Δευτέρα, Μαΐου 08, 2017

Επιστολή διαμαρτυρίας των ξεναγών Δωδεκανήσου προς την Ελ. Κουντουρά

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά, απέστειλε χθες το σωματείο διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, αναφορικά με τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της σχολής ξεναγών.

Διαβάστε την επιστολή: «Αγαπητή κυρία Υπουργέ,

Όταν ανακοινώσατε την επανίδρυση της Σχολής Ξεναγών αναθαρρήσαμε, ιδιαίτερα μετά τις απαράδεκτες καθώς και ύποπτες ενέργειες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου όπως το κλείσιμο των Σχολών, τη δωρεά του κτιρίου της Σχολής λίγο πριν την παράδοση του Υπουργείου στη νέα ηγεσία σε «σύλλογο γυναικών»(!) τη διοργάνωση δίμηνων σεμιναρίων, την παραχώρηση έκτακτων αδειών ξενάγησης σε ανειδίκευτους αλλοδαπούς και άλλα ασύλληπτα.

Όλα τα παραπάνω υποβάθμισαν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών ξενάγησης, σε μια χώρα που είχε το προβάδισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούσε παράδειγμα και παρείχε τεχνογνωσία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν τω μεταξύ από την ανάληψη του Υπουργείου από εσάς έχει περάσει πολύ καιρός, η επαναλειτουργία της Σχολής ανακοινώνονταν συχνά χωρίς ωστόσο να πραγματοποιείται. Ώσπου ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιστημονικής Επιτροπής για την οργάνωση της Σχολής και ήρθε το πρώτο σοκ.

Όχι μόνο δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποί μας, οι οποίοι έχουν τεράστια και πανευρωπαϊκή εμπειρία και χαίρουν του σεβασμού των συναδέλφων μας σε παγκόσμιο επίπεδο οι οποίοι τους συμβουλεύονται σε θέματα εκπαίδευσης, αλλά δεν συμμετείχε κανείς από τους ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους έχουν συμβάλλει στη διοργάνωση πολύ επιτυχημένων Σχολών.

Θα θυμάστε κυρία Υπουργέ ότι, σε όλες τις συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μας με εσάς και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πιστοποίηση της τέλειας γνώσης των ξένων γλωσσών των υποψηφίων σπουδαστών από τα αρμόδια ξένα Ινστιτούτα, καθώς και της δυνατότητας των ήδη Διπλωματούχων ξεναγών, μέσω έγκυρων προφορικών και γραπτών εξετάσεων να επεκτείνουν την άδεια τους σε περισσότερες γλώσσες.

Δυστυχώς καλούμαστε να επαναλάβουμε τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η γλώσσα είναι το βασικό μας εργαλείο, δεν είμαστε καλλιτέχνες να ζωγραφίζουμε, ή να παίζουμε μουσική, με τη γλώσσα επικοινωνούμε και κοινωνούμε τον πολιτισμό της πατρίδας μας. Ο ξεναγός πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί θέματα ιστορίας, παράδοσης, θρησκείας, οικονομικών, φυσικού πλούτου και ότι άλλο απαιτήσει ο επισκέπτης.

Εδώ η ανεπάρκεια δεν είναι ανεκτή και το επίπεδο proficiency είναι εξοργιστικά ανεπαρκές και έχει αποδειχθεί στην πράξη. Δεν κατανοούμε το πείσμα της Επιτροπής να μην θέλει να συνεργαστεί με τις ξένες Πρεσβείες για την οργάνωση των εξετάσεων.

Το θέμα δεν είναι οικονομικό διότι δηλώσαμε πολλές φορές ότι θα αναλαμβάνει ο κάθε ένας από εμάς προσωπικά το κόστος, είναι προφανέστατα άρνηση των μελών ή κάποιων μελών της επιτροπής να αναλάβει παραπάνω δουλειά! Μας αφήνει άφωνους το γεγονός, ότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψη το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 15565 για την εκπαίδευση ξεναγών.

Με τέτοιες συμπεριφορές διαλύεται για άλλη μια φορά η εκπαίδευση από το Υπουργείο. Tα μέλη της Επιτροπής θα βάλουν σε περιπέτεια ανθρώπους που ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα μπορέσουν να σταθούν στο χώρο, θα χάσουν χρόνο από τη ζωή τους, θα δυσφημίσουν με το χαμηλό τους επίπεδο τη χώρα και δεν θα επιλεγούν άνθρωποι οι οποίοι θα είναι εξαρχής κατάλληλοι γι’ αυτό το επάγγελμα! Μένουμε άφωνοι.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας της Σχολής, θα πρέπει να επιτρέπει σε σπουδαστές τη διοργάνωση των εκπαιδευτικών εκδρομών σε συνεργασία με τον εκάστοτε Διευθυντή της Σχολής, όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εμπειρία στη διοργάνωση, να καταλάβουν πώς ακριβώς λειτουργεί το τουριστικό κύκλωμα και να γίνουν με τον τρόπο αυτό ολοκληρωμένοι επαγγελματίες.

Κυρία Υπουργέ ζητούμε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να κληθούν οι Εκπρόσωποί μας, όχι για να φανεί ότι κλήθηκαν αλλά για να ακουστούν και να ληφθούν σοβαρά οι απόψεις τους που βασίζονται σε πολυετή εμπειρία και γνώση.

Εκ μέρους του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών της Δωδεκανήσου έχουμε την υποχρέωση να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει αναβρασμός στον κλάδο μας, οι συνάδελφοί μας είναι έξαλλοι με την προχειρότητα και την απροθυμία της Επιτροπής οργάνωσης της Σχολής Ξεναγών να παίξει το ρόλο που της έχει ανατεθεί, να είναι δηλαδή Επιστημονική.

Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, η αποτυχία σίγουρη και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι σοβαρά. Η Επιτροπή θα γνωμοδοτήσει, όμως εσείς Κα Υπουργέ, θα έχετε την απόλυτη ευθύνη, εφ’ όσον η απόφαση θα φέρει την υπογραφή σας.

Παρακαλούμε να ενεργήσετε όσο είναι ακόμη νωρίς ειδάλλως θα υποχρεωθούμε να προβούμε ακόμη και σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με εκτίμηση

Για το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Η Πρόεδρος Κατερίνα Γκόγκου

Ο Αντιπρόεδρος Σαλαχούρης Δημήτρης»


Πηγή:  tornosnews.gr - May 08, 2017

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More