Τετάρτη, Μαΐου 17, 2017

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στο doodle της Google

Τα 115 χρόνια από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τιμά η Google με το σημερινό Doodle της.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (και χρονολόγιο των Αντικυθήρων, υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πολύπλοκο μηχανισμό
. Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» πήρε το όνομά του από τον τόπο που βρέθηκε στις 17 Μαΐου του 1902. Δυο χρόνια πριν είχε ανακαλυφθεί ένα ναυάγιο ανάμεσα στα Κύθηρα και στην Κρήτη ανοιχτά των Αντικυθήρων. Με βάση τις ελληνικές επιγραφές που είχε, εικάζεται πως το ναυάγιο έγινε μεταξύ 87 π.Χ. και 63 π.Χ.
AdTech Ad

Πέρασαν περίπου δυο χρόνια για να προσέξει ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης, τον οδοντωτό τροχό με τις επιγραφές που είχαν χαραγμένους αστρονομικούς όρους. Από τότε ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα της αρχαιότητας και κάθε τόσο υπάρχουν γύρω του νέες ανακαλύψεις.

Βρέθηκε σε βάθος 60 μέτρων, μαζί με αγάλματα, όπως ο γνωστός έφηβος. Τα πολύτιμα αυτά αντικείμενα τα μετέφερε ένα Ρωμαϊκό πλοίο από την Ρόδο στην Ρώμη, την εποχή της αυτοκρατορίας του Ιουλίου Κάισαρα.


nooz - May 17, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More