Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

Αναντιστoιχία ανάμεσα στα έσοδα και στις αφίξεις τουριστών - Τι λέει ο ΣΕΤΕ


Στην αναντιστοιχία που παρατηρείται ανάμεσα στα έσοδα και στις αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα εστιάζει, μεταξύ άλλων, στο μηνιαίο του δελτίο το ερευνητικό ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, Sete Intelligence. Αν και τα στοιχεία αφίξεων στη χώρα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ατα στοιχεία των εσόδων παρατηρείται σημαντική μείωση.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση, +12,9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και +14,3% στην Αθήνα, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +7,6% και +7,6%. Επίσης, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +14,4% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου, περιορίζοντας τη συνολική μείωση στο -1,3% μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (έως και τον Αύγουστο), οι εισπράξεις δείχνουν σημαντική υστέρηση: οι εκτιμήσεις του Αυγούστου δείχνουν αύξηση των αφίξεων κατά 1,8% και μείωση των εισπράξεων κατά -9,2%. Αντίστοιχα, για το τρέχον έτος έως και τον Αύγουστο τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση αφίξεων κατά 1,3% και μείωση εισπράξεων κατά -7,1%.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι -σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τα 5 εκατομμύρια, πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Εξηγώντας την παρούσα κατάσταση, το ερευνητικό ινστιτούτο αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων φέτος, έπαιξε η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές της τελευταίας στιγμής (last minute). Οι προσφορές αυτές σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης, συμπληρώνει, δημιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηματικό περιβάλλον για πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο στατιστικό δελτίο, υπάρχει και γενικευμένη μείωση της Μέσης Καταναλωτικής Δαπάνης των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρείται γενικευμένη μείωση 3-4% σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά την μείωση της ΜΚΔ, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων.


naftemporiki - Oct 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More