Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Σκίτσα που κάποιους ενοχλούν - Του Βαγγέλη ΠαυλίδηΕίναι Παρασκευή βράδυ και μόλις επέστρεψα μετά απο τέσσερεις μέρες στην Αθήνα, όπου παρευρέθηκα στα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας “Γλυκειά Ευρώπη”. Στην έκθεση μετείχαν 29 Έλληνες και 28 Βρετανοί σκιτσογράφοι, γνωστοί επαγγελματίες του είδους όλοι τους.
Τεράστια ήταν η ανταπόκριση του κοινού, με χιλιάδες επισκέπτες, πολλοί απο τους οποίους ξένοι. Τα θετικά και επαινετικά χειρόγραφα σχόλια στο βιβλίο επισκεπτων καθώς και όσα ειπώθηκαν σε προσωπικές συζητήσεις μαρτηρούν την ποιότητα και την εντύπωση που προκάλεσε η έκθεση.
Μικρή μερίδα του τύπου δημοσίευσε αρνητικά έως και υποτιμητικά σχόλια για έκθεση και εκθέτοντες, ενοχλημένη αφ’ ενός από την σκληρή κριτική που πολλά σκίτσα ασκούν στην Ευρώπη και αφ’ ετέρου απο το γεγονός ότι εκτός απο την Περιφέρεια Αττικής, Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και την ΣΤΑΣΥ συνδιοργανωτής ήταν και η Βουλή των Ελλήνων, ενω τα εγκαίνια έγιναν απο τον Πρόεδρο της Βουλής,.
Είναι αργά τώρα για να σχολιάσω τα σχόλια. Θα τα κάνω όμως αύριο. Για την ώρα παραθέτω την απάντηση της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.  Α και, στην τυχη, κάποια απο τα ενοχλητικά σκίτσα: του ΣΤΑΘΗ, της Εφης Ξένου, της Μαριας Τζαμπούρα και του Μιχάλη Κουντούρη….

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “SWEET EUROPE”,ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η έκθεση Sweet Europe δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο debate.Ένα debate στο οποίο 57 γελοιογράφοι Βρετανοί και Ελληνες με διαφορετικές απόψεις και ιδεολογικές αφετηρίες, συζητούν μέσα από 156 σκίτσα για την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό πως στην έκθεση συνυπάρχουν και «συνομιλούν» σκίτσα που απορρίπτουν την πολιτική της ΕΕ,μαζί με σκίτσα ενάντια στο Brexit και σε κάθε είδους…exit .Ένα debate δημόσιο και ανοιχτό σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που μας έχουν ήδη τιμήσει με την παρουσία τους αφού πραγματοποιείται σε έναν από τους πλέον προσβάσιμους χώρους της Αθήνας, στον Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Είναι προφανές ότι ακόμα και η δυνατότητα, το δικαίωμα μας να κουβεντιάσουμε για το πως βλέπουμε την Ευρώπη ενοχλεί και μάλιστα πολύ. Αυτό αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και πανομοιότυπα  σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κατά τα άλλα πίνουν νερό στο όνομα του πλουραλισμού και της ελευθερίας του λόγου


pavlidiscartoons.com - May 20, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More