Σάββατο, Ιουνίου 17, 2017

Για να μην ξεχνάμε τις θυσίες των μικρών νησιών

17.6.2017 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ -
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1973 στις 15-6-2017 - 

Βρέθηκα την περασμένη εβδομάδα στο νησί μου, την Κάσο, και πα­ρακολούθησα τις εκδηλώσεις για την 193η επέτειο του Ολοκαυτώ­ματος της Κάσου από τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στις 7 Ιουνίου 1824, στηριγμένες στις προσπάθειες αποκλειστικά κασιακών φορέων και οργανώσεων και τη συμμετοχή της Δημοτικής Χορωδίας Καρπάθου.

Στο πλαίσιο του τριήμερου εορτασμού παρουσιάστηκε ναυτικό δρώμενο-«αναπαράσταση» της εχθρικής απόβα­σης, με συμμετοχή των καϊκιών του νησιού και εντυπωσι­ακή λαμπαδηφορία από τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Ανέβηκε, επίσης, για πρώτη φορά θεατρικό μονόπρακτο βασισμένο στο επικό ποίημα «Ιστορίες και Θρύλοι του Πατημού» του Μηνά Ηλ. Περσελή σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Μαρίνου, στο οποίο πρωταγωνίστησαν κασιωτίνες ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Στα δύο βράδια του εορτασμού, αλλά και στην παρέλαση με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, εντυπω­σιακή ήταν η παρουσία των μαθητών και των νέων της Κάσου, που ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν, παρέλασαν και πήραν μέρος στη λαμπαδηφορία.

Στη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καρπάθου Κάσου κ. Αμβροσίου, τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Κασιώτης φιλό­λογος και συγγραφέας Γιάννης Ηλ. Εμίρης.

Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώθηκε και αγώνας ανωμάλου δρόμου «Κασίων Αγωνιστών», με συμμετοχή Κασιωτών και Καρπαθίων όλων των ηλικιών.

Η δήμαρχος Κάσου Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε στη διαχρονική προσπάθεια των Κασίων να αναγνωριστεί η σημασία της συμμετοχής και της καταστροφής της Κάσου στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και συνέδεσε την ιστορία με τη σημερινή πραγματικότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή σε πολλά συγκεκριμένα προβλήματα, όπου χρειάζεται «καταδρομική» δράση για τη λύση τους.

Αφού μίλησε για τις εκκλήσεις των υπόδουλων, ακόμα τότε, Κασιωτών στο μακρινό 1889, τόνισε: «Πόσο επί­καιρα ακούγονται σήμερα όλα αυτά, σ' ένα νησί χωρίς δημοτικούς υπαλλήλους, με πανάκριβη και χρονοβόρα συγκοινωνιακή σύνδεση, αφημένο στο τέρας της γρα­φειοκρατίας, ανήμπορο να διαχειριστεί τις τύχες του. Κι όμως, όσο αναλογίζομαι το πέρυσι και το φέτος, βλέπω ότι οι Κασιώτες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, κάνουν και πάλι προσπάθειες να στήσουν το θαύμα τους. Ο δήμος μας βρέθηκε χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, κι όμως αργά αλλά σταθερά βρίσκει τον τρόπο να πορευτεί “πειρατικά" κάποιες φορές, “καταδρομικά" τις περισσότερες, με τη στήριξη, ευτυχώς, κάποιων πολιτικών που ευαισθητοποι­ούνται με τα προβλήματά μας».

Με την ευκαιρία της επετείου ο Δήμος Κάσου εξέδωσε το επικό ποίημα του Μηνά Ηλ. Περσελή, σε ένα καλαίσθητο τεύχος, καθώς και βιβλίο 100 σελίδων με κείμενα για την ιστορία και την τοπογραφία του νησιού.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More