Παρασκευή, Ιουλίου 07, 2017

Το ΣτΕ ακύρωσε την υπουργική απόφαση για ίδρυση φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς.

Η ακύρωση έγινε για τυπικούς λόγους, καθώς όπως αναφέρεται, το ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί με Προεδρικό Διάταγμα.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου».

Κατόπιν αυτού, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν προχώρησε στην ουσία της υπόθεσης. Η υπουργική απόφαση ανέφερε ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Επομένως, τα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

Τέλος, η Ολομέλεια αναφέρει, ότι το περιεχόμενο της καταργηθείσας υπουργικής απόφασης μπορεί να περιληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα.


tvxs.gr - July 07, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More