Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Σκάνδαλο Novartis: Παραιτήθηκε με βαριές κατηγορίες η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου - Η απάντηση του Documento

Την παραίτησή της υπέβαλε αιφνιδιαστικά σήμερα, η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου με έγγραφο της προς την Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Η Ελένη Ράικου καταγγέλλει σχέδιο ηθικής εξόντωσής της από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου, λόγω της έρευνάς της για την υπόθεση της Novartis. Αφήνει επίσης αιχμές, τονίζοντας ότι «δεν αισθάνεται ότι απολαμβάνει της θεσμικής προστασίας που δικαιούται».

H επιστολή παραίτησης της Ελένης Ράικου, με την οποία μάλιστα ζητά άμεση αντικατάστασή της αριθμεί τέσσερις σελίδες. Σε αυτή, η Εισαγγελέας Διαφθοράς αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει στοχοποιηθεί «από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που στόχο έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας (Nοvartis) και όχι μόνο».

Το δημοσίευμα της Documento

Η κυρία Ράϊκου αναφέρεται σε «συκοφαντικό και ανυπόστατο» δημοσίευμα εφημερίδας εναντίον της, το οποίο καταγγέλλει ότι «υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα» που «δρουν ανενόχλητα και με άνωθεν καλύψεις».

Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που διαφημίζεται σε σποτ και στο οποίο γίνεται αναφορά για ενέργειες - από την ίδια - συγκάλυψης του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου και του Γιάννου Παπαντωνίου, στην υπόθεση των εξοπλιστικών. Η εφημερίδα επικαλείται επίσημη αναφορά συγκεκριμένης ανακρίτριας.

Τι λέει η Ράικου στην επιστολή της 

Η Ελένη Ράικου, στην επιστολή παραίτησής της αναφέρεται σε ενέργειες της ιδίας και της υπηρεσίας της κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και του Θωμά Λιακουνάκου και χαρακτηρίζει τα αναφερόμενα σε βάρος της ως υποβολιμαία, και παραθέτει συγκεκριμένες διώξεις σε βάρος των δύο αυτών προσώπων και στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπλέκονται.

Τέλος δηλώνει ότι ζητά την άμεση αντικατάσταση της, γιατί αρνείται όπως λέει, «να μετατραπεί σε "Ιφιγένεια" στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου». 

Υποστηρίζει ότι εν όψει των αποκαλύψεων της, που προφανώς διέρρευσαν και οποίες θα τους οδηγούσαν με βεβαιότητα ενώπιον της δικαιοσύνης και ενδεχομένως στη φυλακή, τα συμφέροντα αυτά σχεδιάζουν την ηθική της εξόντωση για να αποδομηθεί η έρευνά της.

Μίζες 28 εκ. ευρώ προς αξιωματούχους από τη Novartis

Η Ελένη Ράικου, αναφέρεται επίσης αναλυτικά σε σημαντικά ευρήματα της έρευνάς της για την υπόθεση της Nοvartis, υποστηρίζοντας ότι ως τώρα έχουν εντοπιστεί μίζες 28 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μιλά για λογαριασμό της Novartis στην Ελβετία, από τον οποίο έφευγαν μεγάλα ποσά για χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων, όπως γιατρών δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ποσά προς νομικά πρόσωπα, ώστε να δίνονται μίζες σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ενδεχομένως και πολιτικούς. 

Η Εισαγγελέας, επίσης, φέρεται να αναφέρει ότι ενώ οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν εστιάσει στη σημαντικότατη υπόθεση της φαρμακευτικής, η ίδια έγινε αντικείμενο στοχοποίησης «συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας» σε χρόνο που «ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί».

Το site της εφημερίδας Documento αναφέρει σχετικά με την παραίτηση της Ράικου: «Την παραίτησή της υπέβαλε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας, ότι το όνομά της αναφέρεται σε επίσημες καταγγελίες, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων».

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο σε προγραμματισμένη επίσκεψη και με την επιστροφή της θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η Ράικου είναι η πρώτη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη χώρα και σε περίπου ένα μήνα επρόκειτο να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας στη θέση αυτή για τρίτη φορά.

Πηγή: tvxs.gr - Mar 24, 2017
____________

Η απάντηση του Documento στην Ελένη Ράικου


Η κ. Ράικου ανήκει στο club εκείνο, που αρέσκεται να απαντά σε δημοσιεύματα πριν ακόμα κυκλοφορήσουν…

Έτσι, τουλάχιστον, έκπληξη προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Documento, επίθεση που συνοδεύτηκε και από την υποβολή παραίτησης, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο ανακρίτρια την έχει καταγγείλει επισήμως, ως υπεύθυνη για την μη παράδοση στοιχείων στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Θωμά Λιακουνάκο και αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Η μέχρι πρότινος προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς υποστηρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η αποκάλυψη του Documento είναι συκοφαντική και υπηρετεί μεγάλα συμφέροντα (!), επειδή ΘΑ ασκούσε διώξεις για το σκάνδαλο της Novartis!

Εν ολίγοις η κ. Ράικου, καταγγέλλει ότι το Documento, το οποίο με σειρά δημοσιευμάτων αποκάλυψε το σκάνδαλο Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, με συγκεκριμένα στοιχεία για την εμπλοκή συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, υπηρετεί, τώρα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την άσκηση διώξεων!

Ο αλλοπρόσαλλος ισχυρισμός, είναι εμφανές, ότι αποσκοπεί στο να μην απαντήσει η κ. Ράικου στα συγκεκριμένα ερωτήματα που έθεσε το Documento για το γεγονός ότι η εισαγγελέας… ξέχασε να αποστείλει στην ανακρίτρια περί τις 250.000 έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου και τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων.

Όσον αφορά στις κορώνες περί συμφερόντων τα οποία θέλουν να την αποτρέψουν από την άσκηση διώξεων κατά της Novartis, η κ. Ράικου εκ της θέσεώς της θα όφειλε να γνωρίζει ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν καταγγέλλουν συμφέροντα ανωνύμως. Οι εισαγγελικοί λειτουργοί οφείλουν να λένε τα πράγματα με το ονοματεπώνυμό τους και να στοιχειοθετούν τις καταγγελίες. Οι εισαγγελείς, δεν είναι σχολιαστές αλλά λειτουργοί που έχουν την ευθύνη να ασκούν διώξεις.

Παρά την μακροσκελή επιστολή παραίτησής της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ράικου δεν απαντά στα ερωτήματα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του Documento και συγκεκριμένα:

-Γιατί δεν παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ευθύς αμέσως, όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν για την ερευνώμενη υπόθεση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου S και την προμήθεια ελικοπτέρων NH90, που αφορά στους Παπαντωνίου, Λιακουνάκο.

-Γιατί όταν η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα διαπίστωσε τις ελλείψεις και παρατυπίες και ζήτησε εγγράφως τα στοιχεία που έλειπαν, η προϊσταμένη της Ελένη Ράικου και ο εποπτεύων εισαγγελέας στον οποίο ανέφερε το συμβάν το θεώρησαν ανάξιο λόγου!

-Γιατί τα, περίπου, 250.000 έγγραφα που είχαν κατασχεθεί από υπολογιστές του Θ. Λιακουνάκου, δεν είχαν ανοιχθεί και ερευνηθεί κατά το διάστημα που βρίσκονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενό τους, όπως πιστοποίησαν ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και τέλος. Καλό θα ήταν η κ. Ράικου να απαντήσει και για το μέγα σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για ποιο λόγο όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή της συζύγου του κ. Στουρνάρα ενώ άσκησε δίωξη για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δεν συμπεριέλαβε στη δίωξη τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη και έδωσε εντολή για νέα έρευνα.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε.


documentonews.gr - Μαρ 24, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More