Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2016

Στο φως η χαμένη ταινία θρύλος που προέβλεπε τον ναζισμό - Video

Τη θεωρούσαν «χαμένη» ταινία εδώ και 90 ολόκληρα χρόνια. Όμως τελικά η «Πόλη Χωρίς Εβραίους», μια ταινία του βωβού κινηματογράφου, προμήνυμα της ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία, βρέθηκε τυχαία σε μια υπαίθρια αγορά στο Παρίσι και αναμένεται να επανεκδοθεί μετά από ψηφιακή επεξεργασία και προβληθεί το 2017.

Το φιλμ «Die Stadt ohne Juden» (Πόλη χωρίς Εβραίους), που προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1924, είναι βασισμένη στο δυστοπικό μυθιστόρημα του Αυστριακού συγγραφέα και δημοσιογράφου, Χούγκο Μπετάουερ. Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Αυστριακός Χανς Καρλ Μπρεσλάουερ.

Η υπόθεσή της συγκλονίζει λόγω και της ομοιότητας των πρακτικών που παρουσιάζονται με αυτές που ακολούθησαν οι ναζί σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ενώ ο συγγραφέας καταγράφει το αντισημιτικό κλίμα της εποχής που σταδιακά ενισχύεται.
8
Η ταινίας μας μεταφέρει σε μια γερμανόφωνη πόλη, λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη και οι κάτοικοι της στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.

Τελικά βρίσκεται από τους πολιτικούς ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ο καγκελάριος ανακοινώνει πως «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να εξοριστούν».

Οι ιστορίες των πρωταγωνιστών

Σημειώνεται πως ο Μπετάουερ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Πόλη Χωρίς Εβραίους», δολοφονήθηκε στο γραφείο του από μέλος του ναζιστικού κόμματος, λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας.

Ο Γιόχαν Ρίμαν, που εμφανίζεται στην ταινία ως Εβραίος πρωταγωνιστής λίγα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στο ναζιστικό κόμμα, ενώ ο ηθοποιός Χανς Μόζερ, που υποδύεται έναν σκληρό αντισημίτη στην ταινία, αναγκάστηκε να φύγει από την Αυστρία επειδή αρνήθηκε να χωρίσει την Εβραία σύζυγό του.


Πηγή:  tvxs - Dec 09, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More