Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2016

Ερντογάν: Τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο ήταν δικά μας

Νέα πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε ομιλία του για τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα ήταν τουρκικά. «Κατηγόρησε» ως υπεύθυνους για αυτό όσους υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας με αφορμή τη συμπλήρωση 93 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού, μεταδίδει ο ΣΚΑΙ.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας [...] Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε.

Η δήλωση Ερντογάν είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι».

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο περιστατικό σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923.

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πάντως ότι η ρητορική του κ. Ερντογάν αφορά πρωτίστως το εσωτερικό ακροατήριό του, την κεμαλιστική αντιπολίτευση και τυχόν βλέψεις που μπορεί να έχει ο τούρκος ηγέτης στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.

Η Άγκυρα διεκδικεί να συμμετάσχει στρατιωτικά στην εν εξελίξει επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να έχει θέσει στο τραπέζι όπου θα κριθεί το μέλλον της περιοχής.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Ερντογάν έχει μιλήσει για τους τουρκικούς πληθυσμούς που ζουν στο βόρειο Ιράκ και την ανάγκη να προστατευθούν.

Πιθανή η επαναφορά της θανατικής ποινής

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση θα καταθέσει στο Βουλή πρόταση για επαναφορά της θανατικής ποινής ως τιμωρία για τους υπαίτιους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι προτίθεται να επικυρώσει την επαναφορά της εσχάτης των ποινών εάν εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι τυχόν νομοθέτηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα θέσει τέλος στην προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ευρώπη. Η εσχάτη των ποινών καταργήθηκε από την Άγκυρα το 2004, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Η κυβέρνησή μας θα θέσει [το θέμα] στη Βουλή και είμαι πεπεισμένος ότι θα περάσει. Όταν έλθει σε εμένα θα το επικυρώσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Σύντομα, σύντομα, μην ανησυχείτε. Θα γίνει σύντομα, Αλλάχ θέλοντος», προσέθεσε ο τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε συγκεντρωμένα πλήθη που φώναζαν συνθηματικά: «Θέλουμε τη θανατική ποινή».

Στρέφοντας μάλιστα το βλέμμα προς την Ευρώπη, ο κ. Ερντογάν απέρριψε δηκτικά τις προειδοποιήσεις κατά της επαναφοράς της θανατικής ποινής, λέγοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η βούληση του τουρκικού λαού.

«Η Δύση λέει το ένα, η Δύση λέει το άλλο. Συγχωρέστε με, αλλά αυτό που μετράει δεν είναι τι θέλει η Δύση. Αυτό που μετράει είναι τι λέει ο λαός μου».

Πηγή: euro2day - Oct 29, 2016
______________

“Ήταν δικά μας τα νησιά του Αιγαίου” λέει πάλι ο Ερντογάν και απορρίπτει Συνθήκη Λωζάννης

Συντρίβει τις ονειροφαντασίες όλων όσοι εθελοτυφλούν και αρέσκονται να επιμένουν πως οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν αφορούσαν τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή ο ίδιος ο σουλτάνος.

Όσοι επέμεναν ότι οι δηλώσεις περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης αφορούσε τις εξελίξεις στη Μοσούλη τι θα έχουν άραγε να πουν τώρα που ο «φίλος» Ταγίπ, με αφορμή την συμπλήρωση 93 από την ίδρυση της τουρκικής «Δημοκρατίας», δήλωσε ότι τα νησιά του ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση την εν λόγω συνθήκη ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε ο Ερντογάν, με το ποιο αθώο ύφος, ξεχνώντας πως στα νησιά, όπως και στα απέναντι παράλια τα μνημεία 2000-3000 ετών βοούν ότι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Φυσικά και πάλι οι εν Ελλάδι θα σταθούν στο ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι υπεύθυνους για την «παραχώρηση» των νησιών στην Ελλάδα τους κεμαλιστές.

Ε΄ και κύριοι; Το γεγονός ότι τα λέει στους κεμαλιστές αναιρεί το γεγονός καθαυτό ότι εγείρει αξιώσεις για τα νησιά μας; Ή μήπως δεν θέτει ευθέως παρακαταθήκες διεκδίκησής τους αύριο όταν θα έχει τελειώσει, εντός των τειχών με τους κεμαλιστές;

Ο Ερντογάν ακολουθεί κατά γράμμα την τακτική του δασκάλου του Χίτλερ. Έτσι και ο Αδόλφος ξεκινούσε απαλά ζητώντας λίγο από Τσεχοσλοβακία, πολύ από Αυστρία, κομμάτι της Πολωνίας, το Λουξεμβούργο, κάτι από Γαλλία. Δεν του έδωσαν την πρέπουσα σημασία όταν έπρεπε και κάποιοι των διευκόλυναν. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ελπίζουμε οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν τουλάχιστον ιστορία και να μην προσπαθούν απλώς να καθησυχάσουν το πόπολο για μια απειλή, την τουρκική που είναι καθόλα ορατή και υπαρκτή.

 Πηγή: mignatiou.com - Οct 29, 2016

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More