Κυριακή, Αυγούστου 31, 2014

Στον αέρα και το δικαίωμα στην απεργία

Υπό επανεξέταση θέτει η τρόικα το σύνολο της συνδικαλιστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί και στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα πραγματοποιηθούν στο Παρίσι από την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα τεθούν μεταξύ άλλων η κατάργηση των συνδικαλιστικών αδειών, η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις και το δικαίωμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ) από τους εργοδότες, αλλά και η χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Ανυποχώρητη φέρεται η τρόικα στο ζήτημα του τρόπου λήψης των αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ζητώντας η απόφαση να λαμβάνεται από γενική συνέλευση με 50+1% και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ή των ομοσπονδιών. Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως επιζητά τη βοήθεια των κοινωνικών εταίρων για να προωθήσει τις αλλαγές που ζητά η τρόικα.

Ωστόσο το θέμα προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή ο σκληρός πυρήνας της ΝΔ και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θεωρούν πως είναι η ευκαιρία να προωθήσει τώρα τη μεταρρύθμιση υποστηρίζοντας πως με αυτήν «θα αποσυνδεθούν τα συνδικάτα από τον κομματικό εναγκαλισμό και θα αποκτήσουν την αυτονομία τους». Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ φέρεται να αντιδρά σε αυτές τις αλλαγές.

Για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, επιμένει σε νομοθετική κατοχύρωση των αλλαγών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο και ζητά πίστωση χρόνου προκειμένου το μέτρο να μπορέσει να αξιολογηθεί.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να παρουσιάσει στο Παρίσι τη δημοσιονομική κατάσταση των ταμείων εν αναμονή και των αναλογιστικών μελετών, που θα ολοκληρωθούν και θα παρουσιαστούν στα τέλη Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων οι αλλαγές που προτείνονται είναι η αύξηση των απαιτούμενων ετών για τη λήψη σύνταξης κατά πέντε χρόνια (20ετία αντί για 15ετία). Στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών.

Τέλος οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και για την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, όπως και η διαχείριση από έναν κεντρικό φορέα κεφαλαίων που κατ’ έτος ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ. Διαφωνία, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», υπάρχει για το διαχωρισμό των παροχών κοινωνικής ασφάλισης από αυτές της πρόνοιας. Εντός του επόμενου διαστήματος, αναμένεται να ανατεθεί από το υπουργείο Εργασίας σε κάποιο πανεπιστήμιο η διεξαγωγή μελέτης για την καταγραφή των βέλτιστων πρακτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, με το ΕΚΑΣ να βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της τρόικας.


tvxs.gr 

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More