμενη πως θα τα φτιάξει όλα αν και εφόσον γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Έχουμε μια ελάσσονα αντιπολίτευση που διέρχεται σοβαρή κρίση ταυτότητας, που τα’χει χαμένα σ΄έναν ιδεολογικό και οργανωτικό λαβύρινθο κι όπου οι “στρατηγοί” είναι περισσότεροι απο τους “στρατιώτες” (εξαιρείται το ΚΚΕ που εδώ και 100 χρόνια δεν πήγε ούτε ρούπι δεξιά ή αριστερά). Τέλος, έχουμε μια κυβέρνηση που πελαγωμένη κι αυτή προσπαθεί να μπαλώσει τα αμπάλωτα που κληρονόμησε, αλλά και αυτά που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Τι να σχολιάσω λοιπόν; Παραπέμπω στον Καβάφη και για να αποφύγω “τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα”, σκέφτηκα να το ρίξω λίγο στην “τέχνη” – όσο είναι τέχνη αυτα που κάνω… σκιτσάκια, εικόνες, λίμερικ, σαχλαμαρίτσες.

—οοο—οοο—οοο—οοο—οοο—οοο—οοο—οοο—οοο—

MONOTONY
Monotonous day another day succeeds
Monotonous, identical. Once done
All will be done over again, the same deeds-
The similar minutes find us and are gone.

Month brings another month. So one may guess
Easily what is coming; and the sorrow
Of yesterday is but a weariness.
Tomorrow seems no longer like a morrow.

P. Cavafy, Translated by J. Mavrogordato, Chatto & Windus, London

A friend in Lachania remarked the other night that lately I do not so much comment on the Greek political scene.
True enough, but I’ve said it before and I will say it again, with the risk of getting even more boring than I already am: What we have is a major opposition party with nothing constructive to propose, that will attack and disagree with literally everything the government says or does (even with whatever the government has not yet said or done) and which promises to remedy everything if and when it comes to power. And then, there are the smaller parties of the center in a serious identity crisis, lost in an ideological and organizational labyrinth and where the “generals” outnumber the soldiers. And last but not least, there is a government under constant pressure by its European lenders, perplexed, trying to patch up the rags it inherited as well as those it has created by itself.
So, what’s new and what is there for me to say? I will refer you to Cavafy and to avoid “the sorrow of yesterday” that is “but a weariness”, I thought I should concentrate a bit on “art” -to the extend that art it is what I do… sketches, drawings, limericks and such nonsense.


pavlidiscartoons.com - Aug 31, 2017

Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2017

Δεκατέσσερις ώρες αφιέρωμα στην Ελλάδα από την αυστριακή τηλεόραση - Δείτε το ντοκιμαντέρ για τα Δωδεκάνησα - VIDEO

Σε έναν από πιο αγαπημένους ταξιδιωτικούς προορισμούς των Αυστριακών, την Ελλάδα, ήταν αφιερωμένο το 14ων ωρών ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας, το Τρίτο Πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης.

Το αφιέρωμα περιελάμβανε διαδοχικά πέντε ντοκιμαντέρ, στα οποία προβάλλονταν, με την δεξιοτεχνία των δημιουργών τους, οι φυσικές ομορφιές του ελληνικού τοπίου, οι αρχαιολογικοί χώροι και η σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία, οι καθημερινές ιστορίες των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στις περιοχές αναφοράς των ντοκιμαντέρ, αλλά και γενικότερα «η ιδιαιτερότητα του ζωτικού χώρου Ελλάδα με όλες τις πτυχές του».

«Ελλάδα: Από τις κορυφές (των βουνών) έως τη θάλασσα» ήταν ο τίτλος του πρώτου ντοκιμαντέρ με θέμα την Ήπειρο και τη «μοναδικότητα των ορεινών χωριών» της, ενώ ακολουθούσε το δεύτερο με τίτλο «Θεσσαλία» που πραγματευόταν από τα στενά της Χαλκίδας μέχρι τον Όλυμπο και τα Μετέωρα.

Στο τρίτο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική» παρουσιάζονταν η δεύτερη μεγάλη πόλη της Ελλάδας με την ιστορία και τα αξιοθέατα της, μαζί και οι τρεις χερσόνησοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Αγίου Όρους με τις «ομορφιές και τις ιδιαιτερότητές» τους.

Σε «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» αναφερόταν το τέταρτο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος, προβάλλοντας, μεταξύ άλλων τη Λίμνη της Κερκίνης, την Αμφίπολη, την Καβάλα και την Κομοτηνή με τις μουσικές και τις άλλες λαογραφικές παραδόσεις της περιοχής όπως τα Αναστενάρια, αλλά και την παραδοσιακή παραγωγή μεταξιού στο Δέλτα του Έβρου.

«Νότια Ακτή και Αττική» τιτλοφορούνταν τέλος το πέμπτο ντοκιμαντέρ του αφιερώματος του Τρίτου Προγράμματος της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, το οποίο "ξεναγούσε" τους τηλεθεατές από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, την Ναύπακτο και τους Δελφούς, μέχρι τον Μαραθώνα, για να καταλήξει στο κέντρο της Αθήνας και να τους συνοδέψει κατόπιν στην Ακρόπολη.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τα Δωδεκάνησα:

Πηγή: tvxs.gr - Αug 30, 2017

Νέος γύρος ελέγχων για φοροδιαφυγή- Στη Μύκονο και πάλι οι περισσότερες παραβάσεις...


Καταστηματάρχης δεν έκοβε αποδείξεις αλλά περνούσε τις πληρωμές στο POS - 

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές όπου επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης βρίσκουν πολλούς και παράξενους ενίοτε τρόπους για να αποκρύψουν έσοδα από την εφορία.

Ενδεικτικά σε έλεγχο που έγινε στην παραλία της Κατερίνης εντοπίστηκε ταβέρνα που δεν είχε κόψει αποδείξεις 16.400 ευρώ, ενώ στη Πάρο και στην Μύκονο, σε γνωστές ταβέρνες επιβλήθηκαν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος επίσης για μη έκδοση αποδείξεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Στην Πάρο, στη ταβέρνα Μπαρμπαρόσα από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κόψει 36 αποδείξεις αξίας 6.500 ευρώ. Το κατάστημα σφραγίστηκε τη Δευτέρα συνοδεία της Αστυνομίας αλλά κατά περίεργο τρόπο λίγες ώρες αργότερα αφαιρέθηκε η κορδέλα σφράγισης της ΑΑΔΕ και ζητήθηκε εκ νέου να επανατοποθετηθεί.

Ωστόσο, στη συνέχεια σβήστηκε από τη σφράγιση η ένδειξη κλειστό λόγω φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αντιμετωπίζει τώρα την ποινή του δεκαήμερου λουκέτου αντί για το 48ωρο κλείσιμο που της είχε επιβληθεί.

Σε άλλη περίπτωση στην ταβέρνα Σπηλιά της Μυκόνου διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης δεν είχε κόψει 65 αποδείξεις αξίας 24.000 ευρώ αν και είχε πληρωθεί μέσω POS και είχε χρεώσει τις κάρτες των πελατών.

Μη έκδοση αποδείξεων εντοπίστηκε και σε κυλικείο στο καράβι της γραμμής που κάνει το δρομολόγιο Καβάλας - Θάσου όπου και εκεί επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει λουκέτο για τέτοιες περιπτώσεις.


Με πληροφορίες ΑΠΕ Πηγή: www.lifo.gr - Aug 30, 2017

Δύο ακόμη ογκολόγοι στο Νοσοκομείο Ρόδου

Στην κατάσταση του Νοσοκομείου Ρόδου, κατά τον ενάμιση (1,5) χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του Ιδρύματος, αναφέρθηκε χθες η Διοικήτρια Κατερίνα Χατζηστρατή.

Έχουν γίνει 43 μόνιμες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται ο διορισμός ακόμη 12 ατόμων.

Έχουν προσληφθεί 22 επικουρικοί γιατροί, αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόσληψη για άλλους 12, ενώ έχουν προκηρυχθεί 7 νέες θέσεις γιατρών.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι συμβάσεις του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, οι οποίες λήγουν τέλος Σεπτεμβρίου, παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2018.

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσληψη ογκολόγου στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

«Εξυπηρετούνται πολλοί άνθρωποι. Αυτή την περίοδο χορηγείται θεραπεία σε 170 άτομα, ενώ έχουν εξεταστεί 500», ανακοινώνοντας την πρόσληψη δύο ακόμη ογκολόγων.

Σ’ ότι αφορά τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Νεογνών, είπε ότι αυτή ετοιμάζεται, ενώ για το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα ανέφερε ότι περιμένει να ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονείται από εθελοντές, για να προχωρήσει τις δικές της ενέργειες.


ert.gr - Aug 30, 2017

Προσοχή! Η ΜΙΝΕΡΒΑ ανακαλεί παρτίδα ελαιολάδου μετά τη διαπίστωση παραβίασης και νόθευσης

Σε προληπτική ανάκληση παρτίδων ελαιολάδου προχωρά η ΜΙΝΕΡΒΑ, καθώς οι συσκευασίες φέρονται να έχουν παραβιαστεί ώστε να νοθευτεί με σπορέλαιο.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σε προληπτικούς τακτικούς ελέγχους που διενεργεί, διαπίστωσε παραβίαση της συσκευασίας και κλοπή του περιεχομένου ορισμένων συσκευασιών ελαιολάδου της εταιρίας και αντικατάσταση του με σπορέλαιο, κατά τη μεταφορά των προϊόντων.

Η παραβίαση και κλοπή του ελαιολάδου αφορά σε ορισμένα τεμάχια από τα προϊόντα ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΛΑΣΙΚΟ 5 ΛΙΤΡΩΝ και ΧΩΡΙΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ 2 & 5 ΛΙΤΡΩΝ και εντοπίστηκε σε νομούς των Περιφερειών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Η εταιρεία, όπως γνωστοποιεί, ήδη προχώρησε σε προληπτική ανάκληση των συγκεκριμένων παρτίδων προϊόντων από τις περιοχές όπου εντοπίστηκε η παραβίαση και, παράλληλα, ενημέρωσε τον ΕΦΕΤ.

Επιπρόσθετα έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την εξιχνίαση αυτής της εγκληματικής ενέργειας και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Σε κάθε περίπτωση καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί προϊόντα από τις παρακάτω παρτίδες σε νομούς των Περιφερειών Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας και Ηπείρου και τα οποία παρουσιάζουν οποιαδήποτε απόκλιση από τη συνήθη ως προς το χώρα ή την οσμή ή τη γεύση να επικοινωνήσουν με την Ανοικτή Γραμμή Καταναλωτών στο 800-11-28282 χωρίς χρέωση για τον έλεγχο και άμεση αντικατάσταση τους.

Πρόκειται για τις ακόλουθες παρτίδες:

ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΛΑΣΙΚΟ 5Λ (-2€)
Ημερομηνία λήξης 16/11/2018
Ημερομηνία λήξης 18/11/2018

ΧΩΡΙΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ 2Λ
Ημερομηνία λήξης 21/03/2018
Ημερομηνία λήξης 12/04/2018
Ημερομηνία λήξης 12/05/2018
Ημερομηνία λήξης 16/05/2018
Ημερομηνία λήξης 19/05/2018
Ημερομηνία λήξης 27/07/2018

ΧΩΡΙΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ 5Λ
Ημερομηνία λήξης 14/09/2018
Ημερομηνία λήξης 15/09/2018
Ημερομηνία λήξης 07/10/2018
Ημερομηνία λήξης 02/11/2018
Ημερομηνία λήξης 03/11/2018
Ημερομηνία λήξης 07/12/2018
Ημερομηνία λήξης 18/01/2019

Σημειώνεται ότι οι επιστροφές θα γίνονται ως τις 16 Σεπτεμβρίου.


Από: koutipandoras.gr - Aug 30, 2017

Υψηλός και σήμερα 30/8 ο κίνδυνος πυρκαγιάς στα Δωδεκάνησα - 43 φωτιές σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο


Εξακολουθεί να είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης προβλέπεται σήμερα υψηλός κίνδυνος (δείκτης 3) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Έβρου, Αργολίδας, Λακωνίας, Δωδεκανήσου, και για τα νησιά, Κρήτη, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κύθηρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Εξάλλου, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εξής πυρκαγιές: Στο νησί της Ζακύνθου, αυτές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αναφωνήτρια, Σκούτα, Πελιλόμπι, Αργάσι και Αγαλάς. Συνολικά σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι 156 πυροσβέστες με 57 οχήματα και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Σημειώνεται, ότι η φωτιά στο νησί παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα καθώς δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.

Στη Ζάκυνθο βρίσκεται ήδη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά κάθε ενδεχόμενο για τα αίτια που προκάλεσαν αυτόν τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών, ενώ έχει μεταβεί και ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το προανακριτικό έργο.

Παράλληλα, οριοθετημένες με διάσπαρτες εστίες μέσα στην περίμετρο, παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Άγιος Νικόλαος Θεσπρωτίας, Κοκκινόλακος Πηγών Αρτας, Αστεραίικα-Γεράκι Ηλείας, Μολύκρειο Ναυπακτίας, Αμόργιανοι Αμφιλοχίας και Σαντομέρι Αχαΐας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στους Παππαδάτες Πρέβεζας.


Από: mignatiou.com - Aug 30, 2017

Τέξας: Σαρωτικό το πέρασμα του τυφώνα - Πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 νεκρούς...

Ένας αστυνομικός στο Χιούστον πέθανε την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στην εργασία του προκειμένου να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, ανεβάζοντας σε τέσσερα τα επιβεβαιωμένα θύματα του ακραίου αυτού καιρικού φαινομένου, ανακοίνωσε ο διοικητής της αστυνομίας της τέταρτης πολυπληθέστερης πόλης των ΗΠΑ.

Ο Στιβ Πέρες, που εργαζόταν 34 χρόνια στην αστυνομία, πνίγηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στον δρόμο μεταξύ της οικίας του, που βρίσκεται σε ένα προάστιο του Χιούστον, και του αστυνομικού τμήματος όπου εργαζόταν, εξήγησε ο Αρτ Ασιβίντο.

«Πέρασε δυόμιση ώρες προσπαθώντας με όλες του τις δυνάμεις να φτάσει στην εργασία του», επεσήμανε ο Ασιβίντο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν κατάφερε να βρει τρόπο διαφυγής».

Μια ομάδα δυτών με τη βοήθεια εθελοντών εντόπισε χθες Τρίτη το πρωί το πτώμα του αστυνομικού σε μια υπόγεια διάβαση βάθους πέντε μέτρων που είχε πλημμυρίσει.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερις θάνατοι από την έλευση την Παρασκευή της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο Τέξας. Ωστόσο πληροφορίες μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για έως και 20 νεκρούς, όμως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ οι αρχές αναμένουν και τα αποτελέσματα νεκροψιών για να αποφανθούν αν όλοι οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με τον Χάρβεϊ.

Απομακρύνονται κάτοικοι που ζουν δίπλα σε εργοστάσιο

Οι κάτοικοι της κομητείας Χάρις στο Τέξας που ζουν σε ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων από ένα χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου Arkema απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες του λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές και αξιωματούχοι της Arkema.

"Πρόκειται μόνο για ένα προληπτικό μέτρο", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των πυροσβεστών της κομητείας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την πόλη του Χιούστον, μεγάλο μέρος της οποίας έχει πλημμυρίσει από τις κατακλυσμιαίες βροχές της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ.

Ο όμιλος Arkema προειδοποίησε την κομητεία για "την πιθανή αντίδραση ορισμένων από τα χημικά προϊόντα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ενδεχομένως η χημική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο εργοστάσιο, κάτι που θα οδηγούσε στην παραγωγή μεγάλης ποσότητας μαύρου καπνού", αναφέρει η ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Το εργοστάσιο του Κρόσμπι κατασκευάζει οργανικά υπεροξείδια, μια ένωση που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών.

Σε ανακοίνωση, ο όμιλος Arkema αναφέρει ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από το εργοστάσιο του Κρόσμπι η μικρή ομάδα που παρέμεινε εκεί αργά χθες το απόγευμα, καθώς η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

"Αυτή την ώρα, αν και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ενδεχόμενο μια χημική αντίδραση να προκαλέσει πυρκαγιά ή/και έκρηξη είναι πραγματικό", τονίζει η εταιρία.

Τα χημικά προϊόντα που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιο πρέπει να ψύχονται, αλλά η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές και οι γεννήτριες έκτακτης ανάγκης επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Τα επικίνδυνα προϊόντα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τις ψυχόμενες αποθήκες τους σε κοντέινερ που ψύχονται από κινητήρες ντίζελ, αλλά και εκεί ακόμη η άνοδος του νερού διέκοψε τη λειτουργία των κινητήρων, εξηγεί η Arkema.

"Η Arkema δεν μπορεί να κάνει πολλά εν αναμονή της ύφεσης της καταιγίδας", υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η θερμοκρασία των ψυχόμενων κοντέινερ παρακολουθείται από απόσταση.

Η Arkema, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, είναι μια πολυεθνική με έδρα κοντά στο Παρίσι, που δημιουργήθηκε από την αναδιάρθρωση του χημικού κλάδου του πετρελαϊκού κολοσσού Total.


Από:  documentonews.gr - Aug 30, 2017

Eλεγχόμενη εισροή υδάτων στο Blue Star Patmos που προσάραξε στην Ίο με 205 επιβάτες

Καλά στην υγεία τους οι 205 επιβάτες του -


Στην είσοδο του λιμανιού της Ίου με προσάραξε στις 01:45 π.μ., υπό αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής αιτία, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Patmos, 205 με επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα το πλοίο παρουσίασε μικρή ελεγχόμενη εισροή υδάτων και οι επιβάτες του επιβιβάσθηκαν για προληπτικούς λόγους στο ταχύπλοο καταμαράν Super Jet και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ίου.

Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5 μποφόρ, ενώ στο σημείο βρίσκονται για λόγους ασφαλείας και τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο θα παραμείνει στο σημείο στο οποίο έχει προσαράξει και τις πρώτες πρωινές ώρες θα ελεγχθεί πιθανόν από ιδιώτες δύτες πριν επιχειρηθεί η αποκόλλησή του με κάποιο ρυμουλκό ή με ιδία μέσα.

Στο Blue Star Patmos που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πειραιά, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα και Ανάφη υπάρχουν 21 Ι.Χ. οχήματα και 12 φορτηγά.

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η εταιρεία Blue Star Ferries, αναφέρει: «Σήμερα 30 Αυγούστου 2017 και ώρα 1:30 π.μ., το πλοίο BLUE STAR PATMOS το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο ΠΕΙΡΑΙΑ-ΣΥΡΟ-ΠΑΡΟ-ΝΑΞΟ-ΙΟ-ΘΗΡΑ-ΑΝΑΦΗ κατά την είσοδό του στο λιμένα της Ίου προσάραξε σε αβαθή. Κατά το χρόνο της πρόσκρουσης στο πλοίο επέβαιναν 205 επιβάτες και 87 άτομα πλήρωμα, οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Για προληπτικούς λόγους, το πλήρωμα του πλοίου προχώρησε σε εκκένωση του πλοίου και όλοι οι επιβάτες προωθούνται στο λιμάνι της Ίου με πλωτά μέσα.


Με πληροφορίες από το newsbeast.gr - Aug 30, 2017

Τρίτη, Αυγούστου 29, 2017

«Φαραωνικό σχέδιο» για σύνδεση Δούναβη-Αιγαίου εξετάζει η Κίνα

Δημοσίευμα της γαλλικής Le Figaro αναφέρεται στο ενδεχόμενο, μετά τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους, οι Κινέζοι να δείξουν ενδιαφέρον και για την εκμετάλλευση των ποταμών.

Η ανταποκρίτρια Αλεξία Κεφαλά κάνει λόγο για ελληνο-σερβική πρόταση που υπεβλήθη προς το Πεκίνο αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού σχεδίου για «νέο δρόμο του μεταξιού» που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Xi Jinping. Το έργο που προτείνουν Αθήνα και Βελιγράδι χαρακτηρίζεται «φαραωνικό» και «εξαιρετικά φιλόδοξο γεωστρατηγικά», καθώς στόχο έχει να συνδέσει τον Δούναβη με το Αιγαίο.

Αυτή η νέα πλωτή οδός θα εκτείνεται σε μήκος 650 χιλιομέτρων, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την μεταφορά εμπορευμάτων, ενδεχομένως και ταξιδιωτών, με στόχο την ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στις περιοχές απ’ όπου θα περνά.

Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια για εργασία δέκα ετών. Όμως, μολονότι αυτό το έργο είναι σημαντικό για Αθήνα, Σκόπια και Βελιγράδι, παραμένει «πολύ θεωρητικό», σύμφωνα με ειδικούς, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Centre international de formation européenne.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προτού το έργο υλοποιηθεί», τονίζει. «Πρέπει να γνωρίζουμε αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το στηρίξει και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Είναι ένα έργο που προτείνεται από την Αθήνα και το Βελιγράδι στους Κινέζους και όχι το αντίστροφο, γεγονός που περιπλέκει την υλοποίησή του. Η Κίνα είναι ανοιχτή σε προτάσεις, αλλά είναι πάντα επιφυλακτική όταν αυτές προέρχεται από άλλες χώρες και κατά μείζονα λόγο από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Και προς επίρρωση αυτού, η Cosco αντιμετώπισε πολλά εμπόδια μέχρι να αποκτήσει το λιμάνι του Πειραιά, αναφέρεται.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινεζικές επενδύσεις στα Βαλκάνια, καταλήγει το άρθρο, παράμετρος που ίσως οδηγήσει στις καλένδες το έργο του βαλκανικού καναλιού που θα συνέδεε τον Δούναβη με το Αιγαίο.


tvxs.gr - Aug 29, 2017

Τουριστική «απόβαση» Τούρκων σε Μυτιλήνη και Χίο

Γεμάτες με Τούρκους τουρίστες είναι η Μυτιλήνη και η Χίος, αφού η 10ήμερη -με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης- αργία του Κουρμπάν Μπαϊράμ των μουσουλμάνων, δίνει το δικαίωμα «έκτακτων» πολυήμερων διακοπών στους γείτονες.

Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα, Τρίτη, το πρωί και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης B. Αιγαίου, στις πύλες εισόδου των νησιών έφθασαν 3.942 Τούρκοι τουρίστες στη Λέσβο και 4.475 στη Χίο.

Συνολικά και μέχρι σήμερα το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 12.763 Τούρκοι τουρίστες (11.789 όλο τον Αύγουστο του 2016) και στη Χίο, που απορροφά λόγω γειτνίασης, μέσω του λιμανιού του Τσεσμέ, μεγαλύτερο μέρος ταξιδιωτών από τη Σμύρνη, 16.398 (14.423 όλο τον Αύγουστο του 2016).

Σύμφωνα με στελέχη του τουριστικού επαγγελματικού χώρου των νησιών, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες «αποβάσεις» Τούρκων τουριστών στα νησιά, ενώ ας σημειωθεί ότι πλέον πολλοί από τους επισκέπτες αυτούς δεν περιορίζονται σε μια μονοήμερη ή διήμερη επίσκεψη, αλλά πραγματοποιούν τετραήμερες ή και εξαήμερες διακοπές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νησιωτικές οικονομίες. Κι αυτό, παρά τη συνεχή υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ (χθεσινή αναλογία 4,1 λίρες ανά ευρώ).

Σύμφωνα με τον τουριστικό πράκτορα Τάκη Παντελόπουλο, στη διάρκεια του μπαϊραμιού (δηλαδή μέχρι και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου), στη Λέσβο οι Τούρκοι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 8.000, ενώ στη Χίο μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10.000!

Τα καραβάκια που συνδέουν τη Μυτιλήνη με το Αϊβαλή και τη Χίο με το Τσεσμέ πάνε κι έρχονται συνεχώς, ενώ στο Αϊβαλή, ουρές σχηματίζονται στο Τελωνείο προκειμένου να ελεγχθούν τα διαβατήρια των Τούρκων που φεύγουν για διακοπές. Ο έλεγχος, ας σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα αυστηρός, αφού δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να μη φύγουν κρυφά από την Τουρκία άτομα με δράση εναντίον του καθεστώτος.

Το γεγονός γίνεται δεκτό με χιούμορ από τους ελεγχόμενους που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κάτοικοι μεγαλουπόλεων και των μικρασιατικών παραλίων. Λέγοντας πως φεύγουν για να δουν πώς είναι η ζωή εκτός Τουρκίας, μήπως και χρειασθεί να μετακομίσουν. Πάντως οι έλεγχοι κατά την είσοδο όλων αυτών των Τούρκων στην Ελλάδα στις πύλες εισόδου γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ας σημειωθεί πάντως, ότι η πολύ μεγάλη κίνηση Τούρκων στα νησιά ανέτρεψε την κατάσταση που πολλά χρόνια τώρα είχε διαμορφωθεί, ιδιαίτερα στη Λέσβο. Έτσι λόγω της αναδιάταξης του στόλου με στόχο την χωρίς προβλήματα μετακίνηση Τούρκων για τις γιορτές του Μπαϊραμιού στα νησιά, δεν είναι πλέον εφικτό να πραγματοποιηθούν μονοήμερες εκδρομές στην Τουρκία. Κι αυτό γιατί την 9η πρωινή τα πλοία αναχωρούν από το Αίβαλή αντί της Μυτιλήνης φέρνοντας τους πρώτους Τούρκους επισκέπτες. Η κατάσταση αναμένεται να επανέλθει στα ισχύοντα μετά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι σε Λέσβο και Χίο ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα που σε κάποιες περιοχές φτάνει και το 100%.


documentonews.gr - Aug 29, 2017

Ικανοποίηση για τη σεζόν στη Ρόδο και το το Νότιο Αιγαίο


Την ικανοποίησή της για τη φετινή τουριστική περίοδο στη Ρόδο και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε με δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μαριέττα Παπαβασιλείου, θεωρώντας σίγουρο ότι η τουριστική κίνηση θα εξελιχθεί σε υψηλά επίπεδα και για τους επόμενους δύο μήνες.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την επόμενη τουριστική περίοδο με σκοπό να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις της η κ. Παπαβασιλείου ανέφερε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της φετινής καλοκαιρινής περιόδου και μέχρι τώρα τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ καλά καθώς όλοι οι μήνες έχουν παρουσιάσει αύξηση, ενώ οι ίδιοι ρυθμοί συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.
 
«Ουσιαστικά, για εμάς, φέτος θα κλείσει μία σεζόν η οποία θα είναι απόλυτα πετυχημένη και ξεκινάμε όλες τις προετοιμασίες για την επόμενη σεζόν», τόνισε και θύμισε ότι, από τις αρχές του 2016 η Περιφέρεια υλοποιεί το τριετές στρατηγικό πλάνο της το οποίο περιλαμβάνει συμμετοχή στις εκθέσεις που ξεκινούν στην 1η Σεπτεμβρίου, παρεμβάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσκληση bloggers και δημοσιογράφων από μεγάλα ΜΜΕ που θα επισκεφθούν όλο το Νότιο Αιγαίο.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ίδια, αυτό το οποίο προσπαθεί η περιφέρεια είναι να επεκτείνει την καλοκαιρινή περίοδο και αυτό πιστεύει ότι θα πραγματοποιηθεί καθώς τους μήνες Απρίλιο-Μάιο, Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, η Ρόδος έχει πολλές δυνατότητες, όπως και όλα τα νησιά, ώστε να τα επισκεφθούν οι τουρίστες. 


nooz.gr - Aug 29, 2017

Guardian: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Σαντορίνης για τον τουρισμό...

Τα προβλήματα, η ραγδαία ανάπτυξη και ο φόβος μήπως το νησί μετατραπεί σε πόλη-τσιμέντο -


Τα «κακώς κείμενα» πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζει η Σαντορίνη παρουσιάζει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Κι όσο κι αν και ο αριθμός των τουριστών της αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια, με τους 850.000 από αυτούς να φτάνουν με κρουαζιερόπλοια, ο δήμαρχος αλλά και κάτοικοι του νησιού ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων στο νησί.

«Η επιτυχία έχει φέρει και προβλήματα. Όπως και το χρέος που βρίσκεται στη βάση του συνεχιζόμενου ελληνικού δράματος με την πτώχευση, ο τουρισμός έχει μεγενθύνει τις κοινωνικοοικονομικές εντάσεις και έχει ρίξει αφόρητο βάρος στις δομές του νησιού. Πίσω από τις κουρτίνες οι ντόπιοι αγωνιούν» σημειώνει στο ρεπορτάζ της η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα.

«Κάθε χρόνο στη Σαντορίνη γεννιούνται 150 παιδιά, πιθανότατα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχουμε, όμως, αρκετές παιδικές χαρές ή τις απαιτούμενες υποδομές για να ακολουθήσουμε μια τέτοια ανάπτυξη» αρχίζει να εξηγεί ο δήμαρχος Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το 11% του νησιού είναι πλέον τσιμέντο, υπάρχουν περισσότερα από 1.000 κρεβάτια ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο - περισσότερο από ό,τι νησιά όπως η Κως και η Ρόδος - και σε μια έκταση 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων υπάρχουν περισσότερα από 700 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και φούρνοι.

«Η Σαντορίνη έχει πλέον τα προβλήματα μιας πόλης. Μόνο η κατανάλωση νερού έχει αυξηθεί κατά 46%» προσθέτει ο κ. Ζώρζος.

Τέτοια μεγέθη ήταν αυτά που υποχρέωσαν το δήμο Σαντορίνης να βάλει όριο (8.000 την ημέρα) στους επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια καθώς το 2016 υπήρξαν ημέρες που στο νησί αποβιβάστηκαν έως και 18.000 τέτοιας κατηγορίας τουρίστες.

Ενδεικτικά τα όσα δηλώνει ο 70χρονος κάτοικος του νησιού, Χριστόφορος Ασίμης. «Δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου ότι θα έβλεπα κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Σαντορίνη».

Μάλιστα σημειώνει το πρόβλημα που υπάρχει με τη στελέχωση δημοσίων υπηρεσιών καθώς οι δάσκαλοι και οι νοσηλευτές με τους μισθούς που λαμβάνουν δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος ζωής στη Σαντορίνη.

«Φοβάμαι για το αύριο του νησιού, πού θα φτάσουμε. Ο τουρισμός αποτελεί απειλή για την κοινωνική μας συνοχή» δηλώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σαντορίνης Μανώλης Καραμολέγκος. Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού, Νίκος Νομικός, δηλώνει εμπιστοσύνη στη δύναμη της αγοράς και προσθέτει ότι το μόνο που τον φοβίζει είναι το ηφαίστειο.



newsbeast.gr - Aug 29, 2017

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα 29/8 στα Δωδεκάνησα - Αλλαγή σκηνικού στην ηπειρωτική χώρα

Φωτο: Η παραλία Κολύμπια στη Ρόδο -

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, νεφώσεις θα αναπτυχθούν από την αρχή του εικοσιτετραώρου στη βόρεια ηπειρωτική χώρα, οι οποίες σταδιακά και έως το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη την ηπειρωτική χώρα, το Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο. Βροχές, όμβροι και καταιγίδες αναμένονται από το πρωί στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και τη βόρεια Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά το μεσημέρι και απόγευμα στη Θράκη, τη Χαλκιδική, και το βόρειο Αιγαίο, και προς το βράδυ στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την βόρεια Εύβοια.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα ενισχυθούν σημαντικά και θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις αντίστοιχα, 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Αναλυτικά, η πρόγνωση του καιρού:

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα από βόρεια.
ANΕΜΟΙ: Βόρειοι 4 με 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στη Νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια, όπου την νύχτα θα εκδηλωθούν όπου την νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 ενισχυόμενοι βαθμιαία σε 4 με 5 από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά γενικά αίθριος γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά και στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου.
ΑΝΕΜΟΙ: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες στην Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το βράδυ στην ανατολική Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και τις βόρειες Σποράδες πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα.
ΑΝΕΜΟΙ: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Αρχικά γενικά αίθριος. Και από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις. Πιθανότητα βροχής τη νύχτα στα βόρεια.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι 3 με 5 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν.
ΑΝΕΜΟΙ: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και το μεσημέρι πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή: EMY / enikos.gr - Aug 29, 2017








Τα πάτησαν...


Tο σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 

Από το tvxs.gr - Aug 29, 2017

Μετατροπή θαλασσινού νερού σε πόσιμο με χρήση νανοσωλήνων άνθρακα - Photo


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι πόροι από νανοσωλήνες άνθρακα είναι ικανοί να φιλτράρουν το θαλασσινό νερό και να αφαιρούν το αλάτι, παράγοντας καθαρό νερό. Τέτοιοι είδους πόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τεχνολογία καθαρισμού του νερού, αναφέρουν οι ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Λίβερμορ και του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.

Εκτιμάται πως έως και τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιστασιακή ή συνεχή λειψυδρία σήμερα, και καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, η ανάγκη για τεχνολογίες καθαρισμού των υδάτων γίνεται όλο και πιο απαραίτητη.

Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι κοίλες δομές που κατασκευάζονται από γραφένιο και χαρακτηρίζονται για τη δύναμή τους, την ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητά τους, καθώς επίσης για την ελαστικότητα και ευκαμψία τους.

Οι νανοσωλήνες άνθρακα διαθέτουν επίσης πολύ υψηλή διαπερατότητα νερού, χάρις στο λείο εσωτερικό τους, που δεν αλληλεπιδρά με διερχόμενα μόρια νερού. Μελετώντας την συγκεκριμένη ιδιότητα των νανοσωλήνων άνθρακα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δομές με διάμετρο μικρότερη από 0,8 νανόμετρα έχουν αξιοσημείωτα υψηλή διαπερατότητα στο νερό.

«Ο στενός υδρόφοβος δίαυλος αναγκάζει το νερό να μεταφερθεί με τρόπο παρόμοιο με αυτόν των πιο αποτελεσματικών βιολογικών μεταφορών νερού», δήλωσε η Ράμια Τουνουγκούντλα συνεπικεφαλής της μελέτης.

Τα μεγαλύτερα ιόντα αλατιού δεσμεύονται από τους πόρους των νανοσωλήνων, πράγμα που σημαίνει ότι οι νανοσωλήνες λειτουργούν ως  μικροσκοπικά φίλτρα νερού.

Μέσω πειραμάτων και υπολογιστικών προσομοιώσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι νανοσωλήνες δεν διαχωρίζουν το αλάτι εξίσου αποτελεσματικά. Ενδεικτικά, η διαπερατότητα του νερού για τους νανοσωλήνες 0,8 νανομέτρων ήταν περίπου 10 φορές υψηλότερη από εκείνη με διάμετρο 1,5 νανόμετρο.

«Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι μια μοναδική πλατφόρμα για τη μελέτη των μοριακών μεταφορών», δήλωσε ο Άλεξ Νόι, επικεφαλής της μελέτης. «Το μέγεθός τους, η ατομικά λεία επιφάνειά τους και η ομοιότητά τους με τους κυτταρικούς διαύλους μεταφοράς νερού, τους καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλους για το σκοπό αυτό και είναι πολύ συναρπαστικό να παράγουμε ένα συνθετικό κανάλι νερού που λειτουργεί καλύτερα από τη φύση», πρόσθεσε.

Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι κοίλες δομές που κατασκευάζονται από γραφένιο και χαρακτηρίζονται για τη δύναμή τους, την ηλεκτρική και θερμική αγωγιμότητά τους, καθώς επίσης για την ελαστικότητα και ευκαμψία τους.


Πηγή:  naftemporiki.gr - Aug 29, 2017

 

Δευτέρα, Αυγούστου 28, 2017

Συνεχίζεται η «τουριστική Άνοιξη» και τον Σεπτέμβριο

Σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν οι δείκτες αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων, όπως αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (Sete Intelligence) με τον Σεπτέμβριο να συνοδεύεται με επιπλέον αεροπορικές θέσεις.

Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο του 2017, στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματισθεί 310.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις (+13%), σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων-Hellenic Slot Coordination Authority), σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Sete Intelligence.

Παραμένοντας στα δημοσιευμένα στοιχεία του Sete Intelligence, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Ιούλιο αύξηση των διεθνών αφίξεων +5,7% (+8,8% από την αρχή του έτους). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +6,8% και στην Αθήνα στο +1,5%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ήταν στο +10,6% και +3,8% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, που από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση +9,0%.

Τονίζεται, ότι η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 (Μάρτιος-Οκτώβριος) αναμένεται σε +10,3%.

Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων σε σχέση με αυτόν του αριθμού προγραμματισμένων θέσεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων, τονίζει το Sete Intelligence. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη (+11,6%) ήταν και η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων τον Ιούλιο, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ανέρχεται πλέον σε +7,8%. Στις θαλάσσιες αφίξεις από Ιταλία παρατηρείται αύξηση +14,0% τον Ιούνιο και +12,4% από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +13,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 (+6,6% στο 6μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,2% (+7,1% στο 6μηνο), με μικρή ανάκαμψη του ΜΚΔ τον Ιούνιο και οριακή από την αρχή του έτους. Την αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων οδηγούν οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ.

Αύξηση απασχόλησης στον τουρισμό μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας

Με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η συνολική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούλιο ανήλθε σε 7.242 θέσεις εργασίας (263.145 από την αρχή του έτους), ενώ στα καταλύματα σε 8.225 και στην εστίαση σε 15.728 θέσεις.

Δηλαδή, η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό, όπως επισημαίνεται, ήταν μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με την λήξη του σχολικού έτους. Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, επισημαίνει το ινστιτούτο. Εξαίρεση αποτελούν οι -σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Ιταλίας και της Βρετανίας, που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ οδηγούν σε αύξηση τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό υπερκάλυψε τις απώλειες άλλων κλάδων. Τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δείχνουν προοπτικές ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.


documentonews.gr - Aug 28, 2017

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 70.335,24 ευρώ

Ποσό 70.335 ευρώ ΕΝΦΙΑ καλείται να πληρώσει το «Χαμόγελο του Παιδιού» «ένα δυσβάσταχτο και παράλογο ποσό, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο προϋπολογισμό του Οργανισμού, όπως επιβαρύνει και χιλιάδες συμπολίτες μας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μόνο για το 2017 το “Χαμόγελο” καλείται να πληρώσει 4 εκατ. ευρώ, όπου συμπεριλαμβάνονται ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, οι φόροι ακινήτων και οι ασφαλιστικές εισφορές. Κάθε ένα ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη και όλα αυτά την ίδια στιγμή που “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να συνεχίσει το έργο του» τονίζεται.

Εδώ και 22 χρόνια, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωστής Γιαννόπουλος, έχει ξεκινήσει η φορολόγηση του Οργανισμού από το κράτος, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερη, με ενδεικτικό τον ΕΝΦΙΑ του 2016 που ήταν 57.313.

«Αποδίδουμε και φόρο εισοδήματος από τα παζάρια μας, αν και όλα τα χρήματα πηγαίνουν για τους σκοπούς του Οργανισμού. Τα νοσοκομειακά μας οχήματα έχουν ενταχθεί στο ΕΚΑΒ, παρ΄ όλα αυτά πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας, αντί να υπάρχουν κάποια ανταποδοτικά μέτρα». Οι ασφαλιστικές εισφορές, ξεκαθαρίζει ο κ. Γιαννόπουλος, είναι κατανοητές, εφόσον ο Οργανισμός απασχολεί έμμισθο επιστημονικό προσωπικό, αν και εκεί θα μπορούσε να υπάρχει μια επιδότηση.

«Το Χαμόγελο», όπως και κάθε ελεγχόμενος και πιστοποιημένος φορέας Κοινωνικής Φροντίδας, θα έπρεπε να ενισχύεται από το κράτος, λέει ο κ. Γιαννόπουλος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρεται και η πρωτοβουλία ενός μέλους της οικογένειας του «Χαμόγελου», του Αλέξανδρου Νάκο, που μεγάλωσε στον Οργανισμό από το 2002 μέχρι την ενηλικίωσή του, να αποστείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την υπερφορολόγηση.

Στην επιστολή του ο κ. Νάκο αναφέρει πως οι συνολικές εισφορές του Οργανισμού προς το κράτος για την περίοδο 2011-2017, ανέρχονται σε 27 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά «Το Χαμόγελο» βοήθησε 100.000 παιδιά, που σημαίνει, όπως εξηγεί ο κ. Νάκο, ότι για κάθε παιδί που στηρίχτηκε από το «Χαμόγελο» το 2016, το κράτος εισέπραξε 40 ευρώ. Σύμφωνα με το «Χαμόγελο» ανάλογη επιστολή είχε στείλει στον πρωθυπουργό πέρυσι και άλλο παιδί που μεγάλωσε στον Οργανισμό, ενήλικας πια, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 υποστηρίχθηκαν 60.000 παιδιά από τον Οργανισμό. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε άλλα 30.000 παιδιά» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.


huffingtonpost.gr -  Aug 28, 2017

Μίκης: Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία


"Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς;", αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Σε μια παρέμβαση, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην παραστεί στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ "σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα", ο Μίκης Θεοδωράκης τονίζει:

"Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας".

"Όμως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.

Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.

Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις.

Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β’ κατηγορίας.

Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του… Το μόνο που δεν άκουσα γι’ αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;

Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Αραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!

Ομως εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Ελληνες κομμουνιστές.

Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Τι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, εγκληματίες ή θύματα; Και γιατί παλεύαμε; Δεν αγωνιζόμασταν τάχα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό; Μήπως μέσα από τις γραμμές μας ξεπήδησαν ο θρόνος, οι παρακρατικές οργανώσεις που σκότωσαν τον Λαμπράκη και η Χούντα; Για να μην αναφερθώ στους συνεργάτες των ξένων κατακτητών που πάνω τους στηρίχτηκε η Αμερικανοκρατία που ζει και βασιλεύει μεταμφιεσμένη σε Μνημόνια και Τρόικες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής.

Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο".


nooz.gr - Aug 28, 2017

Τάκης Χρυσοχέρης, ανεξίτηλες μνήμες του εμφυλίου - Του Μανώλη Δημελλά

Η σκιά του Τάκη στέκει ακόμη ζωντανή, θυμίζει εκείνο τον άγριο πόλεμο, το ξεκλήρισμα μεταξύ αδελφών που σακάτεψε ολάκερη τη χώρα, τον εμφύλιο!

Ο Καρπάθιος Τάκης Χρυσοχέρης σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου 1949, πολεμούσε με τις γραμμές του κυβερνητικού στρατού, ανέβαινε τον Γράμμο και έπεσε στην κατάληψη του πασίγνωστου τελευταίου υψώματος, του Τσάρνο.

Ακόμη και σήμερα, 68 χρόνια από τότε, η ιστορία εξακολουθεί να χορεύει μπροστά στα ανίδεα μάτια μας.

Από τι μια οι αντάρτες του ΔΣΕ κι από την άλλη το επίσημο κράτος και οι σύμμαχοι τους, όλοι απέναντι με ένα όπλο στο χέρι, μάχονται να οδηγήσουν την ίδια ταλαίπωρη πατρίδα.

Σκέψεις γεννούν κουβέντες, όλα μετατρέπονται σε συναισθήματα. Αμέσως βγάζουν πόνο, άπειρη πίκρα. Κάθε πλευρά κουβαλά το δικό της βαρύ ματωμένο φορτίο. Δίκαιο κι άδικο σβήνουν, λιώνουν μέσα στα ξερά μνήματα.

Οι συγγενείς τους γνωρίζουν, θυμούνται και μπορούν να περιγράψουν, μα ο καθένας έχει το δικό του μερίδιο αλήθειας.

- Άραγε υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί τους;

- Γιατί κάποιος να θεωρεί ότι έχει παραπανίσιο δίκιο; ποιος και γιατί, μπορεί να διεκδικεί περισσότερο πόνο, για την πατρίδα και το μέλλον της, από τον διπλανό του;

Ο Τάκης ήταν από το Απέρι της Καρπάθου, γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1926. Ένα παλικάρι μόλις 24 ετών, τεταρτοετής φοιτητής ιατρικής, το 1947 αρραβωνιάστηκε με την αγαπημένη του και την επόμενη χρονιά, το 1948, επιστρατεύτηκε μαζί με ακόμη 300 συμφοιτητές του για να ενισχύσουν τον επίσημο στρατό της χώρας. Αμέσως μετά την βασική εκπαίδευση ως ασυρματιστής πήρε μετάθεση από την Καλαμάτα για τον Γράμμο, δεκανέας υπηρετούσε ήδη 14 μήνες και ήταν ένας από τους ομαδάρχες των πρώτων τμημάτων κρούσης του 594ου τάγματος.

Το ξημέρωμα της 26ης Αυγούστου ήταν στο αμπρί (καταφύγιο με υποστυλώσεις μέσα στη γη) όταν έφτασε η διαταγή, «να πάρει την ομάδα του και να πάει προς την κορυφή Τσάρνο του Γράμμου και να στήσει τον ασύρματο».

Όπως περιέγραψε ένας συμπολεμιστής του, ο καρδιολόγος Ανδρέας Παρτσαλής, στον αδελφό του Τάκη, στον επίσης γιατρό Στέλιο Χρυσοχέρη:
 
«έπεφταν βροχή από όλμους, οι αντάρτες είχαν αρχίσει να υποχωρούν και ήθελαν να κάνουν κακό, γιατί ο πόλεμος είχε κριθεί».

Ο Αντρέας είδε τον Τάκη να ετοιμάζεται και του πρότεινε να περιμένει, να μην βγει μέσα στην αντάρα:

«Τάκη, κάτσε λίγο να περάσει η μπόρα. Δεν ακούς τι γίνεται; Κάτσε λίγο, δεν έχουμε κανέναν αξιωματικό εδώ, εμείς είμαστε μόνο».

Ο φόβος δεν τον κράτησε πίσω, σε μια στιγμή ξεχύθηκε προς το ύψωμα και ήταν ο τελευταίος νεκρός των επιχειρήσεων. Εκείνη την ημέρα έπεσαν ακόμη 17 στρατιώτες, φόρτωσαν τα άψυχα σώματα σε ένα φορτηγό και τους έθαψαν στο κεφαλοχώρι του Γράμμου, στο Νεστόριο. (Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία φάση της επιχείρησης του τακτικού στρατού ΠΥΡΣΟΣ).

Στις 29-30 Αυγούστου ‘49 χάθηκε το ύψωμα Κάμενικ, το Κάστρο του Γράμμου.

Η μάχη του Γράμμου είχε τελειώσει και μαζί της έσβησε και ο τρίχρονος αγώνας του Δημοκρατικού Στρατού.

Ο Τάκης Χρυσοχέρης δεν είναι το μόνο θύμα του πιο παράλλογου πολέμου και οι δυο πλευρές θρήνησαν αμέτρητους νεκρούς, ανθρώπους που αντί να αναστήσουν παρέα μια διαλυμένη πατρίδα χώθηκαν βιαστικά στο χώμα της.

Ο αριθμός των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε στα 154.000 άτομα. Οι απώλειες του κυβερνητικού στρατού, όπως αναφέρονται στις στατιστικές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έφτασαν στις 15.969 νεκρούς, τις 37.557 τραυματίες και τις 2.001 αγνοούμενους, δηλαδή συνολικά 55.527 άνδρες. Οι απώλειες των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" ήταν 38.839 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι και 20.128 αιχμάλωτοι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταστράφηκαν 47.000 κατοικίες, 240 βιομηχανικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία, 930 γέφυρες, 1.650 σχολεία. Εξοντώθηκαν 1.500.000 ζώα. Κι ας μην ξεχνάμε των αριθμό των προσφύγων που ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρίδα τους. Στη συνέχεια την εικόνα συμπληρώνουν οι καθημερινές διώξεις που βίωναν οι «ελεύθεροι» κομμουνιστές, αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες με τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, τη συνεχή αστυνομική επιτήρηση, το φακέλωμα, τη δράση του λεγόμενου παρακράτους και τις συνεχείς ψυχολογικές και άλλου χαρακτήρα πιέσεις να αποκηρύξουν τις ιδέες τους και να υπογράψουν δηλώσεις μετανοίας.

Ανάμεσα στους ζωντανούς η μάνα του Τάκη, η Άννα Χρυσοχέρη Κυζούλη, με καταγωγή από τη Βωλάδα Καρπάθου, σύζυγος του γνωστού γιατρού με έντονη κοινωνική δράση και βουλευτή στον Πειραιά Περικλή Χρυσοχέρη (1902-1964, πολυκλινική Κοκκινιάς 1926, κλινική Αγία Ειρήνη 1948, εξελέγη το 1946 με το κόμμα Βενιζελικών Φιλελευθέρων).

Στο πρόσωπο της Άννας συναντάμε τη γνώριμη φιγούρα της μάνας, σε αυτήν πέφτουν πάνω της σαν κύματα τα άγρια χτυπήματα της κακίας των καιρών και των ανθρώπων, τη φέρνουν στα έσχατα όρια μιας ωμής δοκιμασίας, η ίδα ζει κι όμως χάνει-θάβει τα παιδιά της.

Η Άννα, είναι η Καρπαθιά μάνα με το χάρισμα, μπορούσε να μιλά με μαντινάδες, από την ώρα που μαθεύτηκε το μαύρο μαντάτο δεν έπαψε να ζει το δράμα, να γράφει στίχους, να εκφράζει τα συναισθήματα της. Ο πόνος, η πίκρα και ο καημός, έγιναν ένα τρομακτικό ποτάμι λέξεων, που μόνο με δάκρυα ψυχής θα μπορούσαν να παρομοιάσουν.

Άραγε υπήρχε άλλος τρόπος να αντιμετωπίσει η μάνα αυτή τη δοκιμασία και τα αλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας;

Με τίτλο “Το δράμα μου” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1969 και σε δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση το 2011, η ιστορία του Τάκη και της οικογένειας Χρυσοχέρη. Το βιβλίο αποτελείτε από 822 δεκαπεντασύλλαβους στίχους και 14 ποιήματα, ο καθηγητής λαογραφίας κ. Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης το χαρακτηρίζει ως “δόνηση καρδιάς”. Όπως μάλιστα αναφέρει “η δόνηση δεν αφορά μόνο την ποιήτρια. Την μεταδίδει φυσιολογικά με κάθε ποιητική πρόταση στον αναγνώστη”. Και είναι αλήθεια, το βιβλίο μοιάζει με μια δυνατή γροθιά στη συλλογική μνήμη μας!

Μακριά από άκαιρες και βιαστικές κρίσεις για τον εμφύλιο (1946-1949) η ιστορία εξακολουθεί να πονά, να γεννά αντιπαραθέσεις, ακόμη και διαφωνίες. Κι όμως, ετούτος ο Καρπάθιος, ο λεβέντης Τάκης Χρυσοχέρης, γίνεται και δικό μας γνωστός, ένας φίλος ή συγγενής, κάπως έτσι, μέσα από τον ανείπωτο και διαρκή πόνο της μάνας, επιτρέπεται και σε μας να δούμε λίγο πιο βαθιά και να βιώσουμε το δράμα μιας τραγωδίας που συμβολίζει τα μαύρα χρόνια και τα μεγάλα λάθη ολάκερης της πατρίδας. Μόνο που χρειάζεται να αφήσουμε στην άκρη χρωματιστά γυαλιά και μικροσυμφέροντα, να πετάξουμε γαλάζιες και κόκκινες παρωπίδες, να δούμε ακόμη μια φορά κατάματα την ματωμένη ιστορία του τόπου μας.


Πηγές
Άννα Χρυσοχέρη, Το Δράμα μου, εκδ. οίκος Αγγελάκη 2011
http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2010/10/t.html
http://www.youtube.com/watch?v=8DOk3f7ppK4&feature=player_detailpage#t=258s
Εφημερίδα “Ριζοσπάστης”


Από το  verena.gr        

Αίθριος ο καιρός και σήμερα

Φωτο: Παραλία στην Καλλιθέα, Ρόδος -

Γενικά αίθριος αναμένεται να είναι ο καιρός σήμερα, Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ, για όλη τη χώρα:

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στις βόρειες Κυκλάδες τοπικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 22 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 και τοπικά 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία 4 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 23 έως 34 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Πηγή: ΕΜΥ - Aug 28, 2017



Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα 28/8/2017 στα Δωδεκάνησα


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Πηγή: ΓΓΠΠ - Aug 28, 2017

Ενστάσεις...

Tο σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου. 

Από το tvxs.gr - Aug 28, 2017

Κυριακή, Αυγούστου 27, 2017

Ηλιοβασιλέματα γεμάτα αναμνήσεις - Photos

Μαγευτικά χρώματα και ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει – Δείτε τις φωτογραφίες -


Είναι η στιγμή της ενδοσκόπησης, της χαλάρωσης, της παύσης. Η στιγμή που ατενίζεις τον ορίζοντα, τον ήλιο που χάνεται, τους χρωματισμούς στον ουρανό και πιθανώς και τη θάλασσα, κι αφήνεις το τοπίο να σε κατακτήσει και να ξεκουράσει το βλέμμα σου.

Κάθε ηλιοβασίλεμα είναι ταυτισμένο με την ημέρα που φεύγει- αλλά και με τη νύχτα που έρχεται. Αυτή η αίσθηση του εφήμερου, του χρόνου που περνά, της νομοτελειακής διαδοχής των ωρών, των ημερών, η αδιάκοπη ροή του χρόνου, αφήνει τη δική της σφραγίδα στην παλέτα του δειλινού. Κάτι τελειώνει, κάτι αρχίζει. Όλα τελειώνουν κι όλα αρχίζουν πάλι, καθώς ο ήλιος συνεχίζει το αέναο ταξίδι του από την ανατολή στη δύση και πάλι στην ανατολή.

Από τα πιο σκούρα χρώματα, εκεί που οι ευεργετικές ακτίνες του ήλιου δεν φτάνουν πια, μέχρι το βαθύ κόκκινο, το θερμό ακόμα πορτοκαλί, το ροζ και το γκριζογάλανο, ο ζωγράφος του ηλιοβασιλέματος δεν τσιγκουνεύεται τις πινελιές του. Με γενναιοδωρία ακουμπά τα χρώματά του στον καμβά του ουρανού καις μας αφήνει να γοητευόμαστε από την έμπνευσή του.

Σαντορίνη


Νάξος


Κρήτη

Ζάκυνθος


 Μύκονος

Αίγινα

 ΄Ιος 

Μήλος


 Πόρος

Κεφαλονιά

Πήλιο

Αθήνα



Ρόδος 

Σάμος



Κάλυμνος


Πηγή: newsbeast.gr

 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More