Δευτέρα, Μαρτίου 13, 2017

Τουρισμός: Ντέρμπι κορυφής Βρετανών-Γερμανών στην ελληνική αγορά - Πίνακες

Έτοιμοι να προσπεράσουν τους Γερμανούς οι Βρετανοί τουρίστες φέτος. Σημαντικές ανακατατάξεις και «ντέρμπι» στην κατάταξη των σημαντικότερων αγορών του ελληνικού τουρισμού. 

Μια πρώτη «γεύση» της ανθρωπογεωγραφίας των ξένων τουριστών που θα βρεθούν στις ελληνικές παραλίες το φετινό καλοκαίρι προσφέρουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία των αεροπορικών δρομολογίων που έχουν προγραμματιστεί.

Τα ίδια στοιχεία, ταυτόχρονα, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό τις ανακατατάξεις που συντελούνται στο χαρτοφυλάκιο αγορών του ελληνικού τουρισμού.

Τα δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο περιθώριο της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής έκθεσης της Ευρώπης ΙΤΒ, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο. Αφορούν στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για πτήσεις προς ελληνικά αεροδρόμια, εκτός της Αθήνας. Σημειώνουμε ότι οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν στη χώρα μας με αεροπλάνο αντιπροσωπεύουν το 55%-60% των συνολικών αφίξεων, στις οποίες προστίθενται οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα οδικώς ή δια θαλάσσης.

Τα στοιχεία προδιαγράφουν την ισχυρή πιθανότητα να καταγραφεί φέτος ανατροπή στην κορυφή της πυραμίδας των αγορών της Ελλάδας. Το θέμα αφορά το πιθανό «προσπέρασμα» της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντίστοιχη της Γερμανίας, η οποία έχει καπαρώσει την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια.

Η αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση των αγορών του ελληνικού τουρισμού, εφόσον επιτευχθεί, αποκτά ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς συνδέεται με την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επίπεδο συμβολισμών, η εξαιρετικά πιθανή αναρρίχηση των Βρετανών στην κορυφή της κατάταξης των ξένων τουριστών στη χώρα μας θα είναι ακόμα πιο ηχηρή. Κι αυτό καθώς η μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού θα βρίσκεται πλέον εκτός Ε.Ε και Ευρωζώνης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι προγραμματισμένες θέσεις σε αεροπορικά δρομολόγια από το Ην. Βασίλειο προς την Ελλάδα για τη θερινή περίοδο πτήσεων φθάνουν συνολικά τα 3.397.381. Σχεδόν 650.000 περισσότερες απ’ όσες έχουν προγραμματιστεί από τη Γερμανία (2.738.109).
Η τελική έκβαση της «αερομαχίας» θα κριθεί από τα άδεια καθίσματα που θα υπάρχουν στις πτήσεις αλλά και στις προσθήκες πτήσεων που ενδέχεται να γίνουν καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Το προσπέρασμα των Βρετανών στους Γερμανούς, ωστόσο, ίσως να μην είναι το μόνο τη φετινή χρονιά. Πραγματική μάχη αναμένεται να γίνει για την κατάληψη της τρίτης θέσης της ελληνικής αγοράς. Θέση την οποία διεκδικούν Ρώσοι και Ιταλοί τουρίστες και την οποία κατείχαν τα τελευταία χρόνια οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν προγραμματιστεί για το φετινό καλοκαίρι 1.313.824 θέσεις από Ρωσία και 1.179.901 θέσεις από την Ιταλία. Το γεγονός, ωστόσο, ότι οι ρωσικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν, τελικά, ένα σημαντικό ποσοστό των δρομολογίων που είχαν προγραμματίσει αρχικά, καθιστά ντέρμπι τη μάχη Ρώσων-Ιταλών.

Στην περίπτωση που οι ρωσικές εταιρείες υλοποιήσουν τις πτήσεις τους κι εφόσον καταγραφεί σημαντική αύξηση από Ρωσία φέτος, είναι πιθανό η ρωσική αγορά να βρεθεί και πάλι στην τρίτη θέση. Εκεί όπου βρέθηκε για μία και μόνο χρονιά.

 (Κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση)


Το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, φέρνει πιο κοντά στην τρίτη θέση της κατάταξης τους Ιταλούς, οι οποίοι αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Τα προσπεράσματα, όμως, ίσως να μην τελειώνουν εδώ. Κι αυτό καθώς για την πέμπτη θέση της κατάταξης θα διεξαχθεί, όπως όλα δείχνουν, ένα ακόμα ντέρμπι. Αυτή τη φορά μεταξύ τριών αγορών!

Πρόκειται για μια μάχη που αποτυπώνει, ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, τον κορεσμό παραδοσιακών αγορών της Ελλάδας και τη δυναμική «εισβολή» νέων.

Στην αφετηρία της κούρσας, οι Ολλανδοί φαίνεται να διατηρούν μικρό προβάδισμα καθώς έχουν προγραμματίσει 946.316 θέσεις. Ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι Γάλλοι με 879.188 θέσεις και οι Πολωνοί με 848.984 θέσεις.

Οι αυξομειώσεις

Ευρύτερες ανακατατάξεις, ταυτόχρονα, προδιαγράφει η εικόνα των προσθηκών και μείωσης των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων.

Από τα σχετικά στοιχεία επιβεβαιώνεται η ισχυρή δυναμική αύξησης της ζήτησης που καταγράφεται για την Ελλάδα από τη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό πως από το Ην. Βασίλειο προέρχεται η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων για φέτος (+289.116).

Ακολουθούν σε αύξηση προγραμματισμένων θέσεων οι αγορές της Ρωσίας (+162.228), της Γερμανίας (+151.166), της Ολλανδίας (+144.448), της Γαλλίας (+127.767) και της Τσεχίας (+108.005).

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των προγραμματισμένων πτήσεων από τη Σουηδία (+81.986) και την Ελβετία (+55.976).

Σε φάση υποχώρησης, αντίθετα, εμφανίζονται φέτος οι αγορές της Ιταλίας, με 223.175 λιγότερες θέσεις σε σύγκριση με το 2016. Μικρότερη μείωση διαθέσιμων θέσεων καταγράφουν οι αγορές της Αυστρίας (-51.506), της Ισπανίας (-22.013) και της Λευκορωσίας (-14.846).

Παναγιώτης Δ. Υφαντής 
ifandis@euro2day.gr

Πηγή: euro2day - Mar 13, 2017 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More