Παρασκευή, Μαΐου 05, 2017

Μπαράζ ακροδεξιών επιθέσεων στη Λέρο: Είκοσι τραυματίες πρόσφυγες σε τρεις μέρες

Μπαράζ ακροδεξιών επιθέσεων εναντίον προσφύγων στο νησί της Λέρου. Μέσα σε τρεις ημέρες τουλάχιστον 20 πρόσφυγες έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο μετά από άγριους ξυλοδαρμούς. Οι δράστες κινούνται με μηχανές και χρησιμοποιούν ρόπαλα και μαχαίρια. Σύμφωνα με οργανώσεις αλλά και το δήμαρχο Λέρου οι δράστες είναι γνωστοί, ωστόσο, η αστυνομία δεν έχει ακόμη αναλάβει δράση εναντίον τους.

Το τελευταίο περιστατικό ξυλοδαρμού προσφύγων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Λέρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις πρόσφυγες που ψάρευαν σε λιμάνι έξω από το Λακκί, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες. Οι άγνωστοι τους χτύπησαν με ρόπαλα και άλλα αντικείμενα. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι δυο ήταν μόλις 15 και 16 ετών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ανάμεσα στους τραυματισθέντες των τελευταίων ημερών είναι και μια έγκυος γυναίκα, για την πορεία κύησης της οποίας εκφράζονται πλέον φόβοι.

Επίθεση και σε δυο τρανς πρόσφυγες

Στο μεταξύ ρατσιστική τρανσφοβική επίθεση δέχθηκαν δύο τρανς πρόσφυγες στη Λέρο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής την Τετάρτη, 3 Μαΐου, περίπου στις 17:30, δύο τρανς γυναίκες που διαμένουν στο νησί της Λέρου σε δομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καθώς πήγαιναν προς την κατοικία τους δέχτηκαν επίθεση από άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανάκι.

Οι γυναίκες δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τίποτα περισσότερο, διότι οι δράστες τις αιφνιδίασαν από πίσω. Η μία χτυπήθηκε μάλλον με ξύλινη ράβδο ή καλώδιο. Νοσηλεύεται ακόμη στο νοσοκομείο της Λέρου.

Αυξάνονται οι επιθέσεις 

Τα περιστατικά αυτά έρχονται μετά από δυο ακόμη επιθέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες 48 ώρες πρόσφυγες στη Λέρο. Στη μία από αυτές άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανές επιτέθηκαν και πάλι με ρόπαλα και μαχαίρια.

Συνολικά από όλες τις επιθέσεις έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Λέρου 20 άτομα, με κακώσεις στο σώμα.

Το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, προχωρά σε μήνυση κατ’ αγνώστων και καλεί όλο το δημοκρατικό κόσμο ν’ απομονώσει τέτοιες πρακτικές.

Για απαράδεκτα και καταδικαστέα περιστατικά, έκανε λόγο σήμερα, μιλώντας στην ΕΡΤ Ρόδου, ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλλιας, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι οι δράστες της επίθεσης είναι γνωστοί. «Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά μικρό νησί είμαστε και μπορούμε να καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα» είπε χαρακτηριστικά.

Το ΣΥΔ συμπληρώνει, πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί υπάρχει ομάδα περίπου είκοσι ατόμων, που δρουν με βάση ρατσιστικά κίνητρα και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Οι εκφοβισμοί και οι επιθέσεις από μηχανοκίνητες ομάδες κατά προσφύγων, που προσπαθούν να ξαφνιάσουν τα θύματα, να τα χλευάσουν και να τα χτυπήσουν, είτε με χρήση ξύλινων ράβδων, είτε με κλοτσιές, ολοένα και αυξάνονται, ενώ «η τοπική αστυνομική Αρχή, δεν κάνει τίποτε γι' αυτό».

Ανακοίνωση του Δικτύου

«Για τρίτη συνεχή ημέρα γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς επιθέσεων από μια φασιστική συμμορία που κυκλοφορεί στη Λέρο με μηχανάκια αλλά καλυμμένες τις πινακίδες! Φοβούνται μην γίνουν αντιληπτοί από την κοινωνία της Λέρου και προτιμούν να χτυπούνε με ρόπαλα και να μαχαιρώνουν με καλυμμένο το πρόσωπο.

Συνολικά 20 άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα. Μεταξύ των οποίων είναι μια έγκυος γυναίκα και υπάρχουν φόβοι για την πορεία της κύησης.

Ως Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου προχωράμε σε μήνυση κατ’ αγνώστου και καλούμε όλο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να απομονώσει τέτοιες πρακτικές.

ΖΗΤΑΜΕ από τις τοπικές εκπροσωπήσεις των πολιτικών κομμάτων και τα πολιτικά πρόσωπα να πάρουν θέση και να δράσουν στην κατεύθυνση προστασίας και των προσφύγων και της κοινωνίας της Λέρου, συνολικά.

ΖΗΤΑΜΕ από τις εκπαιδευτικές συλλογικότητες, τα επαγγελματικά σωματεία και τους πολιτιστικούς φορείς να μπουν μπροστά στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και της δημοκρατίας.

Να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις!

Η αλληλεγγύη θα νικήσει!

Με τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!»


tvxs.gr - May 05, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More