Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Σύσκεψη για την προώθηση των νησιών του Αιγαίου στο Υπουργείο Τουρισμού - Προτάσεις για την προβολή θεματικών διακοπών από το Δήμο Ρόδου

H Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα τους εκπροσώπους και τουριστικούς φορείς των νησιών του Αιγαίου, για τον συντονισμό των ενεργειών και την προώθηση των δικών τους πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των  νησιών, των οποίων η τουριστική εικόνα στο παρελθόν δέχθηκε πιέσεις από την εκτεταμένη αναπαραγωγή αρνητικής δημοσιότητας λόγω των προσφυγικών ροών.

Στην πολύωρη και ιδιαίτερα εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου στο Υπουργείο, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενώσεων Ξενοδόχων, των Επιμελητηρίων και της ΕΟΑΕΝ. Συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και του ΕΟΤ.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη άμεσου και διευρυμένου συντονισμού μεταξύ των παραπάνω φορέων και κατ’ επέκταση με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ για την στοχευμένη και δυναμική προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών στις αγορές-στόχους για το 2017.

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των νησιών ανέπτυξαν τις προτάσεις τους και τις προτεραιότητες για το τουριστικό προϊόν κάθε προορισμού.  Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και θα προχωρήσει σε συνεργασία και σε περαιτέρω στήριξη του σχεδιασμού και των ενεργειών για την συνολική τουριστική προώθηση και προβολή των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου στο εξωτερικό.

Δήμος Ρόδου: Προτάσεις για την προβολή 

θεματικών διακοπών


Στην κατάρτιση και υλοποίηση ενός ενιαίου προγράμματος δράσεων και ενεργειών,  που στόχο έχει την προώθηση και περαιτέρω προβολή των νησιών του Αιγαίου που έχουν δεχθεί πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, προχωρεί η Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά σε συνεργασία με τους περιφερειάρχες, δημάρχους και φορείς του τουρισμού των νησιών του Αιγαίου που έχουν πληγεί, όπως από κοινού αποφασίσθηκε, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα, στο υπουργείο Τουρισμού.

Στην ευρεία αυτή και ουσιαστική συνάντηση  εργασίας, που ήλθε ως συνέχεια της σύσκεψης που είχε γίνει τον περασμένο Ιανουάριο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετείχαν βουλευτές, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, αντιπεριφερειάρχες από το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, δήμαρχοι ή άλλοι αυτοδιοικητικοί, φορείς τουρισμού και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, από τα νησιά της Ρόδου, Κω, Καλύμνου, Λέρου, Λειψών, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

Όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν την ανάγκη στήριξης, με κάθε τρόπο, των νησιών που σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος  των προσφύγων όλη την περσινή χρονιά, με κυρίαρχο την προβολή τους και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στα νησιά, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα. Επιπλέον τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης των δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους (Ryan air και άλλες) προς τα νησιά.

Προτάσεις για την επιπλέον τουριστική προώθηση και προβολή της Ρόδου στις διεθνείς αγορές, κατέθεσε εκ μέρους του Δήμου Ρόδου,  η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, αφού όπως υπογράμμισε και η ίδια «παρά το γεγονός ότι η Ρόδος δεν εντάσσεται στην πρώτη γραμμή των νησιών που δέχθηκαν πρόσφυγες, εν τούτοις ο Δήμος Ρόδου μπορεί ως μητροπολιτικός δήμος και βάσει ενός ενιαίου σχεδιασμού δράσεων του Δήμου Ρόδου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου που επλήγησαν από τις προσφυγικές ροές, να ενισχύσουν περαιτέρω, δημιουργώντας θεματικά clusters, την τουριστική τους ανάπτυξη».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο εν λόγω σχεδιασμός, βάσει των προτάσεων μας ως Διεύθυνση Τουρισμού, δίδει έμφαση στην ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού (συνέδρια, γαστρονομία, θαλάσσιος τουρισμός, yachting,  αθλητικός τουρισμός,) και στην προώθηση των νησιών μας ως  εναλλακτικών τουριστικών προορισμών.

Στοχεύει επίσης στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, στη προσέγγιση νέων  αγορών με προώθηση θεματικών διακοπών  για νεόνυμφους, για αθλητικές δραστηριότητες, για πολιτιστικά Εvent-Festival ακόμα και CityBreak διακοπές για διασκέδαση και ευεξία.

Περιλαμβάνει ακόμα την ενίσχυση της προβολής της Ρόδου στις αγορές του Ισραήλ, Λίβανο, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιράκ κλπ  με παράλληλη  διαφημιστική καμπάνια. Θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων charters προς τη Ρόδο από χώρες με τις οποίες η Ρόδος δεν έχει ακόμη απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Επίσης, η Διεύθυνση Τουρισμού Δήμου Ρόδου επιθυμεί να φιλοξενήσει press trips δημοσιογράφων, bloggers, touroperators και άλλων φορέων του τουρισμού προκειμένου να ενισχυθεί η εικόνα της Ρόδου ως ιδανικού τουριστικού προορισμού και να  υλοποιήσει μία καμπάνια προώθησης και προβολής του νησιού στα socialmedia, όταν το Υπουργείο Τουρισμού θα εξασφαλίσει νομοθετικά τη δυνατότητα Φορέων και Υπηρεσιών του Δημοσίου με τη στενή έννοια του όρου να χρησιμοποιούν τα socialmedia προκειμένου να προβάλουν τις δράσεις τους» καταλήγει η κα Χατζηλαζάρου.

Η συνάντηση στην Αθήνα έκλεισε με τη δέσμευση της υπουργού Τουρισμού να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση θεμάτων που άπτονται της απόλυτης αρμοδιότητάς της, αλλά και σε στήριξη θεμάτων συναρμοδιότητάς της με άλλα υπουργεία, όπως τη διοργάνωση FamTrips δημοσιογράφων, bloggers και Tour Operators από το Υπουργείο και τον ΕΟΤ σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία

Ενημέρωσης στήριξη των Περιφερειών και του ΣΕΤΕ με στόχο την ενίσχυση των προκρατήσεων και των κρατήσεων τελευταίας στιγμής στα νησιά και το πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στα νησιά.

Τέλος, αποφασίσθηκε να προσδιοριστεί εκ νέου συνάντηση σε επίπεδο περιφερειών-δήμων και φορέων του τουρισμού, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την οριστικοποίηση και χρηματοδότηση όλων των δράσεων.


 Πηγή: tornosnews.gr - Mar 21, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More