Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

Η ΡΟΔΟΣ δεν επαιτεί, ΖΗΤΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Παιδείας όλων των φορέων του νησιού -

Ενωμένοι, όσο ποτέ άλλοτε, όλοι οι φορείς της Ρόδου συνυπογράφουν μαζί με το Βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα, επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Παιδείας, κ. Φίλη, για την ακύρωση της προοπτικής ίδρυσης και λειτουργίας  τμήματος Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.

Την επιστολή εκτός από τον κ. Κόνσολα, συνυπογράφουν ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Χατζηδιάκος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όλοι οι επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς του νησιού.

Επισημαίνουν στην κοινή πρωτοβουλία τους  ότι: «η εναλλαγή των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ακυρώνει κορυφαίες και ουσιαστικές επιλογές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκόπιμη κωλυσιεργία για να οδηγηθούμε στην ακύρωση της προοπτικής λειτουργίας τμήματος διοίκησης τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος».

Ταυτόχρονα, ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των άλλων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, αλλά και των αγγλόφωνων τμημάτων.

Τονίζουν, μάλιστα, ότι: «η μετατροπή της Ρόδου σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί διαχρονικό στόχο».

Το πλήρες κείμενο της πρωτοβουλίας των φορέων της Ρόδου:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Προς: Αξιότιμο Κύριο Νικόλαο Φίλη, Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Κύριε Υπουργέ,

Το Νοέμβριο του 2014, το Υπουργείο Παιδείας και η τότε κυβέρνηση, ανταποκρίθηκαν στο καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Ρόδου για την ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.

Μάλιστα, λίγο μετά, με τροπολογία που κατατέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, ψηφίστηκε και η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, το οποίο θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με καταβολή διδάκτρων.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς ήταν έτοιμοι να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν αυτή την προοπτική, να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες στέγασης των νέων σχολών.

Για εμάς, ένα νησί άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, η μετατροπή της Ρόδου σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί διαχρονικό στόχο.

Επισημαίνουμε ότι με ομόφωνη απόφασή του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε συναινέσει σε αυτή την προοπτική.

Κύριε Υπουργέ,

Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία έχει συνέχεια, η εναλλαγή των κυβερνήσεων δεν μπορεί να ακυρώνει κορυφαίες και ουσιαστικές επιλογές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Εδώ και 20 μήνες, δεν έγινε τίποτα. Υπήρξε κωλυσιεργία, δεν εκδόθηκαν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υπήρξαν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων και την προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ προκειμένου να λειτουργήσει το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στη Ρόδο αλλά και το αγγλόφωνο τμήμα τουριστικών σπουδών.

Αιφνιδιαστικά, πριν από λίγες ημέρες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ζήτησε την ίδρυση του τμήματος στη Χίο, αντί για τη Ρόδο. Μια απόφαση που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση που είχε πάρει το Νοέμβριο του 2014.

Εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία μας.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπήρξε μεθόδευση και σκόπιμη κωλυσιεργία για να οδηγηθούμε στην ακύρωση της προοπτικής λειτουργίας τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.

Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να είναι συνδεδεμένη με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και το αναπτυξιακό πρότυπο κάθε τόπου. Αν υπάρχει ένα νησί, ταυτισμένο απόλυτα με την έννοια της τουριστικής ανάπτυξης, αυτό είναι η Ρόδος.

Εμείς δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση. Η Ρόδος δεν επαιτεί. Ζητά τα αυτονόητα, αυτά που της έχουν στερήσει.

Σας ζητούμε να αναλάβετε άμεση πρωτοβουλία, να σηματοδοτήσετε με τη στάση και τι ς επιλογές σας τη συνέχεια του Κράτους.

Να προχωρήσετε στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και των άλλων κανονιστικών πράξεων για τη λειτουργία τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο αλλά και των αγγλόφωνων τμημάτων.

ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

Κόνσολας Εμμανουήλ
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Χατζημάρκος Γιώργος
Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Χατζηδιάκος Φώτης
Δήμαρχος Ρόδου

Καρίκης Ευστράτιος
Επικεφαλής Παράταξης «Ροδίων Όραμα»

Χατζηευθυμίου Χατζής
Επικεφαλής Παράταξης «Ροδιακή Δημιουργία»

Υψηλάντης Γεώργιος
Επικεφαλής Παράταξης «Ρόδος, Πορεία Ανατροπής»

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ιωάννης Πάππου
Πρόεδρος ΕΒΕΔ

Μιχαήλ Μιχαήλ
Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου

Ιάκωβος Γρύλλης
Πρόεδρος ΤΕΕ

Αντώνης Καμπουράκης
Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου

Παναγιώτης Τοκούζης
Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων

Γιώργος Ματσίγκος
Πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου

Κωνσταντίνος Κατσίβας
Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων

Αθανάσιος Σταμούλης
Πρόεδρος Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κωνσταντίνος Σαρρής
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου

Χρήστος Μαντάς
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Νικόλαος Φουτούλης
Πρόεδρος Φαρμακευτικού
Συλλόγου

Νίκος Διακογεωργίου
Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου

Μανώλης Στελλάς
Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Τμήμα Δωδεκανήσου

Ιωάννης Παπαϊωάννου
Πρόεδρος ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Δ

Παναγιώτης Καραγιάννης
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου

Νικόλαος Μπόνης
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου

Αναστάσιος Μελετίου
Πρόεδρος Καταστηματαρχών Μεσαιωνικής Πόλης

Ιωάννης Κλούβας
Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου

Πηγή : rodiaki.gr  - Oct 31, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More