Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Γ.Καλλιάνος: 38°- 41°C στα Δωδεκάνησα από Τρίτη - Δείτε ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο νέος καύσωνας

Νέος καύσωνας αναμένεται σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο καθώς συνεχίζουν να έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, ανεβάζοντας τον υδράργυρο αισθητά στην χώρα μας. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο καύσωνας θα είναι πιο ήπιος από τον προηγούμενο, τονίζει.

«Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, δημιουργούνται ερωτηματικά σε ότι αφορά στη διάρκεια αυτού του καύσωνα διότι υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων. Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθεί στα επίπεδα των 40-41°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμη και στους 42°C», αναφέρει ο γνωστός μετεωρολόγος και συνεχίζει εξηγώντας πως θα κινηθεί ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες: «Από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ'όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς».

Η Τρίτη αναμένεται να είναι η πρώτη μέρα καύσωνα με το θερμόμετρο να δείχνει από 36 έως και 43ο C σε κάποιες περιοχές. Αναλυτικότερα, αναμένονται να σημειωθούν οι εξής ακόλουθες θερμοκρασίες ανά διαμερίσματα :

Θράκη : 39-40°C

Ανατολική Μακεδονία : 37-38°C

Κεντρική Μακεδονία : 40°C (πολύ τοπικά ίσως και 41°C σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς. Δύσκολο όμως μου φαίνεται)

Δυτική Μακεδονία : 37°C

Ήπειρος : 37-38°C (τοπικά 39-40°C στους νομούς Άρτας και Πρεβέζης)

Θεσσαλία : 41-42°C (πολύ τοπικά ίσως και 43°C)

Δυτική Στερεά : 40°C

Κεντρική Στερεά : 39-40°C (τοπικά στη Φθιώτιδα 41°C)

Ανατολική Στερεά - Εύβοια : 40°C (τοπικά στα κεντροδυτικά της Αττικής ίσως και 41°C)

Σποράδες : 36-37°C

Δυτική Πελοπόννησος : 39-40°C

Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C (ίσως πολύ τοπικά στον Αργολικό κάμπο 41°C)

Επτάνησα : 38°C

Βορειοανατολικό Αιγαίο : 38°C

Κυκλάδες : 36-37°C

Κρήτη : 36-37°C στη βόρεια Κρήτη (40°C στα νότια τμήματα)

Δωδεκάνησα : 38-39°C (Στην ανατολική Ρόδο τοπικά 40-41°C)

Αττική

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, στην Αττική η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40°C, ενώ στα κεντροδυτικά τμήματα του νομού πιθανόν να φτάσει τους 41°C. Υπάρχει και μια μικρή πιθανότητα, ωστόσο, σε αυτά τα τμήματα, η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 41°C ενώ στις παραλιακές περιοχές, η θερμοκρασία θα αγγίξει στους 37-38°C.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη δεν φαίνεται να ανεβαίνει ιδιαίτερα το θερμόμετρο, καθώς η ανώτερη θερμοκρασία αναμένεται να είναι γύρω στους 37°C. Τοπικά ίσως και 38°C. Όμως στα τμήματα του νομού που βρίσκονται κοντά στους αντίστοιχους νομούς της Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 38-39°C. Στην Χαλκιδική, πάντως, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 36°C (κατά μέση τιμή).

Ως προς την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και το ενδεχόμενο υποχώρησης των υψηλών θερμοκρασιών, ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει τα εξής:

"Λόγω της διχογνωμίας των προγνωστικών μοντέλων, η μια εκδοχή είναι, από την Παρασκευή να παρουσιάσει θεαματική πτώση η θερμοκρασία κατά πολλούς βαθμούς λόγω της ενίσχυσης των βοριάδων και η άλλη, να συνεχιστεί για 1-2 μέρες ακόμη ο καύσωνας. Όπως και να έχει όμως όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων. Σίγουρα λοιπόν δεν θα πρέπει να αναμένουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε βιώσει πριν μια εβδομάδα, όμως δεν παύει να είναι ένας καύσωνας ο οποίος θα μας φτάσει στους 40-41-42°C..."


Πηγή:  topontiki.gr - July 08, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More