Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Υπ. Παιδείας: Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν - Τι απαντά για τη "Συννεφούλα" η Αρχιεπισκοπή... UPD

"Τα περί υπογραφής 'θρησκευτικού μνημονίου' και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας ότι το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν.

Όπως σημειώνει, ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών. Το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου. Όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα, αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για τα συγκεκριμένα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, δηλαδή πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα («Συννεφούλα») εξακολουθεί να βρίσκεται στον Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό (βλ. σελ. 60).

«Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν. Συνεπώς, τα περί υπογραφής «θρησκευτικού μνημονίου» και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων» καταλήγει το υπουργείο στη σχετική του ανακοίνωση.

Μάχη Αρχιεπισκοπής-Υπουργείου για τη «Συννεφούλα» 

 UPD


Ισχύει στο ακέραιο η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Ελλάδος, με βάση την εισήγηση του Μητροπολίτη Ύδρας, Εφραίμ» δήλωσε στο real.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρης Κονιδάρης, απαντώντας στο υπουργείο Παιδείας που ανέφερε ότι η «Συννεφούλα» παραμένει, ενώ τα άλλα δύο είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016.

«Με βάση την εισήγηση έχουν καταργηθεί από την διδασκαλία των Θρησκευτικών:

Οι στίχοι από το "Ο Μπαγάσας" του Νικόλα Άσιμου (Ρε μπαγάσα, περνάς καλά εκεί πάνω…)
Η "Συννεφούλα", του Σαββόπουλου
Το τραγούδι "Umbrella" της Ριάνα
Και μια γελοιογραφία του Economist που απεικόνιζε ένα πεδίο μάχης, ερείπια, νεκρούς και έναν επιζώντα που αναφέρει: "Όλα ξεκίνησαν με μια διαφωνία ποιανού ο Θεός ήταν πιο ειρηνικός, καλοσυνάτος και συγχωρητικός".
Όλα αυτά με βάση τα συμπεράσματα του διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με την Εκκλησία τα οποία έχουν αποτυπωθεί με καθαρότητα και σαφήνεια», αναφέρει ο Χάρης Κονιδάρης.

http://tvxs.gr - Jun 29, 2017 
________________________

Το υπουργείο απαντά για τη... "Συννεφούλα"

Σε διευκρινίσεις προέβη το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Με αφορμή δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν παραδείγματα τραγουδιών έπειτα από παρέμβαση της Εκκλησίας, το υπουργείο τονίζει ότι «το προτεινόμενο διδακτικό υλικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο του διαλόγου».

«Ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών αφορούσε τα Προγράμματα Σπουδών», επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει ότι «όποιες προσθαφαιρέσεις έγιναν ή πρόκειται να γίνουν, όπως είναι απολύτως φυσικό και συμβαίνει σε όλα τα μαθήματα», αποφασίζονται από το επιστημονικό προσωπικό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ)».

Για τα παραδείγματα των τραγουδιών που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, το υπουργείο διευκρινίζει ότι τα δύο («Μπαγάσας», του Ν. Ασιμου και «Umbrella», της Ριάνα (Rihanna)) είχαν αφαιρεθεί από τον Οκτώβριο του 2016 από το ΙΕΠ, πριν την έναρξη του διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής του ΙΕΠ και της Επιτροπής της Εκκλησίας, ενώ το ένα (η «Συννεφούλα», του Διον. Σαββόπουλου) εξακολουθεί να βρίσκεται στον «Οδηγό του Λυκείου για τον Εκπαιδευτικό» (σελίδα 60).

«Το μάθημα των Θρησκευτικών άλλαξε και δεν υπάρχει επιστροφή στο παρελθόν», σχολιάζει το υπουργείο και καταλήγει: «Τα περί υπογραφής "θρησκευτικού μνημονίου" και άλλων τραγελαφικών ευφυολογημάτων εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική στρατηγική εναντίον της κυβέρνησης. Οι διακριτοί ρόλοι Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, θα συνεχίσουν να αποτελούν οδηγό των αποφάσεων του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».


nooz - Jun 29, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More