Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2016

Σεισμός στην Ιταλία: Το Video που κόβει την ανάσα...

Εικόνες απόλυτης καταστροφής καταγράφει μία κάμερα drone από περιοχές της κεντρικής Ιταλίας που έπληξε ο ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το πρωί της Κυριακής.

Ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος των τελευταίων 36 ετών στην Ιταλία. Το επίκεντρο ήταν κοντά στην Περούτζια, σε πολύ μικρή απόσταση από την κωμόπολη της Νόρτσια.

Στην ίδια περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί άνω των 5 βαθμών και τον Αύγουστο ο εγκέλαδος άφησε πίσω του 298 νεκρούς.

Δείτε το video
 

Βιβλική καταστροφή - Χιλιάδες άστεγοι


Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας την κατάρρευση περισσότερων κτιρίων σε μικρές πόλεις οι οποίες είχαν ήδη πληγεί από σεισμούς τους δύο τελευταίους μήνες, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο σεισμός ήταν μεγαλύτερος από εκείνον που είχε πλήξει στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων. Χιλιάδες μετασεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις εβδομάδες που έχουν περάσει έκτοτε, περιλαμβανομένων δύο ιδιαίτερα ισχυρών δονήσεων την περασμένη Τετάρτη.

Οι ιταλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν σε πολλές τοποθεσίες στις κεντρικές περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση RAI μετέδωσε πως τρεις άνθρωποι διασώθηκαν από τα συντρίμμια στην πόλη Ουσίτα και πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.

Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.

«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.

Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμός σήμερα στις 07:41 το πρωί.


Χιλιάδες άστεγοι


Παράλληλα, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, δήλωσε ότι «δεκαπέντε χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και οι άστεγοι θα μεταφερθούν σε άλλες, ασφαλείς περιοχές».

Υπογράμμισε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας και της πυροσβεστικής έχουν ελέγξει σχεδόν όλες τις απομονωμένες περιοχές των περιφερειών Ούμπρια και Μάρκε, διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, όμως, πρόσθεσε ότι οι άστεγοι θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά από τις πληγείσες περιοχές, για να προστατευθεί η ακεραιότητά τους. Ο συνολικός αριθμός των αστέγων υπολογίζεται, μέχρι αυτή τη στιγμή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η κυκλοφορία στην οδό Σαλάρια, η οποία συνδέει τη Ρώμη με τις πληγείσες περιοχές, έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, εξαιτίας κατολισθήσεων και οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην προσπαθήσουν να πλησιάσουν, αν δεν χρειάζεται, στις περιοχές που χτύπησε ο Εγκέλαδος.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι τραυματίες είναι περίπου είκοσι, αν και δεν μπορεί ακόμη να γίνει μια οριστική εκτίμηση της κατάστασης.

 Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορρά μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.

Έγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους.

Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.

Πριν από τη φετινή χρονιά, ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχε πλήξει τη χώρα είχε σημειωθεί στην πόλη Λ' Άκουιλα (κεντρική Ιταλία) το 2009 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους. Ο πιο φονικός από την αρχή του 20ου αιώνα είχε σημειωθεί το 1908. Ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε είχαν προκαλέσει τότε τον θάνατο 80.000 ανθρώπων στις νότιες περιφέρειες του Ρήγιου της Καλαβρίας και της Σικελίας.
  
Στα 7,1 Ρίχτερ η πρώτη εκτίμηση

Το αμερικανικό ινστιτούτο αναθεώρησε το μέγεθος του σεισμού από 7,1 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, και το εστιακό βάθος του σε 1,5 χιλιόμετρο - από 108 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν στην πόλη Νόρτσα στην περιφέρεια της Περούτζα.

  
Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού



Πηγή: nooz - Oct 30, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More