Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2017

Αλ.Τσίπρας για Eurogroup: Πήραμε μία συμφωνία διεξόδου - Video

Μήνυμα αισιοδοξίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση έστειλε ο πρωθυπουργός με δημόσια δήλωση του, με αφορμή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εμφατικά ότι "μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις, να κερδίσουμε την κυριαρχία για το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε".

Ξεκινώντας τη δήλωση του, τόνισε ότι "ήταν μια καλή μέρα για την Ελλάδα", καθώς "πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε και δικαιούμαστε". Πρόσθεσε ότι τώρα "ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές και την οριστική έξοδο από την κρίση", ενώ υπογράμμισε ότι "το σήμα στις αγορές έχει δοθεί και είναι ισχυρό".

Επισήμανε ότι "για πρώτη φορά από το δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015 αισθανόμαστε δικαιωμένοι", για να σημειώνει ότι "πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν 3 εβδομάδες πριν", κάτι που χαρακτήρισε "θολές υποσχέσεις, κενές περιεχομένου".

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι "τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης, αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας και την κοινή λογική στην Ευρώπη. Πήραμε μία συμφωνία εξόδου".

Αναφέρθηκε στα πλεονάσματα 2% μακροπρόθεσμα, "πιο κάτω από όσα θα είχαμε με το σύμφωνο σταθερότητας", στη μείωση των ωριμάνσεων και των επιτοκίων και στη ρήτρα ανάπτυξης.

"Η πιο σημαντική δέσμευση βρίσκεται στην τελευταία  παράγραφο, μία δέσμευση για οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018", είπε και τόνισε ότι "ένας καθαρός δρόμος διεξόδου ανοίγεται μπροστά μας".

Πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους πολίτες, ότι "έχω συναίσθηση των θυσιών, άλλο όμως να υπομένεις χωρίς ελπίδα και άλλο να βλέπεις το δρόμο της εξόδου".

"Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε σε ισχυρά θεμέλια το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης, με κέντρο την εργασία και τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Αφήνουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της φοροδιαφυγής και των σκανδάλων", πρόσθεσε.

Η δήλωση Τσίπρα




Ολόκληρο το τηλεοπτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Χθες ήταν μετά από καιρό μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Γιατί πήραμε αυτό που διεκδικούσαμε, αλλά και αυτό που δικαιούμασταν. Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές, για το οριστικό τέλος, σε ένα χρόνο από σήμερα, των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από την κρίση. Σήμερα, λοιπόν, ίσως για πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του Ιούλη του 2015, αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Γιατί μετά από πολλή υπομονή και επιμονή, σε μια διαπραγματευτική γραμμή που γνωρίζαμε ότι θέλει χρόνο για να αποδώσει καρπούς, φτάσαμε επιτέλους σε αποτέλεσμα. Αισθανόμαστε επίσης δικαιωμένοι, γιατί πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό, τι μας έδιναν τρεις εβδομάδες πριν. Που απορρίψαμε θολές υποσχέσεις που πολύ σύντομα θα αποδεικνύονταν κενές περιεχομένου και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα. Γιατί τώρα; Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάκαμψης.

Αναλάβαμε το ρίσκο, κινητοποιήσαμε τις συμμαχίες μας, αλλά και την κοινή λογική στην Ευρώπη και πήραμε τελικά αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου. Πήραμε σαφείς δεσμεύσεις για τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πλεονάσματα στο 2% μακροπρόθεσμα, πολύ πιο κάτω δηλαδή από αυτά που θα οφείλαμε να έχουμε με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Πήραμε 15ετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Και ρήτρα ανάπτυξης, με την υιοθέτηση της Γαλλικής πρότασης, που θα καθιστά τους εταίρους μας συνεταίρους στις προσπάθειες μας από εδώ και στο εξής να βάλουμε την οικονομία σταθερά και μόνιμα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η πιο σημαντική δέσμευση, όμως, βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο της απόφασης. Και αφορά τη δέσμευση για το οριστικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.  Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, λοιπόν, ανοίγεται μπροστά μας ένας καθαρός δρόμος διεξόδου. Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των θυσιών του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια. Είναι όμως άλλο να υπομένεις χωρίς αχτίδα φωτός. Και άλλο να βλέπεις μπροστά σου το δρόμο της εξόδου. Δεν είναι βέβαια τώρα η ώρα του εφησυχασμού, της επανάπαυσης, αλλά της αποφασιστικότητας. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Να χτίσουμε πάνω σε ισχυρά θεμέλια ένα μοντέλο παραγωγής και διανομής. Το μοντέλο της Δίκαιης ανάπτυξης. Ένα μοντέλο όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς.

Με κέντρο την εργασία, τη δίκαιη διανομή του πλούτου, την καινοτομία, την ισονομία, την απαρέγκλιτη τήρηση κανόνων για όλους. Να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων, της φοροδιαφυγής, των μικρών και των μεγάλων σκανδάλων. Το σήμα προς τα έξω, προς τους επενδυτές και τις αγορές για να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα, έχει ήδη δοθεί και είναι πολύ ισχυρό. Το σήμα όμως και προς τα μέσα, πρέπει να είναι ακόμη ισχυρότερο. Ναι μπορούμε. Μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας με τις δικές μας δυνάμεις. Μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εργασία, το κοινωνικό κράτος. Να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία και το μέλλον μας. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Τα μηνύματα στο Twitter

Με δύο αναρτήσεις του, στον αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, τονίζει ότι επρόκειτο για μια σημαντική ώθηση για την ελληνική οικονομία, ενώ επισημαίνει ότι αποτελεί δέσμευση για να δοθεί ένα τέλος στην κρίση.

Στην πρώτη ανάρτηση τονίζει: "Η ευρωπαϊκή απόφαση συνιστά μία σημαντική ώθηση, την ώρα που εξελίσσεται η δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας".

Το δεύτερο tweet ανέφερε: "Η Ελλάδα βρίσκεται καθ' οδόν για να δώσει ένα τέλος στην κρίση που πλήγωσε την κοινωνία και την οικονομία μας. Αυτή η απόφαση δίνει μία δυνατή δέσμευση για αυτόν τον στόχο".

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.
  
ΕΚΤ

Η ΕΚΤ χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει πηγή της τράπεζας, που μίλησε στο Reuters.

"Η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα πολύ θετικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να δούμε περισσότερη σαφήνεια στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, για να συμπεριλάβουμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης", εξήγησε.

Γερμανία

"Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα", δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Mέρκελ.

Προσέθεσε ότι αυτή η συμφωνία "μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της".

Την ελπίδα να επιτευχθεί ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος, να έχει δηλαδή η Ελλάδα την επόμενη χρονιά ένα βιώσιμο χρέος και να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γαλλία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε την "καλή συμφωνία", σε "αυτό το στάδιο", που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία αυτή "δεν είναι οριστική".

Μοσκοβισί

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε από το Λουξεμβούργο ότι η συμφωνία για την Ελλάδα "ήταν η καλύτερη δυνατή, ίσως δε και η καλύτερη που έχει επιτύχει έως σήμερα το Eurogroup".

ΔΝΤ

Την άποψη ότι η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή στα χρονικά περιθώρια που ήταν διαθέσιμα εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.


nooz - Jun 16, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More