Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2015

Στρατιωτικά Λύκεια - Του Βαγγέλη Παυλίδη

“Εκείνος που χαρούμενος περπατάει σε παράταξη με την συνοδεία μουσικής έχει κιόλας κερδίσει την περιφρόνησή μου.  Κατά λάθος του έχει δοθεί ένας μεγάλος εγκέφαλος ενώ θα αρκούσε ο νωτιαίος μυελός.”
Albert Einstein

Στην Αμερική, στο πανεπιστήμιο, τo λένε R.O.T.C. και  Junior R.O.T.C. στο Λύκειο.  Είναι το Reserve Officers’ Training Corps ή Σώμα Εκπαίδευσης Εφέδρων Αξιωματικών.

Όταν για πρώτη φορά είδα κάποιους κατά τα άλλα συμμαθητές μου να παρελαύνουν μέσα στο σχολείο  με στολές, με το τουφέκι στον ώμο, με σημαίες, και στολισμένοι με παράσημα, διάσημα και μετάλλια  σαν παγώνια πραγματικά δεν ήξερα τι να υποθέσω.  Όταν μου εξήγησαν περι τίνος πρόκειται, ότι “εξ απαλών ονύχων” μαθητές και φοιτητές εκπαιδεύονται στρατιωτικά, πάλι έμεινα με την απορία.

Απορία έχω και τώρα.  Σε τί άραγε να αποβλέπει η ιδέα του Υπ.ΕΘ.Α. για τα Στρατιωτικά Λύκεια;

“Γίνεται πολύ μεγάλη φασαρία για το τίποτα”, δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.  Πρόκειται απλά για “εξωτερίκευση μιας σκέψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας”.

Αυτό λέμε κι εμείς, μια σκέψη είναι. Δεν την έκανα όμως εγώ, ούτε κι εσείς υποθέτω. Την έκανε όμως ο κύριος υπουργός.  “Ο καθείς και οι σκέψεις του”, για να   παραφράσω τον ποιητή.  Να σκεφτώ πως ο κύριος υπουργός ονειρεύεται υπηκόους που “χαρούμενοι περπατάνε σε παράταξη με την συνοδεία μουσικής”;  Καθόλου απίθανο.

ΥΓ. Περίμενα μια ποιό κοφτή και ξεκάθαρη, μια λιγότερο αμήχανη αποκήρυξη της ιδέας αυτής εκ μέρους της κυβέρνησης.  Τι να κάνουμε όμως, οι συνεργασίες θέλουν και συμβιβασμούς.


pavlidiscartoons.com - Dec 30, 2015 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More