Τετάρτη, Ιουλίου 05, 2017

Δήμαρχος Κάσου: Με αυτά που κάνουν στην Αθήνα καταδικάζονται τα ακριτικά νησιά να γίνουν βραχονησίδες

Ο Δήμος του νησιού ενώ έχει 22 οργανικές θέσεις λειτουργεί με μόνο δύο υπαλλήλους με απόσπαση από Ασπρόπυργο και Μεσολόγγι -


Mε την έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επίκειται, κάνοντας τους πάντες να τρέχουν με τις προετοιμασίες, η Κάσος δεν παύει να είναι ένα νησί με πολλές εκπλήξεις. Τόσο ωραίες όσο και δυσάρεστες.

Κατ’ αρχήν σύμφωνα με τα όσα μας είπε η Δήμαρχος του νησιού κα Σορώτου Τσανάκη Μαρία, η οποία αντιμετωπίζει τα πάντα με την ευρηματικότητα που τις επιβάλλουν οι δύσκολες συνθήκες, ο Δήμος προσπαθεί να λειτουργήσει με δύο υπαλλήλους αποσπασμένους από Ασπρόπυργο και Μεσολόγγι!

Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να κάνει κανένα έργο λόγω του Καλλικράτη, παρά το γεγονός ότι έχει τα χρήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έως και επικίνδυνα ζητήματα όπως η στατικότητα του σχολείου.

Ταυτόχρονα σε όλο το νησί υπάρχει μόνο ένας γιατρός παθολόγος σε ένα κατά τα άλλα πολυϊατρείο και ένα αγροτικός, με ένα ασθενοφόρο που το οδηγεί εθελοντής.

Παρόλα αυτά την ίδια στιγμή ο Δήμος της Κάσου κάνει συνεργασία με Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ τα καλοκαίρια και προσελκύει ποιοτικό τουρισμό, αφού στο νησί διδάσκονται Πλάτωνας, Αριστοτέλης και Θουκυδίδης μεταξύ άλλων, καταδεικνύοντας αν μη τι άλλο πως αν υπάρχει θέληση και πείσμα όλα γίνονται.

Ακολουθούν όσα είπε η ίδια στο newsbeast.gr:


«Τα προβλήματα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα, επειδή ο Δήμος μας είναι εντελώς υποστελεχωμένος, από 22 οργανικές θέσεις, υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος με απόσπαση από το Μεσολόγγι και σήμερα μας ήρθε ακόμα ένας αποσπασμένος από τον Ασπρόπυργο.

Από 22 οργανικές θέσεις δηλαδή δεν είχαμε για χρόνια απολύτως τίποτα. Έτσι όπως λειτουργεί ο Καλλικράτης δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε διαγωνισμούς, ούτε για έργα ούτε για μελέτες κι ενώ έχουμε λεφτά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά.

Για να μπορέσεις να κάνεις διαγωνισμό για μελέτη ή για έργο πρέπει να κάνεις μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια ή με άλλο Δήμο που να έχει την δυνατότητα. Εμάς δυστυχώς μας απάντησε η Περιφέρεια ότι δεν μπορεί να μας κάνει προγραμματική σύμβαση γιατί και αυτή λέει είναι υποστελεχωμένη.

Οπότε αυτή την στιγμή είμαστε στον αέρα. Έχουν γίνει προσπάθειες να γίνει ένας ενδιάμεσος φορέας από διάφορα υπουργεία κ.α. Αν κι αυτό λειτουργήσει, μιας και βλέπω ότι έχουν περάσει κάποιοι μήνες και ακόμα δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά κάτι.

Καταδικάζονται λοιπόν τα ακριτικά νησιά να γίνουν βραχονησίδες όπως αντιλαμβάνεστε.
Εμείς είμαστε εδώ για να κρατάμε ζωντανά αυτά τα νησιά. Μιλάμε για 1000 μόνιμους κάτοικους το χειμώνα που αυξάνονται το καλοκαίρι ανάλογα με την τουριστική κίνηση. Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε 7.302 επισκέπτες.

Αξιοποιούμε όσο μπορούμε τον πολιτισμό μας και κάνουμε προγράμματα με Πανεπιστήμιο της Αμερικής και συγκεκριμένα το Μανχάταν University και διδάσκουμε Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, Πλάτωνα πάνω στην Κάσο, τα καλοκαίρια. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος και απ’ ότι φαίνεται θα γίνει θεσμός.

Προσπαθούμε να έχουμε μια ανάπτυξη και να απευθυνόμαστε σε ποιοτικό τουρισμό.
Η δυσκολία είναι ότι η εκάστοτε κεντρική εξουσία με τους νόμους που βγάζει, δεν βοηθάει να γίνουν τα έργα που απαιτούνται, ώστε να γίνει η ζωή καλύτερη και για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και που θα προσελκύσουν και το ενδιαφέρον και τους τουρίστες που θα έρθουν εδώ, για την ανάπτυξη του νησιού.

Ένα πρόβλημα είναι τα σχολεία μας. Να φανταστείτε, είχαμε ένα πρόβλημα στατικότητας με το σχολείο μας φέτος και αναγκαστήκαμε, πως να το πω… με τρόπο κάπως αυθαίρετο να δώσουμε λύση, αλλά δεν μπορούσαμε ως Δήμος να αφήσουμε τα παιδιά μας να πέσουν στα κεφάλια τους οι σοβάδες. Λάβαμε κάποια μέτρα αλλά όλα αυτά είναι στον αέρα. Κανονικά έπρεπε να γίνονται μελέτες. Δεν έχουμε εμείς την δυνατότητα και μέχρι στιγμής με την άρνηση και της Περιφέρειας να κάνει προγραμματικές, να μας βοηθήσει, παρότι εμείς θα βρίσκαμε τον τρόπο να της τα δώσουμε έτοιμα, απλά θα χρειαζόταν να κάνει τον διαγωνισμό. Μέχρι στιγμής παλεύουμε να δούμε ποιος θα κάνει τον διαγωνισμό.


Άλλο θέμα είναι η υγεία. Επί τον ημερών μας ολοκληρώθηκε το πολυϊατρείο της Κάσου, πολυϊατρείο αλλά με ένα γιατρό. Τώρα πρόσφατα αποκτήσαμε και έναν αγροτικό και μας δώσανε και ένα ασθενοφόρο αλλά ο οδηγός είναι εθελοντής! Προσπαθούμε με εθελοντές να καλύψουμε κενά και στο Δήμο και στο ιατρείο και παντού.

Επίσης είναι ακριβός προορισμός η Κάσος δυστυχώς, με το γρήγορο δρομολόγιο να κάνει 16 ώρες και το μακρινό 24! Έχουμε και αεροδρόμιο αλλά είναι ακριβά τα εισιτήρια. Όποιος έρχεται όμως ενθουσιάζεται γιατί έχουμε την μαγεία της αυθεντικότητας.

Τώρα ως προς τα πλεονεκτήματα. Η Κάσος είναι ένας μακρινός προορισμός αλλά το μειονέκτημα εδώ είναι και πλεονέκτημα καθώς έχουμε κρατήσει την αυθεντικότητά μας. Έχουμε κρατήσει την ταυτότητά μας και το θεωρούμε πολύ βασικό την εποχή της παγκοσμιοποίησης να μην αλλοτριωνόμαστε αλλά να κρατάμε αυτή την ταυτότητα.

Το μήνυμα που στέλνει η Κάσος προς την Αθήνα είναι να φροντίσει με τους νόμους και με τις ενέργειες που πρέπει να κάνει τα νησιά αυτά να παραμείνουν ζωντανά και να μην γίνουν βραχονησίδες και μάλιστα αμφισβητούμενες».


Πηγή: newsbeast.gr - July 05, 2017


Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More