Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

Το ΣτΕ πετάει τις λίστες στα σκουπίδια

Οριστικά στο ψυγείο λίστες όπως εκείνη της Λαγκάρντ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι "η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές" -

"Φρένο" σε όλες τις έρευνες που έχουν να κάνουν με λίστες ή έλεγχο φοροδιαφυγής μέσω λογαριασμών στο εξωτερικό βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία με μία απόφαση - σταθμό κρίνει ότι "η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγματικές"

AdTech Ad

Μετά τις δεκάδες φορολογικές υποθέσεις που κατέπεσαν σε τμήματα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανάμεσά τους και περιπτώσεις που αφορούν στις περιβόητες λίστες, όπως εκείνη της Λαγκάρντ, πλέον η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου βάζει τέλος στον έλεγχο φοροδιαφυγής από τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, στην υπ' αριθμ. 1738/2017 απόφαση αναφέρεται ότι πρέπει να προσδιορίζεται η παραγραφή προκειμένου να σταματήσουν οι παρατάσεις με νομοθετική ρύθμιση καθώς οπως επισημαίνεται, η οικονομική και επιχειρηματική πρωτοβουλία "επιβάλλει προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος την ταχύτητα κατά το δυνατόν εκκαθάρισης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων".

Η Ολομέλεια υπογραμμίζει στην επίμαχη απόφασή της ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων αντίκειται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος  (που απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου), γιατί παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου αναγομένων σε ημερολογικά έτη προγενέστερα του προηγουμένου της δημοσίευσης των σχετικών νόμων ετών.

Επίσης καταγράφεται πως "η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων, έτσι δεν δικαιολογείται   ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προισχυουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση  δεν διέθετε  τα εργαλεία αυτά".

Αντωνία Ξυνού


Πηγή:  news247.gr - Jun 27, 2017


http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/to-ste-petaei-tis-listes-skoypidia.4741035.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More