Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2017

Οι καταστροφές στην Κω από τον φονικό σεισμό - Photos - Άντεξε η Κως: Οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια


Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. «Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου...

Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.

Δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση στο λιμάνι της Κω προκειμένου από τους αρμόδιους μηχανικούς να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Πρόσθεσε ότι από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

Στην περίπτωση που το κρηπίδωμα είναι εντάξει θα εξετάσουμε την κατασκευή μίας ράμπας προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν τα πλοία της ακτοπλοΐας ανέφερε.

Ο κ.Σαντορινιός επεσήμανε ότι έως τώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σεισμό έχουν χάσει τη ζωή τους δύο τουρίστες, ενώ τρία ακόμα άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρότερα αναμένεται να μεταφερθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας.

Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Τουρκία, ιδιαίτερα στην Μαρμαρίδα και στις γειτονικές περιοχές της Αλικαρνασσού και της Κνίδου, αμφότερες στην περιοχή της Μούγλας.

Η κυβερνήτης της περιφέρειας Μούγλας, είπε ότι έχουν αναφερθεί μικροί τραυματισμοί ενώ ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού είπε ότι είχαν αναφερθεί μικρές ρωγμές σε μερικά παλιά κτίρια.

Άντεξε η Κως: Οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια 

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου κατ’ εντολή του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Όπως είπε ο κ. Γλυνός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών και τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα». Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.


Πηγή και πληροφορίες από: www.lifo.gr- July 21, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More