Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2017

Σε τροχιά τουριστικής ανάκαμψης τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Επουλώνουν σταδιακά τις πληγές τους στην τουριστική οικονομία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που επλήγησαν από το προσφυγικό. Στην Κω η αισιοδοξία έχει επιστρέψει και φαίνεται ότι το 2017 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά σε επίπεδα υψηλότερα του 2015, ενώ και στη Λέσβο η κίνηση με τις αεροπορικές πτήσεις τσάρτερ εμφανίζεται ανεβασμένη.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, «πέρυσι είχαμε πτώση στις πτήσεις τσάρτερ κατά 60%, όπως επίσης και στα κρουαζιερόπλοια. Παράλληλα, σημειώθηκε υστέρηση στις αφίξεις από την Τουρκία λόγω καθυστερήσεων στην εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος βίζας με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φέτος όλα φαίνεται να είναι κάπως καλύτερα». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, «οι γραμμές τσάρτερ έχουν αυξηθεί ήδη στις 16 και αναμένεται να φτάσουν τις 18, από 10 που ήταν πέρυσι, ενώ και τα στοιχεία της Fraport δείχνουν βελτίωση», αν και όπως προσθέτει πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένα σημεία. «Για παράδειγμα», συνεχίζει, «δείχνουν ότι τον Μάιο του 2015 είχαμε 85 πτήσεις, το 2016 μόλις 39 και τον αντίστοιχο μήνα φέτος φθάσαμε τις 90 πτήσεις. Θέλουμε να δούμε αν αυτά τα νούμερα ανταποκρίνονται και με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία μας».

Γενικότερα, ωστόσο, ο κ. Αντωνίου εμφανίζεται αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση φέτος, με την αύξηση να φθάνει σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Εκτιμά, επίσης, ότι ο πρόσφατος σεισμός δεν θα επηρεάσει καθόλου την κίνηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε αντίθεση με άλλους προορισμούς της χώρας η Λέσβος εμφανίζει μείωση των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι σε λειτουργία από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Ενώ, λοιπόν, το 2010 το ΞΕΕ κατέγραφε στη Λέσβο 147 μονάδες -εκ των οποίων οι δύο πεντάστερες, οι 12 τετράστερες και οι υπόλοιπες λιγότερων αστεριών- με σύνολο 4.502 δωματίων και 8.673 κλινών, το 2016 η εικόνα ήταν συνολικά χειρότερη, καθώς στο ΞΕΕ ήταν δηλωμένα 108 ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 11 τετράστερα και τα υπόλοιπα λιγότερων αστεριών με 3.476 δωμάτια και 6.637 κλίνες. Όπως εξηγεί ο κ. Αντωνίου, η Λέσβος έχει μικρές μονάδες οι οποίες δεν άντεξαν λόγω αυξημένου εργατικού και ασφαλιστικού κόστους και της κρίσης που έπληξε το νησί. Και φέτος, τονίζει, αν ω μη γένοιτο τα πράγματα τελικά δεν πάνε καλά, θα κλείσουν και άλλες μονάδες.

Στην Κω η κατάσταση είναι ακόμη καλύτερη καθώς όπως σημειώνει στη «Ν» η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου, τα νούμερα των κρατήσεων είναι πολύ καλά και φθάνουμε στα επίπεδα του 2015. Η αύξηση, ωστόσο, οφείλεται στην κινητικότητα των tour operators, με τις αφίξεις να κινούνται ανοδικά σε ποσοστό 18,5% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ αντιθέτως στους μεμονωμένους επισκέπτες η εικόνα δεν είναι τόσο καλή. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τα έσοδα των μονάδων, καθώς πολλές κρατήσεις έγιναν με μειωμένες τιμές από την αρχή του έτους. Η ίδια, πάντως, εκτιμά ότι οι αφίξεις θα κλείσουν τελικά με άνοδο 20% στο τέλος της σεζόν, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για τα έσοδα και κυρίως τις εισπράξεις των άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τουρισμό, όπως τουριστικά καταστήματα, εστιατόρια, αλλά και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ξενοδοχειακό δυναμικό της Κω έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, αν και σε αριθμό μονάδων είναι ελαφρώς μειωμένο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ, το 2010 η Κως διέθετε 265 ξενοδοχεία -εκ των οποίων 11 πεντάστερα, 43 τετράστερα, 50 τριών αστέρων, 148 δύο αστέρων και επτά ενός αστεριού- με συνολικά 21.944 δωμάτια και 43.193 κλίνες. Το 2017 ο συνολικός αριθμός τους μειώθηκε στα 261, όμως τα δωμάτια αυξήθηκαν σε 22.675 και οι κλίνες αυξήθηκαν σε 45.127. Όπως σημειώνει η κα Σβύνου, υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επεκτάσεις ξενοδοχείων, ενώ η TUI σημείωσε πρόσφατα ότι θα καλύπτει όσες κλίνες και να δημιουργούνται στο νησί.

Συνδυαστικές εκπτώσεις στους ναύλους

Και φέτος οι ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις στους επιβάτες που θέλουν να επισκεφτούν νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικότερα, η Blue Star Ferries, μέλος της Attica Group, στηρίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά την προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε λόγω της προσφυγικής κρίσης και σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων προσφέρει έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών που θα επιλέξουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους τα νησιά Λέσβο, Χίο, Λέρο και Κω. Η έκπτωση ισχύει από 15/6 έως 10/9/2017 και αφορά όλες τις κατηγορίες επιβατικών εισιτηρίων, Ι.Χ. αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν στα κατά τόπους συνεργαζόμενα πρακτορεία αποδεικτικό που να επιβεβαιώνει τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα σε κάποιον από τους συγκεκριμένους προορισμούς.


Του Λάμπρου Καραγεώργου
lkar@naftemporiki.gr


naftemporiki.gr -Jun 26, 2017 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More