Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Κυβέρνηση Μέι με την στήριξη των Βορειοϊρλανδών - "Μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση"

Κυβέρνηση με την στήριξη του βορειοϊρλανδικού «Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος»  (DUP) θα σχηματίσει η Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε εξερχόμενη από το παλάτι του Μπάκιγχαμ όπου είχε μεταβεί για να ζητήσει από την βασίλισσα την σχετική εντολή.

Η κυβέρνηση αυτή, σύμφωνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, μπορεί να προσφέρει «σιγουριά» για το μέλλον.

Πρόσθεσε, ότι μόνο το κόμμα της είχε την «νομιμότητα» να κυβερνήσει αφού κέρδισε τις περισσότερες έδρες και ψήφους.

Είπε ότι με τους «φίλους και συμμάχους» του DUP θα προωθήσει την Brexit, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αρχίζουμε δουλειά».

Οι Τόρις υπολείπονται οκτώ έδρες από τις 326 που χρειάζονται για να κυβερνήσουν πλειοψηφικά. Μετά τα αποτελέσματα, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε καλέσει την Μέι να παραιτηθεί, λέγοντας πως ο ίδιος είναι «έτοιμος να υπηρετήσει» την χώρα, ενώ ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τιμ Φάρον, είχε δηλώσει ότι η Μέι «θα πρέπει να ντρέπεται» και ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί «αν έχει μια ουγγιά αυτσεβασμού».

Ωστόσο, η Μέι σε μια σύντομη δήλωση έξω από την Downing Street, την οποία ακολούθησε μια 25λεπτη συνάντηση με τη βασίλισσα, δήλωσε ότι σκόπευε να διαμορφώσει μια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να «προσφέρει ασφάλεια και να οδηγήσει τη Βρετανία προς τα εμπρός σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας».

Αναφερόμενη στην «ισχυρή σχέση» που λεχει με το DUP, αλλά μην δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η συνεργασία τους, η Μέι είπε ότι η κυβέρνηση θα «καθοδηγήσει τη χώρα στις κρίσιμες συνομιλίες για το Brexit» που αρχίζουν σε μόλις 10 ημέρες.

«Τα δύο κόμματα μας έχουν απολαύσει μια ισχυρή σχέση εδώ και πολλά χρόνια», είπε. «Και αυτό μου δίνει την εμπιστοσύνη να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε προς όφελος ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το υπερσυντηρητικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» (Democratic Unionist Party - DUP) είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και το πιο πιστό στο βρετανικό στέμμα, τασσόμενο αταλάντευτα υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από την σαφή θέση του κατά της ανεξαρτηρίας της Βόρειας Ιρλανδίας από την Βρετανία, το DUP τάσσεται επίσης κατά των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και των αμβλώσεων.

Πηγή: tvxs.gr  - Jun 09, 2017
____________________

Mέι: Μόνο οι Συντηρητικοί μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Είμαστε το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες και τους περισσότερους ψήφους, υπογράμμισε η Τερέζα Μέι. Σύντομα η επιλογή υπουργών. Προτεραιότητα οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε την Παρασκευή πως οι Συντηρητικοί είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να σχηματίσει η κυβέρνηση η οποία θα είναι σε θέση να υλοποιήσει το Brexit.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια ανέφερε πως θα συνεχίσει με τη δουλειά της διακυβέρνησης της χώρας και θα επιλέξει σύντομα τους υπουργούς της κυβέρνησης της.

«Αυτό που θεωρώ σημαντικό στις διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι να έχουμε βεβαιότητα για μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να προωθήσει ένα σχέδιο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις για το Brexit» ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

«Καθώς είμαστε το κόμμα που κέρδισε τις περισσότερες έδρες και τους περισσότερους ψήφους, είμαστε το μόνο κόμμα που είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση» σημείωσε.

Πηγή: euro2day.gr - Jun 09, 20170 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More