Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Σε πέντε δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ - Ποιοι σε Κω και Λέσβο απαλλάσσονται

Σε πέντε μηνιαίες δόσεις θα καταβληθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση του φόρου ακίνητης περιουσίας πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Η τροπολογία αποτυπώνει, επίσης, την εξαγγελία για άμεση επιστροφή ΦΠΑ έως το ποσό των 10. 000 ευρώ, την απαλλαγή από τον φόρο των κερδών που θα μοιράζονται στους φορολογούμενους με τη λοταρία του υπουργείου Οικονομικών καθώς και τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος από την 1η Αυγούστου έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Ειδικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

-Απαλλάσσονται από το φόρο κερδών από τυχερά παίγνια, τα χρηματικά ποσά ή κάθε είδους έπαθλα που προσφέρονται μέσω προγράμματος δημοσίων κληρώσεων στους τυχερούς που πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

- Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ θα επιστρέφονται άμεσα στους δικαιούχους.

-Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εξαιτίας των λανθασμένων στοιχείων που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη φορολογική διοίκησης, χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις. Οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν από 1η Αυγούστου μέχρι 31/10/2017.

- Ειδικά για το 2017 η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31 Ιανουαρίου 2018.

- Παύουν να φορολογούνται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα τα κέρδη από μεταβίβαση τίτλων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε μη οργανωμένη αγορά και τα οποία αποκτούν φυσικά πρόσωπα και εφεξής το προκύπτον εισόδημα από τις πράξεις αυτές φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), ήτοι φορολογείται η υπεραξία από τη μεταβίβαση των τίτλων αυτών.


Πηγή: enikonomia.gr - July 27, 2017
____________________

Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ σε Κω και ΛέσβοΜόνο τις κατοικίες που βρίσκονται στην Λέσβο και την Κω και έχουν διαπιστωμένες ζημιές από τον σεισμό θα αφορά η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έως το 2018 την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοσθεί το μέτρο που έχει ως στόχο την ανακούφιση των πληγέντων στις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν από τους σεισμούς.

Ειδικότερα διευκρινίζεται, ότι εάν ένας κάτοικος Αθήνας έχει ένα εξοχικό στην Κω και αυτό έχει πάθει ζημιά - ανεξάρτητα απο την έκτασή της - θα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το σπίτι αυτό στην Κω και όχι από τον ΕΝΦΙΑ για την κατοικία του στην Αθήνα. Μαζί με το οίκημα που έχει πάθει ζημιά απαλλάσσεται και το οικόπεδο. Αντίθετα δεν προβλέπεται απαλλαγή μόνο οικοπέδου από τον ΕΝΦΙΑ .

Για μόνιμους κατοίκους των δύο αυτών νησιών η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει μόνο για το σπίτι τους που έχει πάθει ζημιά. Εννοείται ότι αν έχουν και άλλη κατοικία εκτός των δύο νησιών, αυτή δεν απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι η απαλλαγή αφορά όλα τα σπίτια που έχουν διαπιστωμένες ζημιές στα δύο αυτά νησιά και όχι μόνο την πρώτη κατοικία.

Προϋπόθεση για την απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ, είναι να υπάρχει βεβαίωση από την επιτροπή μηχανικών ότι το οίκημα έχει υποστεί ζημιά ανεξάρτητα από το μέγεθός της.


Πηγή: tvxs.gr - July 27, 2017
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More