Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017

Η διατροφική αξία των θαλασσινών

Κατά τη διάρκεια της νηστείας συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με μεγαλύτερη συχνότητα θαλασσινά.

Η ένταξή τους στο νηστίσιμο διαιτολόγιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη διατροφική του αξία, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που «απουσιάζουν» από αυτό, λόγω της αποχής από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Έτσι, η επιλογή θαλασσινών, όπως το χταπόδι, τα καλαμάρια, οι σουπιές, οι γαρίδες και τα διάφορα οστρακοειδή, κατά τη διάρκεια της νηστείας, προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνη Β12, υποκαθιστώντας εν μέρει το κρέας και τα προϊόντα του.

Από την άλλη, τα θαλασσινά περιέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, D και Ε και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μεταξύ των οποίων σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, αυτή είναι πράγματι αυξημένη, γεγονός που οδηγεί συχνά σε αποφυγή της κατανάλωσής τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η χοληστερόλη που περιέχεται στα τρόφιμα δε φαίνεται να επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενώ η παρουσία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα θαλασσινά μπορεί να δράσει ευεργετικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους από άτομα που εμφανίζουν υπερχοληστερολαιμία, με εξαίρεση το χταπόδι, το οποίο έχει πολύ λιγότερη χοληστερόλη σε σχέση με τα υπόλοιπα.


Πηγή: neadiatrofis.gr - Mar 17, 2017

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More