Πέμπτη, Δεκεμβρίου 31, 2015

Alpha: Ο τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία - Με συν 500 εκατ. κάνει ταμείο

"Ο ελληνικός τουρισμός στήριξε την ελληνική οικονομία στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως. Το 2015 αυξήθηκαν για τρίτο συνεχές έτος οι τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις επιδεικνύοντας ισχυρές αντιστάσεις στην αβεβαιότητα ενός περιβάλλοντος που προσδιορίσθηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση, με τη διέλευση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων μέσω των ελληνικών νησιών του Αιγαίου" εκτιμά η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας "από τα στοιχεία του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2015, προκύπτει ότι οι τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε ετήσια βάση, έναντι μέσης ετήσιας αυξήσεως κατά 5,2% στην περίοδο 2009-2014. 

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αφίξεις ανήλθαν το δεκάμηνο 2015 σε 22,5 εκατ. επισκέπτες από 20,8 εκατ. το 2014, αυξημένες κατά 7,9%. Συνολικά το 2015, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών (εξαιρουμένων των ταξιδιωτών κρουαζιέρας) προβλέπεται να ανέλθουν σε 23,8 εκατ. άτομα αυξημένες κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2014. Το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό ρυθμό αυξήσεως των αφίξεων, ο οποίος προβλέπεται περί το 3%-4%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού-UNWTO.    

Οι προοπτικές του τουρισμού το 2016 εκτιμώνται ως θετικές, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται η ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών να υποστεί πίεση, εξαιτίας της αυξήσεως του ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση. Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με τα βασικά νομίσματα αναμένεται να αποτελέσει κύριο προσδιοριστικό παράγοντα της ζητήσεως, καθιστώντας όπως και το 2015, τη χώρα μας έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Όπως προκύπτει από το παρακάτω Γράφημα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά αυξημένες το δεκάμηνο 2015 κατά 36,9% και 22,8% αντίστοιχα.

Αντίθετα, σημαντική μείωση παρουσίασαν το δεκάμηνο 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Ρωσία κατά 68%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ανατίμηση του ευρώ έναντι του ρουβλίου το 2015 αλλά και στην αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας της Ρωσίας κατά -3,8% το 2015 και -0,6% το 2016 (Πηγή: IMF, World Economic Outlook,  Oct. 2015).

Συνολικά, η επίδραση της πτώσεως των εισπράξεων από τη Ρωσία κρίνεται αμελητέα, καθώς η συμμετοχή της στις συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις περιορίζεται σε 2,7%.Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας παρουσιάζουν οι εισπράξεις από τη Γερμανία (δεκάμηνο 2015: 15,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (δεκάμηνο 2015: 13,8%) και τη Γαλλία (δεκάμηνο 2015: 8,4%). Πηγή ανησυχίας για την πορεία του τουρισμού το 2016 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η διεύρυνση των γεωπολιτικών εντάσεων".

πηγή: capital - Dec 31, 2015

Με συν 500 εκατ. κάνει ταμείο ο Τουρισμός


Με 500 εκατ. επιπλέον σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κάνει προς το παρόν ταμείο ο Τουρισμός, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να είναι μεν ικανοποιημένοι από το γεγονός πως παρά την πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν, με πολλές ανατροπές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, δεν υπήρξαν απώλειες στα έσοδα, από την άλλη όμως να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους και για το μικρό ποσοστό της αύξησης σε σύγκριση με τους επισκέπτες, αλλά και για την πορεία των εισπράξεων τη χρονιά που ξεκινά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο δεκάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση κατά 4,1%, φθάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 13 δισ. που ήταν τα έσοδα την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στελέχη της τουριστικής αγοράς εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα πως για το σύνολο του 2015 τα άμεσα έσοδα από τους ξένους τουρίστες θα φθάσουν τα 14,5 δισ. ευρώ.

Η ειδικότερη ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, σύμφωνα και με τα τελευταία δεδομένα της ΤτΕ, δείχνει πως τα περαιτέρω έσοδα προκύπτουν από την αύξηση κατά 9,4% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28.Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 2.080 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία κατά 2,4%, φθάνοντας τα 1.143 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα έσοδα από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.869 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,8%. Σημαντική ήταν και η συμβολή των αμερικανικών τουριστών στα έσοδα, που σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο 36,9%, αγγίζοντας τα 866 εκατ. ευρώ. 

Προς το παρόν ωστόσο, οι τουριστικοί φορείς δεν προχωρούν σε εκτιμήσεις για το στόχο των εσόδων το 2016, κρατώντας ακόμη "μικρό καλάθι” και περιμένοντας να δουν αφενός πως θα εξελιχθούν οι προκρατήσεις από τις βασικές για την Ελλάδα αγορές, αφετέρου πως θα αντιδράσει τους επόμενους μήνες η αγορά της Ρωσίας. Αν και η πρόβλεψη για +5% στις αεροπορικές θέσεις από τις εταιρείες την επόμενη χρονιά, ποσοστό που μεταφράζεται σε 800 χιλ. παραπάνω δυνητικούς επισκέπτες, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και για τα έσοδα, τυχόν απροσδόκητες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, όπως επίσης και η πορεία των γειτονικών χωρών της Μεσογείου, δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή περαιτέρω προβλέψεις. Μένουν επίσης να καταγραφούν και οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Την παρτίδα φαίνεται να σώζει ο οδικός τουρισμός, που μετά τη φετινή αύξηση, ενισχύει τις προσδοκίες για συνέχιση της ροής από τα σύνορα και την προσεχή σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το Νοέμβριο, οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν άνοδο κατά 16,3%, αγγίζοντας σχεδόν τα 11,4 εκατ. δηλαδή 1,1 εκατ. επιπλέον αφίξεις σε σχέση με το 2014. Μόνο το Νοέμβριο η αύξηση ήταν 28,9%. Με εξαίρεση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο που παρατηρήθηκε μείωση τόσο στο σύνολο όσο και στην πλειονότητα των σταθμών, σε όλους τους υπόλοιπους μήνες η μεταβολή υπήρξε θετική, γεγονός που οδήγησε και στη θετική εξέλιξη των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr - Dec 31, 2015

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More